Aziatisch Gestoomde Aubergine met gehakt

Aziatische Gestoomde Aubergine met gehakt – Mijn laptop moest zo’n 3 dagen updaten en 86 keer opnieuw worden opgestart, de afgelopen week. Dat geeft wellicht een kleine impressie hoe het – best wel – even geleden was, dat ik mijn laptop open had gehad (laat staan aan). Gekookt heb ik overigens genoeg hoor, de afgelopen periode (weliswaar vaak wat eenvoudigere en snellere recepten), maar tijd om te bloggen heb ik niet echt gemaakt.

Kleine (leuke) stoorzender

Vorig jaar maart is onze dochter Norah geboren. Een heerlijk, nieuwsgierig, ondeugend meisje. Een lekkerbekje wat (vooralsnog dan) vrijwel alles wat we koken wil proeven. Een meisje dat de keukenmachine nog maar een beetje een spannend geval vindt. En een boefje wat slapen zonde van haar tijd vindt. Hoewel ik het op dat laatste front niet met haar eens ben (en mijn angst voor de keukenmachine is ook beperkt tot het schoonmaken ervan), heeft ze daar niet echt een boodschap aan.

Wel, zonder daar een lang verhaal aan te wijden (het is zowel thuis als op mijn werk al veel te vaak onderwerk van gesprek), doet het wel íets met je energie niveau, zo’n nachtelijk spookje. En in mijn geval dus ook met mijn inspiratie om te bloggen. Omdat het niet mijn werk is, en het dus zeker geen ‘moeten’ moet zijn, heb ik het daarom gewoon even laten rusten. Maar het kriebelt ergens regelmatig wel..

Dus zonder dat het iets te zeggen heeft over de aanstaande frequentie, bij deze in ieder geval weer eens een recept.

Een snel & eenvoudig recept, dat zal jullie niet verbazen. En wederom geïnspireerd door Ottolenghi (oorspronkelijke recept komt uit zijn heerlijke kookboek SIMPEL, ik maakte (ai ai, vloeken in de kerk) wat kleine aanpassingen.

Aziatische Gestoomde Aubergine met gehakt

Ingrediënten (voor 2 personen)

 • 1.5 – 2 aubergines, in blokjes van ca 2-3 cm
 • 200 g lamsgehakt (Ottolenghi gebruikt varkensgehakt)
 • 20 ml arachide of rijstolie
 • 1 bos bosui, in ca. 3 cm lange stukjes gesneden
 • 5 cm gemberwortel (ca 30 gram), gesneden in kleine dunne reepjes
 • 2 tenen knoflook, gepeld, gesneden in dunne plakjes
 • tl gedoogde chilivlokken (in het originele recept staat een kleine groene peper, maar die had ik niet in huis)
 • el donkere sojasaus
 • el ketjap manis
 • tl sesamolie
 • el rijstwijn
 • 10 g verse koriander, grof gesneden
 • 20 gram geroosterde amandelen (in het recept staan pinda’s)

Bereidingswijze

 1. Snij de aubergines in blokken en leg deze in een stoommand of een vergiet die op een grote pan past. Zelf gebruik ik hiervoor de stoomoven, maar daar ik zelf pas sinds een maand of wat deze luxe mogelijkheid heb, weet ik dat het ook prima anders kan. Als je de aubergine op het vuur stoomt, doe dan voldoende water in een pan, en breng dit aan de kook. Zet de stoommand (of het vergiet) vervolgens in de pan. Dek eventueel af met een deksel, zodat de stoom niet ontsnapt. De aubergine stoomt in ca 10-15 minuten gaar (prik vooral om te controleren)!
 2. Snij de knoflook, lente-ui en gember in de benodigde grootte en zet in bajes klaar. Doe de rijstolie in de pan, en voeg hieraan de knoflook, gember, peper en lente-ui toe. Roer regelmatig en hou in de gaten dat de knoflook niet verbrand.
 3. Voeg vervolgens het gehakt toe aan de hierboven beschreven ingrediënten. Ottolenghi stort de knoflook etc. overigens eerst uit de pan om die later weer toe te voegen. Voeg vervolgens de rijstazijn, sojasaus, ketjap en de sesamolie toe aan het mengsel, en roer het door tot het gehakt volledig gaar is.
 4. De gesneden koriander en gehakte pinda’s kun je toevoegen aan het gehakt mengsel, je kunt het er deels ook bovenop serveren. In het originele recept serveer je de aubergine, en daarboven op het gehakt mengsel. Zelf doe ik de aubergine kort bij het gehakt mengsel in de pan, voeg ik dan de koriander en pinda’s toe en serveer ik het direct.

Als het gerecht zo te licht voor je is, kun je het lekker serveren met rijst of rijstnoedels. Maar ook zonder is het heerlijk!

Eet smakelijk!

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog