Courgette Pasta Met Gamba’s en Chili-olie

Courgette Pasta met Gamba’s – “Hij zou wat meer peper in zijn derrière moeten hebben”, een uitdrukking om te zeggen dat iemand wel wat actiever, sneller en pittiger zou mogen zijn. Van die mensen die 80 km/h op de middelste baan van de snelweg rijden, of mensen die een minuut of vijf de tijd te nemen om de mevrouw van de kassa helemaal gepast te betalen én gelijk van het kleingeld af te zijn.. En Glenn! Mensen als Glenn.

Glenn kan hier gerust met zijn voornaam genoemd worden, want Glenn woont niet in de buurt én er zijn ongetwijfeld ook in Suriname meerdere Glenn’s. Je zou denken met het Peper-gebruik in de Surinaamse keuken het wel goed zit met de Surinaamse menselijke Pit, maar in het geval van Glenn ging dit in ieder geval niet op! Hij was onze achterbuurman, en tevens een soort waarnemend huisbaas voor ons verblijf aldaar. Op een dag was ons gas op, koken ging namelijk met zo’n tank onder het gasfornuis.

Na een “Klop klop” te hebben geroepen aan de poort van Glenn in plaats van op de deurbel te drukken, een Surinaamse niet al te efficiënte gewoonte, kwam hij rustig aan wandelen. Nadat we ons probleem uitgelegd hadden gaf hij aan dat hij ‘direct’ zou komen. Wel, en hij kwam! Een klein uurtje later kwam hij tot onze grote verbazing met de auto de straat in rijden! Op zich begrijpelijk, gezien het toch zeker een minuut of 2, misschien zelfs 3 lopen was naar ons huis. Ik bedoel, echt, die Surinaamse hitte valt heus nog niet mee!

Maar goed, Peper dus. De stof die verantwoordelijk is voor de hete smaak van Peper is capsaïcine. De meest gebruikte (rode langwerpige) peper is de Spaanse Peper en die komt oorspronkelijk uit Zuid Amerika. De peper prikkelt de warmte zintuigen in onze mond wat een gevoel geeft dat eten (te) heet is, dit zorgt weer voor aanmaak van een lichaamseigen pijnstiller, endorfine, wat de Peper in gebruik zelfs verslavend schijnt te maken! Het meest hete deel van de peper zijn de zaadlijsten en de zaadjes zelf. Vaak wanneer pepers in een gerecht worden gebruikt worden deze verwijderd zodat het niet te scherp wordt. Mocht je overigens onverhoopt toch té scherp gegeten hebben zijn melk, brood en witte rijst de beste ‘blus-middelen’.

Chili Gamba Pasta

Ingrediënten (voor 2 personen):

  • Gamba’s (gepeld en ontdarmd), ca 5-6 per persoon
  • Verse Pasta (100 gram)
  • 1 rode Spaanse Peper
  • 30-40 ml olijfolie (of arachideolie) + 1 el om in te bakken
  • 1 Courgette
  • 3 Tomaten
  • 2 el Pijnboompitten
  • Verse Koriander
  • Zout (naar eigen smaak)

Bereidingswijze:

1. Snij een rode peper in ringetjes, laat de zaadjes en zaadlijsten zitten. Zet een pan op laag vuur en verwarm hier 30 ml olijfolie. Leg de rode peper hierin. Haal de pan van het vuur als de olie een graad of 50 is en laat dit 20 minuten trekken (hoe langer hoe lekkerder).Peper

2. Snij ‘de kop en de kont’ van de Courgette en snij de courgette in dunne lange stroken met de Mandoline. Wanneer je geen mandoline in je bezit hebt kun je ook lange dunne plakken maken met een kaasschaaf en deze erna in dunne repen snijden. Leg de Courgette apart.
courgettepasta

3. Zet een wok op het vuur (zonder olie) en grill hierin kort de pijnboompitten. Blijf hierbij, want als ze eenmaal verkleuren, verbranden ze kort erna. Leg deze geroosterd klaar in een bakje.

4. Snij 2-3 tomaten in kwarten en verwijder het vruchtvlees en de harde kern. Snij vervolgens de tomaat in kleine stukjes.

5. Blend het mengsel van olie en rode peper fijn en haal dit door een zeef. Zet de olie apart.

6. Zet het water op voor de pasta en kook de pasta hierin beetgaar. Een richtlijn is dat je voor 100 gram pasta 1 liter water opzet met ca. 1 tl zout. Giet de pasta als hij beetgaar is af en spoel het af onder koud water, hierdoor gaart de pasta niet door.

7. Zet een wok op hoog vuur en bak hierin de gamba’s 1 minuut in 2 el chili-olie. Na 1 minuut bak je de gamba’s nog 2-3 minuten door samen met de tomaat. Als de gamba’s nét gaar zijn bewaar je ze even apart in een bakje en maak je de pan schoon.

8. Tot slot: Bak in een schone wok de courgette 3-4 minuten met 1/2 eetlepel olijfolie. Voeg hier na die tijd de beetgare pasta aan toe. Zorg dat de pasta goed warm is voor je het opdient. Tot slot doe je ook het Gamba-Chili-Tomaten mengsel heel kort mee wokken (niet langer dan 1 minuut). Je kunt voor een mooiere opmaak eventueel ook de gamba’s achteraf opdienen.

Verdeel de pasta over de borden en sprenkel er aan het einde nog 1 el van de chili-olie overheen samen met wat verse Koriander. Je kunt er ook voor kiezen de Chili-olie op tafel te zetten zodat iemand zelf kan beslissen of het pittig genoeg is.  Olie hou je waarschijnlijk over; bewaren voor een ander gerecht! (ook lekker bij bijvoorbeeld Hummus).ChiliGambapasta

 Eet Smakelijk!

 

 

6 Responses to “Courgette Pasta Met Gamba’s en Chili-olie”

  1. annemieke@klink.biz says:

    Ik krijg gewoon zin om dit te gaan maken. Ook die zalm met asperges ziet er heerlijk uit.

    Toch handig die mandoline, hahaha

    • eatcooklove says:

      Hey :)

      Ziet er goed uit he? Ik heb het gisteren gewoon nog een keer gemaakt haha, het is zo gemaakt (met een mandoline dan) en doordat je heel weinig pasta p.p. gebruikt en lichte eiwitten (de gamba’s) ook nog eens erg lekker. Ik hoor het wel hoe was als je het gemaakt hebt :) Liefs, Elize

  2. Nell Nijssen says:

    Ik houd ook erg van dergelijke lichte gerechten. Pasta plus vis (of schaal-schelpdieren) scoort hier erg hoog.

    • eatcooklove says:

      Hier ook hoor Nell, heerlijk als een maaltijd niet te zwaar valt. Het voordeel van dit gerecht, vind ik, is dat een deel van de pasta ook nog eens is vervangen door een groente-variant. Als je de courgette lekker knapperig houdt is dat én qua textuur fijn en wordt de maaltijd nog lichter.

      Hoop dat het je smaakt mocht je er een keer aan toe komen het te maken! :)

  3. PaulO says:

    Ik heb het recept ook eens nagemaakt en er over geblogged:
    http://www.family-oosten.com/blog/2013/11/29/eat-cook-love/

    • eatcooklove says:

      Ha Paul,

      Wat leuk dat je voor dit recept hebt gekozen, is stiekem één van mijn favorieten! Lekker licht en gezond. Je kunt de pasta bijna volledig vervangen door courgette en dan nog heb je een heerlijk stevig pasta-gericht wat tegelijkertijd hartstikke licht en gezond is! Hoe vonden jullie het?

      Groetjes, Elize

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog