Citroen Cheesecake

Citroen-cheesecake Direct naar het recept
Ik heb een verzoek, een beetje een ongewone variant, dat wel. Het gevolg van dat verzoek is namelijk dat ik schandalig genoeg hier een recept ga plaatsen dat ik zelf nog niet heb gemaakt. En ik probeer het ook te voorkomen. Ik opende vorige week of de week ervoor de nieuwe Delicious en keer op keer blijft ze, sierlijk als alleen een vrouw kan zijn, naar me roepen. Geen bescheiden stemmetje, maar werkelijk een schreeuw om aandacht. Wel, ik bezwijk dan ook keer op keer opnieuw onder de druk, lees opnieuw zorgvuldig wat er allemaal staat, bekijk haar heimelijk, en vervolgens laat ik haar weer links liggen. De schoonheid; De Citroen-Cheesecake.

Nu heb ik een aantal problemen. Het allereerste is dat ik me aan geen recept kan houden en dat is in het geval van gebak/patisserie meestal geen groot succes. Het tweede is dat ik dan met deze gigantische dame zit opgescheept, 8-10 stukjes van, let wel, 660 kcal p.p.! En dan hoop ik nog maar dat ze dat hebben berekend als de taart in acht stukken gaat..

Dus, mijn verzoek is, zou Iemand deze taart kunnen maken.. deze schoonheid. En vervolgens een vurig pleidooi willen houden met allerlei steekhoudende argumenten waarom het inderdaad beter is dat ik deze dame zelf nooit maak. Alvast heel hartelijk bedankt!

Het recept:
Bereiden 45 min / koelen 30 min / Opstijven 4-24 uur / niveau: gemiddeld /8-10 personen

citroen cheesecakeMaal 250 biscuits in een keukenmachine fijn tot fijne kruimels. Voeg 125 gram gesmolten boter en 1 tl citroenrasp toe en meng door elkaar. Vet een springvorm van 20 cm doorsnede in en bekleed de bodem met bakpapier. Verdeel het kruimelmengsel over de bodem en de zijkanten van de vorm en druk de kruimels stevig aan. Dek af met plasticfolie en zet 30 min in de koelkast.

Klop met een mixer 500 gram verse roomkaas op kamertemperatuur en 140 gram kristalsuiker in een kom tot een glad mengsel. Voeg 2 el citroensap toe en klop goed door elkaar. Klop 500 ml slagroom met de mixer stijf. Klop in een aparte schone kom 2 eiwitten met de mixer stijf. Spatel de room en de eiwitten door het roomkaasmengsel en schep de helft van het cheesecake mengsel in de bakvorm. Lepel 90 gram lemoncurd (kun je kopen kant en klaar of kijk hier voor het recept) erop. Maak swirls met een spies, herhaal met de rest van het mengsel en lepel er nog een keer 90 gram lemoncurd op. Zet de cheesecake 4-24 uur in de koelkast om op te stijven.

De vulling van de cheesecake schijnt niet heel superstijf te worden. Mocht je dat wel willen kun je evt 2 gelatineblaadjes gebruiken om het steviger te maken. Roer de gelatine door het roomkaasmengsel voor je de room en eiwitten toevoegt.

Ingrediënten:

 • 250 gram biscuits
 • 125 gram roomboter
 • 1 tl citroenrasp
 • 500 gram roomkaas
 • 140 gram kristalsuiker
 • 2 el citroensap
 • 500 ml slagroom
 • Ingrediënten voor Lemon Curd: kijk hier
 • Evt. gelatine
 • Bakpapier
 • Vorm van 20 cm doorsnede

Bron: Delicious (foto en recept)

7 Responses to “Citroen Cheesecake”

 1. eatcooklove says:

  Hetty heeft het aangedurfd en heeft de taart gemaakt. Op basis daarvan heeft ze de volgende suggesties:

  – Halveer de hoeveelheden; de taart is machtig, machtiger, machtigst!
  – Doe (vrijwel) geen suiker door het Cheesecake deel
  – Meer boter door de kruimels zodat het beter blijft plakken aan de zijkanten.

  Eet Smakelijk!

  – Elize

 2. Esther says:

  Ik heb de taart ook gemaakt, maar dan in een 24cm springvorm, iets meer koekkruim gemaakt dan in het recept en het was voldoende voor de grotere springvorm.
  De koekkruim kun je makkelijker aandrukken als je een (recht) glas gebruikt.
  Met deze grotere springvorm was 4 uur wachttijd niet voldoende om de taart op te laten stijven, ik laat hem voortaan in de koelkast overnachten.

  • eatcooklove says:

   Ha Esther,

   Bedankt voor je aanvullingen op het recept! Fijn; hoe vond jij het resultaat zelf? Was de taart na een nacht wel voldoende stijf geworden?

   Groeten, Elize

 3. Esther says:

  De eerste keer in ieder geval wel, toen kon je er mooie punten van snijden.
  De tweede versie staat nu in de koelkast, ben benieuwd hoe hij nu wordt want ik had de koekkruim toch van extra boter moeten voorzien omdat hij niet wilde plakken tegen de zijkant.
  Oja, ik had de citroen even in de vriezer gelegd, dat raspt wat makkelijker :-)

  • eatcooklove says:

   Kijk, dat soort tips word ik blij van! Hij heeft wel gesmaakt blijkbaar, als er een tweede versie volgt? :) Leuk!

   Toi toi toi voor versie twee in ieder geval! Groetjes

 4. Dries says:

  Heb deze taart ook eens gemaakt, en zelfs met de gelatine werd het één grote blubberboel toen de springvorm werd verwijderd.

  Maar misschien heb ik als Belg de term ‘roomkaas’ verkeerd ingeschat. Wat bedoelen jullie in vredesnaam met roomkaas :)? (Ik heb hier volle platte kaas (=kwark?? of niet ??) gebruikt)

  Of is dit eerder een soort verse kaas met de consistentie van mascarpone/ricotta?

  Qua smaak was de taart dan wel weer dik ok, de curd is een aanrader!

  D

  • eatcooklove says:

   Ha Dries,

   Dankjewel voor je berichtje. Onder roomkaas verstaan wij inderdaad geen kwark maar een veel steviger product. Hier wordt het onder andere verkocht onder de merknaam MonChou. Je kunt het veelal ook vers bij de kaasboer kopen hier, onder welke naam het in Belgie verkocht wordt weet ik eerlijk gezegd niet.

   Ach.. draait uiteindelijk om de smaak ;)

   Groetjes, Elize

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog