Ode aan Het Witte Goud! ~ Koken van Witte Asperges

asparagusAls kookblogschrijfster (leuk woord voor scrabble..) zou ik mezelf eigenlijk niet serieus kunnen nemen als ik het Witte Goud in deze tijd van het jaar niet aan bod zou laten komen. Nu ben ik op zich geen groot voorstander van jezelf erg serieus nemen, maar dat laat ik even hier buiten. De Asperge is niet alleen een gezonde maar vooral ook heerlijke groente die op allerlei manieren bereid kan worden. Mijn eerste ervaring met de asperge is overigens een wat ongemakkelijke anekdote die vooral blijk geeft van ‘enige’ onwetendheid. Op mijn bord een aantal staven van het witte goud, klassiek met ham, gekookt ei en een hollandaisesaus, was voor mij een spannende aangelegenheid. Immers, ik was nog in de fase dat onbekend onwillekeurig ook onbemind was, wat volgens mijn moeder feilloos te zien is aan mijn ietwat opgetrokken neusvleugels. Als klap op de vuurpijl, een behoorlijke flater, liet ik de overheerlijke kopjes van de asperges op mijn bord liggen in de veronderstelling dat je dit deel van deze groentes niet op  behoort te eten. Gelukkig weet ik inmiddels beter en bewaar ik ze bij voorkeur zelfs tot het laatste moment, niet om ze te laten liggen maar om extra te smullen.

Maar goed, asperges dus. De witte asperges groeit, in tegenstelling tot de groene, onder de grond en krijgt dus geen zonlicht. In Nederland, waar we sinds zo’n beetje sinds de 19e eeuw asperges nuttigen, is voornamelijk Noord-Limburg het voornaamste productiegebied. Traditioneel wordt de asperge geoogst en dus gegeten vanaf de tweede donderdag van april tot 24 juni.

Het koken van asperges is iets waar veel mensen huiverig voor zijn. Met de juiste (voor)bereiding is het echter voor iedereen goed te doen. Klassiek worden asperges vaak gecombineerd met ham, ei en een hollandaisesaus. Persoonlijk vind ik de combinatie met vis ook heerlijk of de asperges bijvoorbeeld gegrild in plaats van gekookt.

Asperges koken bestaat uit een aantal belangrijke stappen:

1. Koop verse Asperges; Koop asperges alleen in de periode dat ze vers te verkrijgen zijn. Als Asperges nog vers zijn, zijn ze deels nog vochtig en zien ze er niet grauw uit. Volgens de één de grootste onzin en voor de ander de waarheid als een koe, dus probeer zelf: als je de asperges langs elkaar wrijft en je hoort een piepend geluid zouden ze vers moeten zijn.. Voor veel mensen is het niet mogelijk om vers gestoken asperges te kopen, maar dat heeft uiteindelijk natuurlijk wel de voorkeur. De kwaliteit van de Asperge wordt verder gecategoriseerd in diverse klassen waarvan de AAA de beste klasse is. Deze asperges zijn lekker dik én hebben een dichte knop.

2. Schillen van de Asperges; Het kopen van verse asperges is misschien wel even belangrijk als het goed schillen van een asperge. Een monnikenklusje wanneer je uit enthousiasme voorgesteld hebt om voor een heel weeshuis asperges te koken overigens, maar goed, het resultaat is dan ook genieten. Je hebt speciale (en ideale) aspergeschillers, maar een dunschiller voldoet ook prima. Zorg dat de buitenste harde en niet lekkere laag goed eraf geschild wordt. Doe dit door de asperge neer te leggen, beet te houden bij de kop en vanaf net onder de kop naar beneden te schillen. Draai de asperge rond en ga door tot je helemaal rond bent. Controleer of de schil helemaal rondom goed is verwijderd, liever 1 keer te veel dan te weinig en snij dan de onderste cm  van de asperge af.

3. Koken van de Asperges;  Zoals eerder gezegd, je kunt naast het koken van asperges ook prima wokken of grillen, maar hierin beschrijf ik hoe je de asperges kunt koken. Om het koken te vergemakkelijken bestaat de Asperge-pan, nu gebied eerlijkheid mij te zeggen dat ik de ruimte in mijn verder overigens heerlijke keuken niet heb om voor ieder soort gerecht een pan te hebben, maar goed. Ze bestaan en zijn ongetwijfeld handig!

Sommigen zorgen bij het koken van asperges ervoor dat de k(n)oppen van de asperge boven het water uitsteken, zelf heb ik geen hoge pan dus kook ik ze gewoon in ruim water mee. Ik breng het water, met de asperges er al in, aan de kook en zodra het water kookt hou ik het deksel op de pan en haal ik de pan van het vuur af. Laat de Asperges 10-20 minuten (afhankelijk van de dikte van de asperges én afhankelijk van hoe je ze graag eet) in het warme water doorgaren alvorens je direct uit de pan op het (voorverwarmde) bord legt. Je giet de asperges dus niet af, hierbij kunnen ze breken of beschadigen, maar schept ze als het ware uit de pan.

Dit is de basis van al je Asperge gerechten. In de toekomst zullen er wel meer specifieke gerechten besproken worden, maar dit is de basis.
Momenteel is mijn persoonlijke favoriet gegrilde Asperge met gegrilde verse tonijn en sojasaus of gekookte Asperge met op de huid gebakken Zalm. De Zalm laat ik een minuut of 8 bakken met iets wat de pan afdekt en laat ik daarna 5 minuten rusten in aluminiumfolie. Heerlijk met een bij voorkeur verse Hollandaise saus en soms stiekem uit een zakje.. [schreef ik dat nou echt?].

Eet Smakelijk!

 

2 Responses to “Ode aan Het Witte Goud! ~ Koken van Witte Asperges”

  1. Nell Nijssen says:

    Fijn blog heb je, Elize! Heb zo eens wat rondgesnuffeld en zag meteen dingen voorbij komen om van te watertanden! Ik ga hier vaker komen.

    • eatcooklove says:

      Bedankt voor je lieve berichtje,Nell! Leuk dat er wat van je ‘gading’ bij zit en dat we zo kunnen genieten van elkaars site! Laat me vooral weten hoe het heeft gesmaakt as je iets hebt gemaakt :) Zal jouw site in de gaten houden voor die leuke verhalen, laat ze vooral niet altijd over je moeder in combinatie met een ziekenhuis gaan ;) Lieve groet, Elize

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog