Zelfgemaakte Bitterkoekjes!

Bitterkoekjes Direct naar het recept – Het was weer zover gisteren. De laatste keer was ergens in Februari en iedereen was inmiddels zowel fysiek als mentaal weer voldoende opgeladen. Alle therapie sessies om de opgelopen trauma’s en complexen te verwerken waren afgesloten, dus: een nieuw gezellig avondje koken stond weer op de planning! Gisteren dus.

Wie het verslag van een vorige keer gemist heeft kan het of natuurlijk gewoon teruglezen, maar ik zal het als uiting van mijn sociale karakter :) opnieuw even in het kort uit de doeken doen.  Een aantal van mijn collega’s en ikzelf brengen graag tijd door in de keuken. Een deel van hen brengen overigens voornamelijk bij voorkeur veel tijd door al etend aan tafel en voor hen is de keuken meer een noodzakelijk kwaad. Hoe dan ook,  hierdoor is ooit het idee ontstaan om een kookclubje te vormen waarvan de minimale deelname competentie eis was dat je dadels moest kunnen vullen met Mon Chou. Nu moet ik ons allen niet te kort doen, want we zijn inmiddels dat niveau ver ontstegen.

De collega die een vorige keer op het laatste moment (door de spanning?) moest afhaken met migraine heeft zich er dit keer wel aan gewaagd en of het was omdat we met zeven tegen één een fysiek overwicht hadden weet ik niet, maar ze heeft zelfs beweerd volgende keer graag weer uitgenodigd te willen worden :).

Verdeeld in tweetallen kochten we allemaal ingrediënten waarvan het de bedoeling was dat er wel iets (bij voorkeur lekkers) van te maken valt. Je werkt met een doos van ingrediënten die een ander tweetal heeft samengesteld. Ordinair het Mystery Box concept van Masterchef gekopieerd inderdaad. In de hoop dat de creativiteit die het mentaal vergt voor een soort tegenwicht voor de wijn zorgt, of zo.

BruschettaVier dozen dus dit keer. We begonnen met een vegetarisch gerechtje waarvan, mogelijk tot ergernis van de samenstellers van de doos, iets heel anders uitkwam dan dat het oorspronkelijk bedoeld was. Voornamelijk mijn eigenwijze karakter was daarvan overigens de oorzaak, dus ik neem alle schuld op me. Ik vind het echter nu eenmaal een nóg grotere zonde om groene aspergetips (te lekker) te ontdoen van hun schoonheid door ze in stukjes te snijden en vervolgens in een tomaat te stoppen (het oorspronkelijke idee was gevulde tomaat). De ingrediënten die we kregen waren: avocado, tomaten (precies acht, zou op zich een goede hint geweest kunnen zijn), komkommer, veldsla, tabasco, mayonaise en verse bieslook. Basisingrediënten als olie, peper en zout en in mijn geval ook knoflook (kijk maar naar de meest vaak voorkomende Tag rechts onderin) mag je sowieso gebruiken. Daarnaast hebben we stiekem een lekker vers brood gepikt uit één van de andere dozen. Het resultaat was bruschetta (beetje olijfolie erop en in de grillpan) van welke zorgvuldig het iets te zwarte deel af was geschraapt door ons nieuwe kooktalent na het iets te enthousiast grillen! Hierop een Guacamole (2 avocado’s geprakt, 2 tomaten zonder vruchtvlees fijngesneden, teentje knoflook fijngesneden, versie bieslook, klein beetje tabasco, peper en zout en klein beetje olijfolie) met daarover heen de gegrilde groene asperges met een klein beetje zeezout. Al zeg ik het zelf; jam!Rillette

Tussengerecht was het resultaat van de volgende ingrediënten: gerookte makreel, sjalot, knoflook, witte wijn, crème fraîche, eieren, azijn, olie, komkommer, suiker en ongebrande noten. Het resultaat was een heerlijke Rillette , ofwel een heerlijk frans prutje, (recept vind je hier) met een komkommersalade (zoet/zuur). De zelfgemaakte mayonaise was iets aan de zoute en een tikkeltje geschift, een klein beetje maar hoor mannen ;-). Maar, voor de oplettende lezer geen verrassing; door de makers van het eerste gerecht (lees: mijzelf) was vals gespeeld en was de mayonaise niet gebruikt; dus die bracht gelukkig de uitkomst! (Bij de ‘dragonmayonaise’ van deze post lees je hoe je zelf mayonaise maakt).

SAMSUNGHet hoofdgerecht was, mogelijk in tegenstelling tot de verwachting van het witte goud in deze periode van het jaar, een heerlijke overdaad aan Mediterrane groentes en aardappel in schil. Bleek ook nog eens dat een deel van de trouwe lezer van deze blog bestaat uit mijn collega’s want bij tenminste twee mensen kwam de associatie van een ‘rat‘ op bij dit gerecht. We kregen een heerlijke ratatouille voorgeschoteld!

Het dessert werd gemaakt terwijl ik ondertussen vanuit het raam genoot van een prachtige zonsondergang. Wat een genot! Het dessert was sowieso behoorlijk ‘zen’ want er kwam aardig wat monnikenwerk aan te pas. Zo moesten (bittere) amandelen ontdaan worden van hun velletje en kwamen de verhoudingen voor het gerecht vrij nauw. De helft van de noten vergeten draagt daar dan niet echt positief aan bij, maar ach. Gelukkig hadden we de tijd :) Het hele recept weet ik helaas niet maar ik kan jullie wel verblijden met het recept voor bitterkoekjes!  Voor het eerst in mijn leven dat ik mij realiseerde dat het woord ‘bitter’ in de naam van dit koekje zit. Juist, getuigt niet echt van de aanwezigheid van enige vorm van intelligentie aan mijn kant, maar ik heb het simpelweg nooit met bitter geassocieerd. Tot gisteren dan, naar de mening van sommigen íets te bitter maar ik vond het smullen!

ZonsondergangHet recept: bitterkoekjes

Ingrediënten:

  • 50 gram ontvelde bittere amandelen
  • 100 gram blanke amandelen
  • 150 gram poedersuiker
  • 2 eiwitten

Bereidingswijze:

1. Om de bittere amandelen te kunnen ontvellen kook je ze drie minuten en laat je ze daarna in koud water kort ‘schrikken’. Hierna kun je ze ontvellen.
2. Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius
3. Hak alle amandelen fijn en voeg de poedersuiker er aan toe.
4. Voeg de eiwitten er beetje bij beetje aan toe tot er een dikke gladde massa aan toe. Aangezien niet alle eieren hetzelfde formaat hebben is het goed om dit te doseren. Het beslag mag niet te dun worden.
5. Spuit torentjes met een spuitzak op een bakplaat en bak ze in ca. 10 minuten af. Heb je geen spuitzak? Maak dat gewoon torentjes met een lepel, het resultaat lijkt dan overigens wel meer op een kokosmakroon. Ook niets mis mee!

Hou er rekening mee dat iedere oven anders werkt. Dit betekent dat de baktijd per oven kan verschillen.

 

Eet Smakelijk!

 

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog