Food Blog Swap #3: Hartige Scones met Parmezaan en Mosterd

SconesTrillend, kreunend en op het punt van bezwijken bracht de auto ons met toch zeker een snelheid van 20 kilometer per uur in zijn 2e versnelling elke volgende berg weer opnieuw boven. Angstvallig hield ik me beet aan alles wat mogelijk was toen ik de afgronden langs de weg bekeek of er, in mijn ogen een gek, iemand met een snelheid van 60 km/h voor bij kwam rijden.

“We zijn nu tóch al bij Grenoble, laten we de Route Napoleon maar nemen, dat is leuk”, was wat hieraan vooraf ging. Onze eerste vakantie naar Zuid-Frankrijk, naïef, onvoorbereid en absoluut enthousiast zouden we gaan kamperen met een echte De Waard tent. Het zou nog maar een kilometer of 300 zijn vanaf Grenoble en we waren mooi op tijd, dus leek het voor de hand liggend om deze schitterende route te nemen. Wel, schitterend is de route hoor, dat moet gezegd. Vooral als je er net als Napoleon zes dagen over kunt doen…

Eenmaal aangekomen op bestemming, na zo’n 8 uur over de Route Napoleon te hebben gedaan, moest de tent op worden gezet. (Voor de snelle rekenaars: het klopt, soms reden we ook 40 km/h, een hele snelheid!). Wel, we begonnen ijverig met het neerleggen van het zeil en het in elkaar zetten van de stokken. Omdat het al wat donker begon te worden, denk ik, kwamen bijzonder attente buren vragen of ze ons even moesten helpen met het opzetten van de tent. Niet op ons geweten willen hebben dat zij hun wijntje-kaas ritueel moesten onderbreken zeiden we stoer dat het niet nodig was. Het resultaat was dat de tent een uur later of zo stond, dachten we, en dat zonder ruzie! Wij trots. Bij daglicht bleek de volgende ochtend echter dat het tentdoek binnenstebuiten zat!! Gelukkig kan ik jullie bij deze vertellen dat ook in die hoedanigheid deze tent prima functioneert. En dat de mieren het een plezante bijkomstigheid  vonden dat we het zeil scheef hadden gelegd en daardoor een deel van onze lekker Hollands meegenomen proviant door hen kon worden geplunderd namen we ook maar voor lief. Opnieuw beginnen aan de tent opzetten was geen optie. Voor de rest was het een heerlijke vakantie hoor! Aan te bevelen, die Route Napoleon en een de Waard tent :)

Scones2Conclusie: voor sommige dingen heb je talent. Voor sommige niet. Maar dat wil gelukkig niet zeggen dat we het ook  niet kunnen proberen. Zo zag ik blijkbaar ook deze maand de FoodBlogSwap als een soort al dan niet bewuste aanleiding om iets te gaan doen waar mijn talent niet ligt. Bakken.

Deze maand mocht ik koken van de blog van ‘Ona Pona Kookt’. Een blog waar met een hoge regelmaat de meest heerlijke nieuwe recepten op verschijnen. Ik heb deze maand gekozen om de hartige scones te maken van haar blog. Ze geeft zelf al aan dat je met dit recept eindeloos kunt variëren en dat vind ik er juist ook zo aantrekkelijk aan. Een kleine aanpassing aan de ingrediënten en het wordt een totaal andere scone. Geen zoete dit keer, maar een hartige. Lekker met zachte boter of andere smeersels of met een lekkere kom soep.

Het recept: Hartige Scones
Niveau: Eenvoudig (zelfs ik kan het) Aantal Scones: ca. 8

Bereidingswijze:

1. Meng het bakmeel  met het bakpoeder en wat zout. In het originele recept zeeft ze deze producten, ik heb dat zelf niet gedaan en het resultaat was heerlijk, maar bepaal dus zelf of je dit wel of niet doet. Voeg de suiker toe aan het bakmeel, samen met de kaas, peterselie en bieslook (ze gebruikt gedroogde; ik heb verse peterselie en bieslook gebruikt). Als je mosterdpoeder heb voeg je dit ook direct toe, als je mosterdzaad heb maak je deze eerst fijn in een vijzel of met een mes.

2. Voeg de boter toe aan de bovenstaande ingrediënten en meng het erdoorheen.

3. Klop een ei met de melk los, doe het bij het bakmeelmengsel en kneed het tot een redelijk samenhangende bal. Laat het deeg vervolgens 15 minuten rusten in de koelkast.

4. Rol het deeg uit tot ongeveer 2 cm dik en snij er rondjes van ca 6 cm doorsnede uit. Je kunt ook gewoon met de hand een soort platte koekjes vormen, de vorm wordt dan iets grilliger en meer divers (wat ik persoonlijk wel leuk vind).

5. Leg het op bakpapier opeen bakblik en bak ze in ca. 15 minuten lichtbruin op een in 180 °C voorverwarmde oven.

Ingrediënten:

 • 50 g boter
 • 250 g zelfrijzende bloem
 • 1 tl zout
 • 1/2 eetlepel suiker
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 150 ml (karne)melk
 • 1 ei, losgeklopt
 • 75 g geraspte Parmezaanse kaas
 • 2 theelepels mosterdpoeder
 • 1-1.5 eetlepel peterselie
 • 1-1.5 eetlepel bieslook

Eet Smakelijk!

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog