Courgette-pannenkoekjes met Feta (glutenvrij)

Courgette Pannenkoek(jes)

Life is like riding a Bicycle. To keep your Balance, you must Keep Moving“.

Deze voor mij ware quote van Albert Einstein hou ik maar in mijn gedachten als ik in plaats van ergens buiten te genieten van de zon op mijn vrije dag aan mijn studie aan het werk ben. Op meer dan puur het gebied van studie geloof ik overigens in deze uitspraak. Wanneer je open in het leven kunt staan en open naar ervaringen of meningen van andere kunt kijken, blijf je je ontwikkelen. In staat zijn om te blijven leren, maakt het leven volgens mij een stuk boeiender (en ook mooier). Regelmatig ervaar ik zelf en zie ik ook in mijn omgeving dat een eerste bijna instinctieve reactie op een verandering of een nieuwe potentiële waarheid er één van defensie is. Het is griezelig als er aan ons waarheidsbeeld getornd wordt, aan onze overtuigingen; dit is immers onze houvast en in onze optiek zelfs ook wel onze (schijn?) balans.courgetteomelet

Een mooi voorbeeld van hoe iemand kan reageren op een aantasting van zijn eigen realiteit is te horen in een dialoog tussen niemand minder dan Bert en Ernie. Ernie staat met een banaan in zijn oor, waarop Bert op een gegeven moment aan hem vraagt: “Ernie, waarom zit die banaan in je oor”. Ernie antwoord daarop: “Ik gebruik hem om krokodillen mee weg te jagen”. Bert merkt vervolgens druk met zijn hoofd schuddend op dat er helemaal geen krokodillen zijn in Sesamstraat, waarop Ernie zijn reactie is: “Precies, dus helpt het heel erg goed Bert”. Dit is een komische situatie maar is ook een mooi voorbeeld van de realiteit. Soms wordt er namelijk met recht getornd aan ons waarheidsbeeld, dat beeld waar we ons zó aan vast houden, dat we soms de meest belachelijke redenen verzinnen om bij ons oorspronkelijke standpunt te blijven. Dit wordt ook wel cognitieve dissonantie genoemd.

Ik geloof dat als we in staat zijn om te durven kijken naar onze eigen houding en waarheid, dat wanneer we ons niet direct bedreigd voelen als we daarop bevraagd worden, dat er dan groei en tegelijkertijd ook balans ontstaan in het leven. Geen idee hoe Einstein het bedoeld heeft, maar ik heb maar even de vrijheid genomen mijn vrije interpretatie eraan te geven.

Maar goed. Koken. In het kader van een effectieve studie dag: een snel en gezond gerechtje, wat heel eenvoudig is om te maken en vooral ook ontzettend lekker.

P1020260

Bereidingswijze:

 1. Rasp ongeveer de helft van een courgette en meng dit met 1 ei.
 2. Snij een half teentje knoflook heel fijn en voeg dit samen met naar smaak wat chilipoeder of verse rode peper toe. Meng dit goed door elkaar.
 3. Zelf heb ik de Pannenkoekjes gemaakt door een steekring in de pan te leggen en daar ‘het beslag’ in te doen op een paar druppels olijfolie.
 4. Snij een stukje Feta in kleine stukjes en druk dit als het ware in het pannenkoekje/omelet. Na ca. 2-3 minuten haal je de steekring er voorzichtig af (eventueel randen los snijden) en draai je het om.
  Laat het lang genoeg bakken zodat het ook in het midden goed gaar wordt (ca 5-10 minuten op laag vuur, afhankelijk van de dikte).

Serveer met wat verse bieslook en smullen maar!

Ingrediënten (voor 4 stuks):

 • 1/2 courgette
 • 1 ei
 • ca. 25 gram Feta (of geitenkaas)
 • rode peper/chili poeder
 • knoflook
 • olijfolie
 • Bieslook

5 Responses to “Courgette-pannenkoekjes met Feta (glutenvrij)”

 1. Marloes Broomans says:

  Ga ik dit weekend proberen. Maar voor hoeveel pannekoekjes is dit? Ik moet natuurlijk minimaal 3 courgettes weg kunnen raspen, anders komt die tuin nooit leeg ;-)

  • eatcooklove says:

   Deze hoeveelheid is voor 2 pannenkoekjes, voor mij was dit overigens genoeg. De combinatie met de ei en de Feta is best heftig (maar erg lekker). Maar goed, als die lief van jou een beetje dooreet en je ook de buren uitnodigt, moet het lukken met die drie courgettes ;)

 2. Anja says:

  Was heel lekker ! Ik ga het ook een keer proberen met geitenkaas …..

  • eatcooklove says:

   Hey Anja :)
   Wat leuk dat je het hebt geprobeerd! Met geitenkaas is het ook heel erg lekker, weet ik uit ervaring :) Vandaag heb ik spinazie ipv courgette gebruikt met wat Feta en rode peper en dat was ook smullen. Leuke gezonde lunch-gerechtjes zo :)

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog