Caramel Shortbread – A Guilty Pleasure

Caramel shortbreadVanmorgen in de auto kon ik het niet laten om de radio heel even op Q-Music te laten staan. Ze waren namelijk zo’n beetje bij nr. 80 aangeland van de Top 500 van het Foute uur! En dat wil je natuurlijk niet missen, toch?  Eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik me afvraag wat het over mij zegt dat ik toch zeker minstens 1/3 van het gespeelde oeuvre mee kon zingen. Als ik héél eerlijk ben misschien zelfs wel de helft.  Ik vrees dat het iets zegt over mij daar ik een songtekst normaliter toch wel een keer of 100 keer gehoord moet hebben om het te onthouden (helaas niet overdreven). Mochten jullie je spontaan zorgen over mijn medepassagiers; is onnodig. Ik was alleen.

Guilty Pleasures, Fout, maar stiekem dus ook erg fijn. Zo geldt dat ook voor dit recept. De lieve vrouw van een collega van mij is zo lief geweest om haar hand over haar hart te strijken en per hoge uitzondering het recept bekend te maken. Toen ik als reactie daarop zei dat ik het dan beter maar niet op deze Blog kon zetten was de reactie dat ze dat eigenlijk stiekem wel leuk zou vinden. Of het gecombineerd met het feit dat ik het presenteer als een ‘Guilty Pleasure’ ook goed valt, dat valt nog maar te bezien. Ik hoor het wel ;-)

Caramelshortbread 1Een aantal maanden geleden stond in de teamkamer opeens deze lekkernij. Zowel collega als partner bewust en gezond aan het eten hadden een smoes aangegrepen om toe te geven aan de onbedwingbare behoefte te ‘bakken’. En het resultaat mocht er zijn. Zo’n beetje 4 vierkante centimeter van deze lekkernij komt denk ik overeen met drie work-outs van een uur, maar op mijn post over de mislukte Vegan Chocolade Mousse kreeg ik echter de reactie dat als je snoept, je het goed moet doen. Dus bij deze, een goedmaker Marloes!

Het Recept: Caramel Shortbread

Het Caramel shortbread bestaat uit drie verschillende lagen met elk een verschillende bereidingswijze. Dit gaat als volgt:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bodem:
Leg bakpapier in de rechthoekige bakvorm of in een springvorm (26 cm). Kneedt van de ingrediënten voor de bodem een deeg en verdeel het deeg gelijkmatig over het bakpapier op de bodem van de bakvorm, en prik er gaatjes in met een vork. Zet de bodem in het midden van de oven (20 minuten).

Caramel:

De bodem moet al uit de oven zijn en aan het afkoelen zijn als je met deze stappen begint.
Doe in een steelpan de boter, suiker en inhoud blikje gecondenseerde melk. Laat op laag vuur de boter smelten en dan kan het vuur wat hoger totdat het gaat koken/pruttelen. Zet dan het vuur zacht en roer 10 minuten door de ontstane caramel. Let op het wordt niet dikker of anders van kleur. Giet nu de caramel over de afgekoelde koekbodem en laat dit afkoelen in de koelkast.

Bovenkant:

Zet een pan met water, met daarop een glazen schaal (schaal raakt het water niet) (au bain Marie). Zet dit op laag vuur. Breek de pure en melk chocola in kleine stukjes en doe deze in de glazen schaal (kan eventueel ook in magnetron). Laat de chocola smelten tot een gladde chocoladesaus, blijven roeren. Giet de warme chocoladesaus over de caramel en zorg dat het goed verdeeld is. Smelt nu de witte chocolade (dit moet je wel meteen doen, anders is de donkere chocola al hard geworden). Breng de gesmolten witte chocolade druppelsgewijs aan op de bruine chocola (let op je hebt snel teveel!).Roer voorzichtig met de achterzijde van een satéprikker de witte chocolade door de donkere chocolade. Er ontstaat zo een marmer effect. Zet het in de koelkast zodat alles hard kan worden.

En smullen maar!

Ingrediënten:

Voor de bodem:

 • 55 gram kristalsuiker
 • 120 gram roomboter zonder zout
 • 180 gram zelfrijzend bakmeel
 • Een snufje zout

Voor de caramel:

 • 1 blikje gecondenseerde melk
 • 120 gram roomboter zonder zout
 • 120 gram kristalsuiker

Voor de bovenkant:

 • 100 gram melkchocolade (reep)
 • 100 gram pure chocolade (reep)
 • Ongeveer 25 gram witte chocolade (reep)

Photograph: Gavin Kingcombe/Bloomsbury

2 Responses to “Caramel Shortbread – A Guilty Pleasure”

 1. Annemieke says:

  jammer dat ik dat gemist heb in de teamkamer, maar dan ga ik het ook maar eens zelf proberen te maken.

  • eatcooklove says:

   Is een bom waar je u tegen zegt! Ik heb denk ik een stukje van 2 bij 2 cm max op en dat was meer dan genoeg.. De schoonmaak was gulziger en erna misselijk haha. Dus tip; maak een kleinere portie ;-) Of maak Ilse blij en neem het opnieuw mee naar het werk..

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog