Biefstuk met Champignons, knoflook en peterselie

biefstukchampignons“De Champignon is een Schimmel”. Een waarheid als een koe natuurlijk, maar het zou de openingszin maar zijn als iemand iets over je begint te vertellen. Niet heel verleidelijk, wel transparant. Mocht je hier immers nog niet van op de hoogte zijn, weet je wel gelijk waar je aan toe bent voor je ‘een relatie aangaat met deze champignon’. Naast dat hij een schimmel is, is de champignon overigens vooral ook heel erg gezond en lekker, dus laat ik hem iets verdedigen. Hij is zelfs zo gezond dat hij, als schimmel, zelfs door je mee mag worden geteld als groente op een dag! En ach, voor schimmelkaas doen sommigen ook een (figuurlijke) moord, dus waarom niet voor deze champignon? Sorry mannen, deze (heerlijke) schimmel is écht mannelijk, maar in ogenschouw nemend dat ‘de prikkende mug’ vrouwelijk is, zou ik zeggen dat het met jullie wel meevalt..

Champignons zijn een belangrijke bron voor Vitamine B2, B3, vezels, foliumzuur, kalium, koper en fosfor. Ja juist, dat allemaal in die toch doodgewone champignon. En misschien nog het wel meest bijzonder: ook Provitamine D zit in de champignon. Dus met oog op dat het eindelijk zo ver lijkt; de lucht wordt langzaamaan blauw en je voelt het buiten opwarmen; deze voor-vitamine zorgt ervoor dat ons lichaam als we in de zon gaan zitten de UV straling ook daadwerkelijk op kan nemen als Vitamine D.

Wat verder bijzonder is aan de champignon in tegenstelling tot veel groentes is het dat het eiwitten bevat. Het is geen volledige vervanger voor vlees en vis, maar het draagt wel ook bij aan de nodige hoeveelheid eiwit in een maaltijd. Waar Vitamine B2 van belang is voor onze stofwisseling en een mooie gezonde huid, zorgt Vitamine B3 om de juiste voedingstoffen uit onze voeding te halen.

Naast alle bovenstaande absoluut goede redenen om champignons te eten, zijn ze natuurlijk ook gewoon erg lekker. Gewone of Kastanjechampignons zijn vrijwel overal verkrijgbaar en erg gemakkelijk in gebruik. Hieronder een gezond recept van biefstuk met paddenstoelen.

biefHet Recept: Biefstuk met Champignons, Knoflook en Peterselie
Niveau: Eenvoudig ~  Bereiding: 20-25 minuten ~ 2 personen

1. Laat de biefstukken op tijd op kamertemperatuur komen. Persoonlijk vind ik een halve genoeg, maar bepaal dat vooral voor jezelf.

2. Snij de champignons in kwarten en de kleine champignons door de helft, haal als er eventueel wat grond/aarde op zit kun je dit met een kwastje of doekje verwijderen. Als je champignons wast (*niet doen dus*) zuigt de champignon zich vol met water en kun je hem niet meer goed bakken.

3. Snij een teentje knoflook heel fijn en zet vervolgens een wok-pak (of anders een grote andere bakpan) op middelhoog vuur. Bak in 1 eetlepel olijfolie de knoflook heel kort (laat niet verkleuren) en voeg na ca. 1 minuut de champignons toe. Sprenkel na het toevoegen van de champignons nog 2 eetlepels olijfolie over de paddenstoelen. Hou de pan af en toe in beweging, maar geef de champignons ook tijd om te bakken en een klein beetje kleur te krijgen.

4. Ondertussen maak je ca. 200 ml bouillon of pak je witte wijn; dit giet je na ca. drie-vijf minuten bakken van de champignons bij de champignons en het vocht laat je op iets lager vuur rustig inkoken.

5. Verwarm vervolgens een andere pan op flink hoog vuur en bak hierin de biefstukken in de roomboter; zelf bak ik de biefstuk ongeveer 2.5 minuut aan beide kanten, dan is afhankelijk van de dikte van het vlees de biefstuk nog redelijk rauw, bepaal dus zelf wat je lekker vindt. Over het algemeen zegt de ‘indrukbaarheid’ van de biefstuk iets over hoe gaar het vlees is. Dus als je nog heel gemakkelijk het vlees kunt indrukken, dan is het nog redelijk rauw, wordt dit moeilijk zal hij meer richting medium gaan (of heb je het te lang gebakken haha). Laat als je de biefstuk gebakken hebt, het vlees nog even rusten onder aluminiumfolie. Niet alleen blijft het vlees zo ook goed warm, maar zo kunnen ook alle Parsleyvleessappen zich opnieuw door het vlees verdelen en blijft het vlees lekker mals. De jus kun je eventueel nog bij de champignons toevoegen; dit geeft veel smaak.

6. Snij tot slot grof verse peterselie en strooi een deel alvast over de champignons; hou een klein beetje over om vlak voor het serveren over het eten te strooien. De biefstuk kun je als je wilt eventueel al voorsnijden, je kunt hem ook in zijn geheel serveren. Leg eerst de biefstuk op het bord en daarna de paddenstoelen er rondom heen als het vocht voldoende ingekookt is.

Supersimpel én erg lekker. Eet Smakelijk!

Ingrediënten:

 • Biefstuk voor 2 personen
 • 400 gram champignons (of kleinere hoeveelheid als je er nog groentes naast serveert)
 • Verse peterselie (ongeveer 30 gram)
 • 200 ml bouillon of witte wijn
 • Olijfolie (3 el)
 • Roomboter (ca. 25 gram)

 

 

 

4 Responses to “Biefstuk met Champignons, knoflook en peterselie”

 1. Hetetenisklaar says:

  Biefstuk blijft voor mij het lekkerste vlees, ga dit recept dus zeker ook een keer uitproberen. Is roomboter noodzakelijk of kan dit ook andere boter zijn?

  Groetjes,

  Sanne (Blogger)

  • Elize says:

   Niks is noodzakelijk hoor :) Ik ben alleen niet zo’n fan van margarines en zo, dus de keren dat ik biefstuk bak, dan lekker in roomboter 😊

 2. Gezonde voeding blogger says:

  Ziet er gezond uit, ga het proberen te maken tijdens vakantie met mijn familie.

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog