Avocado of advocado? ~ Geprakt, Gezond, Guacamole!

GuacamoleOp de dag dat ik deze blog uit enthousiasme startte heb ik tevens enthousiast allerlei ‘plug-ins’ en ‘tools’ geïnstalleerd. Handige hulpmiddelen waardoor jullie bijvoorbeeld berichten kunnen delen, Liken of er de broodnodige Tweets aan kunnen besteden. Maar ook een tool, laten we het er maar op houden dat het dát is, waarmee ik de statistieken van deze site kan bekijken.  Soms doe ik stiekem een vreugdedansje als het record van het hoogste aantal unieke bezoekers per dag er weer aan is gegaan. Juist: ik ben een beginner onder de Foodbloggers. Of snel zo blij als een kind, kan ook. Of beide.

Leuk van deze ‘Statcounter’ is dat hij me niet alleen verteld hoeveel mensen er zijn geweest, welke pagina’s jullie hebben bekeken en na hoe lang jullie het weer voor gezien hebben gehouden (jaja, Big Sister is watching you), maar hij vertelt me eveneens via welke zoektermen jullie op deze blog zijn aanbeland. En dat, kan ik je vertellen, zijn soms komische combinaties. Een greep uit slechts vandaag en gisteren levert het volgende op;

‘Pizza zorgen dat het niet verbrand, hoe doe ik dat’, ‘hoe schrijf ik ode aan eten’ en ‘vriend liefdes eten geven’. Waar ook vaak op wordt gezocht is ‘calorieën Saotosoep’; wetende dat ik slechts schrijf in de post over dat de Saotosoep aan de waterkant in Suriname zowel qua hoeveelheid en aantal calorieën niet kan worden overtroffen, weet ik wel dat ik mogelijk niet geheel voldoe aan de verwachtingen van deze zoekers, ik zal met die wetenschap moeten leven… Daarnaast moet je bij een overheerlijke vers en met liefde gemaakte Saotosoep trouwens ook gewoon niet aan calorieën denken.. (de volgende keer vinden ze hopelijk déze post, wellicht hebben ze er nog wat aan ;)).

BruschettaWaar grappig genoeg ook vaak op wordt gezocht is ‘advocado’. Nee, dat is geen typefout. Mogelijk is dit het gevolg van een heimelijk terugverlangen van een generatie waarvan het favoriete verjaardags-eten bestond uit advocaat en slagroom, bij voorkeur genuttigd al zittend in een ietwat ongemakkelijk gevormde kring. Waar men waarschijnlijk naar op zoek is, is ‘avocado’. Zojuist leerde Wikipedia mij overigens dat je wel ‘advocaatpeer’ mag zeggen, weer wat geleerd. In tegenstelling tot veel andere vruchten bevat de avocado veel vetten, maar let wel; dit zijn zeer gezonde vetten. Naast deze gezonde vetten bevat het ook veel mineralen (bijvoorbeeld ijzer en Magnesium), vezels, vitamines en eiwit. Door de substantie van een rijpe avocado, zacht als boter, kan het veel gerechten zacht en vol van smaak maken. Voor wie het gemist hebben; je kunt er zelfs heerlijk ijs [lactose vrij] van maken!

Ook een eenvoudig te maken recept met avocado is Guacamole. Guacamole wordt vaak gegeten als ‘dip’ bij tortillachips, maar ik vind het ook heerlijk in combinatie met een stukje brood/bruschetta of als onderdeel van een voorgerecht. Besprenkel voor de bruschetta een schuin afgesneden stukje stokbrood met wat olijfolie en geef het kleur en smaak in de grillpan. Ook heerlijk met gegrilde asperges!

Het recept: Guacamole
Niveau: eenvoudig –  Bereiding: 15 minuten

Snij de rijpe avocado rondom de pit en draai de avocado rond waardoor de twee helften los komen van elkaar. Probeer het vruchtvlees intact te houden als je vervolgens de pit verwijderd. Dit kan bijvoorbeeld door je mes er in te zetten en de pit er uit te ‘liften’. Vervolgens snij je voorzichtig per helft van boven naar beneden de avocado in, tot de schil en 4-5 keer dwars. Vervolgens duw je de avocado een soort van ‘binnenste buiten’ en kun je de avocado gemakkelijk van zijn schil af in een bakje doen. Sprenkel er zo snel mogelijk 1 el citroensap overheen, avocado kan snel bruin verkleuren.

bruschettaPrak de avocado, bepaal zelf hoe ‘fijn’ je dit wilt. Persoonlijk vind ik het wel lekker als er nog stukjes in zitten, je kunt dit uiteraard helemaal zelf bepalen. Voeg vervolgens 1 el olijfolie toe aan het mengsel, zout naar eigen smaak (liever later nog toe moeten voegen dan dat je er te veel bij doet), een beetje peper en wat tabasco of verse chilipeper (halve peper). Snij vervolgens een tomaat in vier kwartjes en haal het vruchtvlees eruit. Snij de tomaat in heel kleine blokjes en voeg dit toe samen met een heel fijn gesneden (halve) teen knoflook. Meng dit allemaal door elkaar heen. Helemaal aan het einde voeg je verse koriander (of bieslook, ook lekker) toe.

Eet Smakelijk!

Ingrediënten:

 • 1 rijpe avocado
 • 1 tomaat
 • 1 el olijfolie
 • 1/2 teen knoflook
 • Peper, zout en rode peper (of tabasco) naar smaak
 • Koriander of Bieslook
 • Citroensap (kan ook limoen zijn ;))

 

3 Responses to “Avocado of advocado? ~ Geprakt, Gezond, Guacamole!”

 1. Tom says:

  Vergeet de limoen niet, tegen het verkleuren. ;-)

  • eatcooklove says:

   Joh! Helemaal vergeten.. Thanks! Ik heb het gelijk toegevoegd, citroen dan want dat gebruik ik zelf vaak (gewoon omdat ik vaker citroenen dan limoenen in huis heb), maar zeker in combi met de koriander is limoen ook helemaal prima!

   Dank voor je scherpte :)

 2. Tom says:

  Avocado of advocado. Ik zeg het al heel mijn leven verkeerd, ik zei altijd advocaat eten, tot iemand me zei van “neen, het is avocaat”. Daarna opgezocht op wikipedia en was nog meer in de war door: ‘advocaatpeer’. Vreemde taal, nederlands :)

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog