Italiaans brood – Focaccia met Rozemarijn en Knoflook

Italiaanse Focaccia – We hadden het goed uitgekiend, 2 weekenden geleden. Een BBQ met de familie op zo’n beetje de eerste zonnige en vrij warme dag van juni en juli tot dusver bij elkaar. Oké, oké.. dat is misschien een beetje overdreven, maar echt veel is het nog niet, deze zomer. Van mij geen klachten hoor, want de zomer heeft voor mij doorgelopen tot eind december, maar zo’n zonnige dag tussendoor is desondanks ook voor mij een cadeautje! (Jullie begrijpen dat ik deze blog schreef een week of 1.5 geleden toen we even geen benul meer hadden van wat de zon was).

Om het zomerse gevoel nog een beetje extra te voeden bakte ik, voor het eerst in mijn leven, een focaccia. Focaccia is een Italiaans plat brood, een soort dik uitgevallen pizza bodem. Ik maakte een variant met rozemarijn, zeezout en knoflook, maar je kunt het zo bont maken als je wilt! Kaas, ham, olijven, andere kruiden.. het kan er allemaal op!


IMG_20160710_144923Ingrediënten
:

Voor het brood:

 • 500 gram bloem
 • 300 ml water
 • 1.5 zakje gedroogde gist (ca. 11 gram)
 • 1 tl suiker
 • 1 tl zout
 • 2 el olijfolie

Voor de topping: 

 • ca. 50 ml olijfolie
 • 3 flinke takjes rozemarijn
 • 3 tenen knoflook
 • 1 tl grof zeezout

Bereidingswijze:

 1. Doe de 50 ml olijfolie in een bakje en voeg hieraan de gewassen verse rozemarijn (de naalden, niet de takjes) toe, samen met de tenen knoflook die je door de helft snijdt. Laat deze olie staan. Hoe langer het intrekt.. hoe lekkerder!
 2. Doe de gist samen met de suiker en een eetlepel water in een bakje en roer dit tot een soort papje.
 3. Zeef de bloem boven een keukenmachine of ruime kom en voeg hier het zout en 2 el olijfolie aan toe. Meng dit kort door elkaar en voeg vervolgens het gist papje toe. Beetje voor beetje ga je de 300 ml water toevoegen. Stop wanneer het deeg de juiste vochtigheid heeft. Laat de machine (of je spierballen) minimaal 5 minuten kneden.
 4. Bestrooi je werkblad met bloem als je een keukenmachine hebt gebruikt, en kneed het deeg tot een mooie ronde bol. Neem een schone kom, smeer die in met olijfolie en leg daar het deeg in. Bestrijk ook de bovenkant van het deeg licht met olijfolie. Leg een schone theedoek over de kom heen en laat 30 minuten op kamertemperatuur rijzen.
 5. Haal het deeg na 30 minuten uit de kom en kneed opnieuw voor ongeveer 1 minuut. Vorm vervolgens een rechthoekige vorm (bij mij is het meer een creatieve cirkel geworden) van ca. 1.5-2 cm hoog door het deeg op bakpapier uit te rollen. Prik met de bovenkant van een mes gaatjes in het deeg en laat vervolgens nogmaals 30 minuten rijzen onder een theedoek. Lees wel alvast stap 5!
 6. Verwarm na 15 minuten rijzen de oven voor op 250 graden Celsius (elektrische oven, hete lucht oven op 220 graden). Verwarm de bakplaat waar je het brood op gaat bakken ook mee in de oven.
 7. Haal de knoflook uit de olie, leg apart, en verdeel vervolgens de olie met rozemarijn over het brood heen. Strooi het grove zeezout eveneens naar smaak over het brood en leg het brood vervolgens op de voorverwarmde bakplaat.
 8. Zet het brood in de oven en laat het ca. 15-20 minuten bakken. Snij de knoflook fijn en strooi over het brood als je inschat dat het brood nog een paar minuten in de oven moet.

En klaar is je foccacia! Eet Smakelijk!

Waar beleg jij je focaccia het liefst mee?

 

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog