Shakshuka

Shakshuka Direct naar het recept
Laatst zette ik de televisie aan en schakelde ik in op ‘Smaken verschillen’. Een programma op Net5 waarbij men, naast dat men voor elkaar kookt, zichzelf ook de vrijheid gunt om in de slaapkamer te snuffelen van de gastheer of gastvrouw. Ag ja, moet kunnen? Ik haakte in op het moment van de quote “Ik ben een beetje allergisch voor vlees”.

Heel soms, als ik in een restaurant ben of zoals laatst in de sauna denk ik wel eens heimelijk aan de mensen die zonder gêne zeggen dat ze ‘een beetje allergisch’ zijn voor iets om de waarheid te verdoezelen; namelijk dat ze iets niet lusten.

Wel, ik lust ook iets niet. Weliswaar niet meer zoveel niet als vroeger, maar nog steeds lust ik dingen niet. Een voorbeeld daarvan is de paprika. Onvoorstelbaar, ik weet het. Ook het wel bekende ‘leg-wat-je-niet-lust-maar-op-mijn-bord’ gaat er bij mij in dit geval niet in. Paprika, als je het niet lust, domineert alles en is in het complete gerecht terug te vinden ook al elimineer ik zorgvuldig elk stukje op mijn bord.

Desondanks heb ik mij nooit laten verleiden tot de ‘allergie-truc’. Want, wanneer ben je ‘een beetje allergisch’? Als je slechts drie in plaats van achtentwintig keer moet niezen? Of als je slechts achter je oren jeuk hebt in plaats van over heel je lichaam? Dus, met de billen bloot,paprika het is niet anders. Ik lust geen paprika.

Het gerecht ‘Shakshuka’ geeft de burger echter moed. Of mij, in ieder geval. Ten aanzien van mijn verhouding tot de paprika dan hè. Op de blog van Aranka vond ik dit recept wat oorspronkelijk van chefkok Ottolenghi is.

Het recept: Shakshuka
Tijdsduur: 30-40 minuten – Niveau : eenvoudig

Rooster in een droge pan het komijnzaad ca 2 minuten. Zorg dat het zaad niet verbrand door de pan in beweging te houden. Voeg vervolgens 2 eetlepels olie en de uit toe en bak het ca 2 minuten mee.

Vervolgens doe je de paprika (jawel daar is ie), de suiker, de tijm, laurierblaadjes, peterselie én de koriander erbij en bak het geheel tot het een mooie kleur krijgt.

Daarna doe je de tomaat, de saffraan, de zwarte peper en naar smaak  cayennepeper  erbij. Giet ook de helft van het water erbij en laat het geheel, terwijl je af en toe goed roert, op een laag vuur 15 minuutjes sudderen zodat het een soort pastasaus consistentie wordt. Voeg eventueel wat extra water toe om te zorgen dat het niet te dik wordt. Proef en voeg eventueel nog wat zwarte peper oen/of cayennepeper toe.

Wanneer je het gerecht gaat serveren warm je de saus in de pan op en maak je er als het ware kuiltje is. Hier breek je vervolgens de eieren in en die laat je een minuut of 10 op het vuur staan (afgedekt) zodat de eieren kunnen stollen.

Lekker om te serveren met Naan of andere lekker brood. Serveer met wat verse koriander.

Ingrediënten (2-4 personen)

 • 1/2 tl komijnzaad
 • 2 uien, in fijne ringen gesneden
 • Officieel in het recept 2 rode paprika’s en 2 gele paprika’s, ik doe 4 rode paprika’s, die vind ik nog iets milder. Haal het zaad eruit en snij het in dunne repen.
 • Blaadjes van 6 takjes tijm
 • Ca 30 gram verse koriander, fijngesneden
 • 2-3 eetlepels fijngesneden platte peterselie
 • snufje cayenne peper
 • 10 gram bruine suiker
 • 2 laurierblaadjes
 • zwarte peper
 • 6 grote rijpe tomaten, in grove stukken gehakt
 • ½ theelepel saffraandraadjes
 • 250 ml water
 • 2 eetlepels olijfolie

3 Responses to “Shakshuka”

 1. Christel says:

  Het gerecht ziet er erg lekker uit maar die paprika´s… ik houd er ook niet van.

 2. Naomi says:

  Leuk! en een mooie foto ook.
  Shakshuka eten we heel vaak op zondagmiddag. Lekker hè, en je kan er mee zo veel variëren! …Heb toevallig een shakshuka recept ook op mijn geplaatst.

  Groetjes weer, Naomi

 3. Naomi says:

  …Mijn site bedoel ik natuurlijk ;-)

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog