Hoe maak ik zelf bouillon? Als ik mijn statistieken bekijk, valt één ding eigenlijk direct op. De meest eenvoudige recepten worden het meest bekeken. Leuk al die ijver voor mooie borden en ingewikkelde gerechten, maar uiteindelijk zoekt men op Internet naar de gemiddelde avond maaltijd die voor de meeste mensen te maken is zonder keuken catastrofes!
Dat bracht mij op het idee de katern ‘Basis Kook Tips’ te starten.. Basics in het koken!
Vandaag gaan we aan de slag met: Zelfgemaakte bouillon!
Ok, let’s be honest, ook bij mij gaat wel eens ‘een blokje’ in de pan. Als ik op een té laat moment bedenk dat ik iets van soep wil maken of ik gewoon geen zin heb in gedoe. Maar iedereen die het wel eens heeft geproefd weet; er gaat niets boven vers getrokken bouillon. Al is het alleen al om de geur die er heel de dag door in huis hangt.
Vroeger was voor ons de zondag echt een soep-dag. Mijn moeder die verse soep trok van zo’n onooglijk stuk bot in de soep, vers gerolde balletjes gehakt en een hoeveelheid aan groentes die de soep smaak gaven. Of mijn moeder een deel van de smaak stiekem ook toevoegde met een blokje weet ik eigenlijk niet. Ik geloof echter dat ik, met oog op hoe dat koken er in de 90’s aan toe ging, mezelf maar in het ongewisse laat ;).
Laat mij Soep Inspiratie Zien!
De Basis
Er zijn een talloze hoeveelheid aan bouillons te maken. De meest bekende zijn:
- Groente bouillon
- Kippen bouillon
- Vis bouillon
- Runderbouillon
- Wildbouillon
De basis van iedere bouillon is een ‘bouquet’. Je kunt dit zien als een combinatie van ingrediënten (groentes en kruiden) die samen smaak gaan geven aan je bouillon. Kruiden en specerijen worden vaak niet los in een bouillon gedaan, maar in een ‘kaasdoek‘ verpakt. Dit is soort van heel dunne theedoek, die wel de smaken maar niet de losse deeltjes en ingrediënten doorlaat. Geen kaasdoek in huis? Je kunt de ingrediënten ook los in de bouillon doen, en het later zorgvuldig zeven. Oorspronkelijk komt de term ‘bouquet’ trouwens van het maken van een soort klein bosje bloemen van de kruiden door ze aan elkaar vast te binden.
Hoe maak ik een bouillon?
- 500 gram kip (gebruik bij voorkeur kippenvleugels, soepvlees, botten (vraag hier evt. naar bij de poulier)).
- 1 ui
- 2 wortelen
- 2 stengels bleekselderij
- 2 tenen knoflook
- 1/2 eetlepel grof zeezout
- 1 theelepel peperkorrels
- 5 takjes tijm (of gedroogd als je het niet vers hebt)
- 3 laurier blaadjes
- 1 el appelazijn
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en braad hierin het kippenvlees (in stukjes gehakt) ca. 30 minuten voor. Door het vlees kort te roosteren, komt er meer smaak vrij. Dit is overigens bij alle soorten vlees.
- Doe het vlees/de botten in de pan waar je de bouillon in gaat trekken en doe hier het water bij. Voeg de azijn toe en laat het ca. 20 minuten in koud water staan. Het zuur van de azijn zorgt dat het vlees meer smaak en stofjes afgeeft.
- Snij de ui, de wortel en de bleekselderij grof en voeg toe aan de bouillon. Voeg eveneens het zout, de peperkorrels, de laurier en de tijm toe.
- Verhit vervolgens de bouillon tot net voor het kookpunt en laat het op deze temperatuur ca. 2 uur langzaam inkoken. Kijk om de 20-30 minuten even of er een soort wit eiwitschuim is ontstaan boven de bouillon. Schep deze in dat geval ervan af met een spatel.
- Voeg na 1.5 uur op het vuur te hebben gestaan de knoflooktenen toe.
- Haal de pan na 2 uur van het vuur en laat het langzaam afkoelen.
- Zeef de bouillon (kan ook weer door zo’n kaasdoek of door een fijne zeef) en schep eventueel drijvend vet bovenop de bouillon ervan af als het is afgekoeld.
In de koelkast blijft de bouillon zo’n 5 dagen goed. Je kunt het echter eenvoudig invriezen en gebruiken als basis voor soepen, een risotto of smaakvolle sauzen.