Dulce de Leche Cheesecake met Granaatappel

Dulce de Leche cheesecake (jawel!) – Het onderstaande recept is het resultaat van mijn eerste deelname aan de ‘Foodblog Swap‘. Een initiatief waarbij je een kookblog toegewezen krijgt van een andere kook-enthousiasteling, in mijn geval die van ‘Francesca Kookt‘,  waar je vervolgens een recept van kiest  én daar een post over plaatst.

Dulche de Leche FoodblogSwap

Wat rondneuzend op de site kwam ik er al snel achter dat ook de Surinaamse keuken frequent aan bod komt bij Francesca. Mijn tijdelijke verblijf in Suriname tijdens mijn studie heeft een vrij grote liefde voor (de keuken van) dit land ontwikkeld, zodat ik vrijwel direct daarnaartoe zou neigen. Maar, naast de Surinaamse heerlijkheden, werd het oog van vriendlief (en dankbaar eter) vooral getrokken naar deze taart.  Met een gerust hart ‘een zoete verleiding’ te noemen.

Het gekozen recept bevat eigenlijk twee ‘eet-zonden’ gecombineerd, namelijk ‘Dulce de Leche’ én ‘Cheese Cake’. Ja, je leest het goed, dat gecombineerd. Omdat ik van nature neig naar lichtere gerechten zag ik mijzelf behoorlijk geconfronteerd met dat ik me in dit geval bij voorkeur volledig aan het recept moet houden en dus geen aanpassingen moest doen. Wel, als compromis naar mijzelf heb ik het formaat van de taart gewoon behoorlijk aangepast en tot de vreugde van o.a. mijn moeder heb ik wat extra mensen uitgenodigd het te komen proeven..

Het recept hieronder is voor het oorspronkelijke formaat en komt dus van ‘Francesca Kookt‘.

Het recept: Dulce de Leche Cheese Cake met Granaatappel

Ingrediënten (voor ca. 12 personen):

 • 150 gram roomboter
 • 1 rol Digestive koekjes
 • 400 gram roomkaas
 • 1 potje gecondenseerde melk
 • Cacao poeder
 • Granaatappel

Bereidingswijze: 

1. Maak allereerst de Dulce du Leche. Dit is een soort karamelsaus gemaakt van gecondenseerde melk. Verwarm de oven voor op 225 graden en schenk de gecondenseerde melk in een platte glazen ovenschaal. Doe aluminiumfolie over deze schaal en zet de schaal vervolgens in een grotere ovenschaal die je met een laag water vult. Zet de schaal ca 75-90 minuten in de oven en vul tussentijds het water bij als het te weinig wordt. De Dulce de Leche is klaar als het een mooie karamelbruine kleur heeft; laat het iets afkoelen en schep het vervolgens goed door. Bewaar het in een afsluitbaar bakje in de koelkast. Check bij Laura’s Bakery hoe je het óók kunt doen!

2. Smelt de boter zachtjes in een steelpannetje en maal de koekjes helemaal fijn in een keukenmachine. In het oorspronkelijke recept moet er ook nog suiker bij het deeg, dat is het enige waarin ik ben afgeweken en naar mijn smaak was het recept meer dan zoet genoeg. Meng de kruimels en de gesmolten boter door elkaar (en de suiker als je van erg zoet houdt); dit wordt de bodem en zijkant van de taart.

3. Vet een springvorm in en bekleed de bodem met het koekjesdeeg. Maak aan de zijkanten ook een opstaand randje, ongeveer 3 cm hoog. Druk de bodem en de zijkanten goed aan. Zet de springvorm in de koelkast en laat tenminste een half uur koelen.

4. Schep ondertussen de roomkaas (ik heb Mon Chou gebruikt) in een mengkom en klop dit 2 minuten los met een handmixer totdat je een romig mengsel krijgt. Doe de dulce de leche erbij en klop nog een minuut of 2 los.  Als de bodem uit de koelkast komt, schep je het roomkaas/dulce mengsel erin. Strijk aan de bovenkant glad met een rubberen spatel. Zet de springvorm weer terug in de koelkast en laat minstens 4 uur stijven. Fransesca geeft aan dat het de voorkeur heeft de kaart een hele nacht te laten staan.

Dulche de Leche Cheesecake

Voordat je gaat serveren strooi je er wat cacaopoeder over. Als je dit met een klein zeefje doet wordt het mooi gelijkmatig verdeeld. Als laatste gaan de granaatappel pitjes erover; wees daar niet te zuinig mee want is een frisse en lekkere tegenhanger van de vrij machtige taart.

Smullen maar!

2 Responses to “Dulce de Leche Cheesecake met Granaatappel”

 1. Rowan says:

  Dit lijkt mij echt goddelijk!! Dit recept komt zeker op mijn baklijstje! ;-)

  • Elize says:

   Je bent gewaarschuwd hè Rowan ;) Hevige kost haha (wel errug lekker). Benieuwd hoe het jou smaakt! Leuk dat je een berichtje achterlaat :)

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog