Chinese Gestoofde Aubergine

Chinese gestoofde aubergine | Een klein beetje een uitdaging is het wel, eten bestellen in China. Een vriendin van mij vroeg wat het vreemdste was dat we op hebben in China, en eigenlijk kon ik niet echt iets geks noemen. Niet bewust in ieder geval, want wat voor vlees je echt krijgt als je kip bestelt, weet je natuurlijk nooit zeker ;)

Met de groente gerechten zat je in China in ieder geval vrijwel altijd goed. Heerlijke paddenstoelen, knapperige broccoli, frisse komkommer salades en heerlijke gestoofde aubergine. Ik ben gek op aubergine, dus het laatste recept hebben we dan ook regelmatig besteld. In een aantal gevallen was het, voor mijn maag en mijn smaak, echter veel te vet. Smaakvol, absoluut, maar 6 uur later voelde het alsof het nog steeds in mijn slokdarm zat.

Mijn voornemen was dan ook thuis hetzelfde gerecht te maken, maar dan minder zwaar. En na een paar keer oefenen, kan ik zeggen dat het geslaagd is! Esthetisch misschien niet de grootste schoonheid, maar smullen is het wel! Lekker met een beetje rijst en een knapperige frisse salade.

Gestoofde Aubergine

Aziatische Gestoofde Aubergine

Ingrediënten (voor 2-4 personen):

  • 2 grote aubergines
  • 100 gram half/half (ik gebruikte biologisch lam/rund) gehakt
  • 3 sjalotten (grof gesneden)
  • 1 bolletje (zo’n ronde kleine) of 4 tenen knoflook (fijngesneden)
  • 1/2 cm gemberwortel (fijngesneden)
  • 1 stengel citroengras (fijngesneden)
  • 1-2 kleine rode pepertjes (naar eigen smaak)
  • 2 tl vijf kruiden poeder
  • Sesamzaadjes
  • 2 el Hoisin saus
  • Boter of kokosolie

    Eventueel:

  • Verse koriander
  • Sesamolie

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 100 graden Celsius.
  2. Snij de aubergine in de lengte doormidden, en snij iedere helft in de lengte in 4 stukken. Leg de aubergine 30 minuten in de oven op bakpapier/in een ovenschaal.
  3. Snij de sjalot, knoflook, gember, citroengras en rode peper in de gewenste grootte en fruit het samen met de vijfkuiden poeder aan in de pan in een eetlepel boter of kokosolie.
  4. Voeg na ca. 2 minuten het gehakt toe aan de kruiden en specerijen, en roerbak het mee tot het gegaard is. Doe dit alles op vrij hoog vuur.
  5. Vervolgens zet je het vuur laag, en voeg je de hoisin saus toe.
  6. Leg de aubergines in de pan bij het gehakt en de kruiden/specerijen, en probeer het geheel te mengen.
  7. Voeg 2 kopjes water toe aan de pan, zodat de groentes voor een deel onder staan, en laat de pan op laag vuur staan met het deksel een heel klein stukje open. Laat dit staan tot de aubergines gegaard zijn. Breng eventueel op smaak met zout.Voor het serveren strooi ik er (kort zonder olie geroosterd in de pan) sesamzaadjes overheen en verse koriander. Je kunt eventueel ook nog een paar druppels sesamolie eroverheen sprenkelen.Tip: Wil je het gerecht vegetarisch maken? Voeg dan 2 eetlepels extra hoisin saus toe aan het begin.

Eet Smakelijk!

 

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog