Vanille taartjes met verse Frambozen – Voldaan na een lange werkdag stap ik van mijn fiets en open ik de poort. Mijn fiets op de standaard, sleutel eruit en zonder er bij na te denken loop ik richting mijn frambozenstruik. Iets wat drie jaar geleden op een soort vruchteloze poging leek uit te lopen toen een gekregen stekje binnen drie weken de geest gaf komt nu jaar na jaar sterker op. Inmiddels woekert het als genadeloos onkruid door mijn tuin, wat ik met een schuin oog toesta. Want die Frambozen… Steeds opnieuw neem ik me voor om me te beheersen tot ik een ‘schaaltje wat er toe doet’ kan plukken, maar keer op keer stap ik van de fiets, pluk ik díe frambozen die rijp zijn en snoep ik ze stiekem op voor ik binnen ben..
Gek op frambozen dus; een lust voor het oog en de combinatie van het zure en zoete zijn in mijn optiek een gouden combi. Dat mijn oog viel op de verse frambozentaart in Masterchef Australia was dan ook niet zo heel gek. Ik was niet de enige overigens; want wat een plaatje!
Ik heb de taartjes in een mini-variant gemaakt omdat mijn grote siliconen taartvorm na het eerste gebruik al was gesneuveld, en ik moet zeggen: het resultaat mocht er zijn! Een heerlijke combinatie van zachte vanille smaken, knapperig deeg en lekker fris rood fruit.
Het recept: Verse Frambozen taartjes (Masterchef)
Aantal: 4 kleine vormpjes (Dille en Kamille).
Ingrediënten (verdubbel als je een grote taart maakt):
Voor de bodem/randen:
- 125 gram bloem
- 50 gram ongezouten boter (koud)
- 50 gram poedersuiker
- Vanille van 1/2 verse vanille peul
- 2 eierdooiers
- 1/2 eetlepel melk
- Beetje zout
Voor de Vanille Crème (verdubbel als je een grote taart maakt)
- 250 ml melk
- Vanille van 1/2 verse peul
- 3 eierdooiers
- 60 gram suiker
- 30 gram maïzena
- 150 ml slagroom
- Frambozen (of ander vers rood fruit)
Rood fruit in het seizoen (Frambozen, aardbeien)
Bereidingswijze:
Het deeg:
1. Doe alle ingrediënten voor het deeg, behalve het eigeel en de melk, in een keukenapparaat. Als je geen keukenapparaat hebt (zoals ik) kun je het deeg ook gewoon met je handen maken, hierdoor wordt het deeg alleen wel warmer waardoor het iets langer in de koelkast moet rusten voor je het uit kunt rollen. Voeg uiteindelijk de 2 eierdooiers en melk toe aan het deeg en kneed/mix het tot het een geheel vormt. Je hoeft het niet tot één glad geheel te kneden, het mag een beetje kruimelig blijven. Wikkel het deeg in huishoudfolie en leg het in de koelkast.
2. Verwarm de oven voor op 180 graden. Je kunt de taart in een grotere vorm maken, ik heb vier kleine taartjes gemaakt (in
deze vormpjes).
3. Strooi een klein beetje bloem over je werkblad en rol het deeg uit tot het ongeveer 3 mm dik is. Een tip die ze in Masterchef gaven was dat als je uiteindelijk een ronde vorm wilt, het aan te bevelen is om ook met een ronde vorm te beginnen. Als het niet lukt om in één keer volledig uit te rollen kun je er ook voor kiezen kleine delen uit te rollen en het goed aan elkaar te drukken. Leg vervolgens de vormpjes met het deeg even in de koelkast (ca 15 minuten).
4. Knip rondjes van bakpapier ter grote van je bakvorm. Leg dit op het deeg en verdeel hier vervolgens bakbonen op. Als je geen bakbonen heb kunt je bijvoorbeeld ook kikkererwten (niet gekookte, droge) gebruiken. Zet de taartjes voor ongeveer 15 minuten in de oven. Kijk na 15 minuten of het deeg goudbruin tint, verwijder dan de bakbonen en het papier. Vervolgens bak je het nog 10 minuten zonder papier en bonen. Je kunt het deeg dan eventueel nog licht insmeren met eigeel. Haal de taartjes na 10 minuten er uit en laat ze volledig afkoelen.
Vanille crème vulling:
1. Doe 200 ml melk samen met 20 gram suiker en de vanille peul in een pan en breng het aan de kook. Ondertussen klop je de eigelen en de resterende suiker zo luchtig mogelijk. Voeg hieraan de maïzena en de resterende melk toe. Klop tot het één geheel is.
2. Haal de pan met melk van het vuur, verwijder de vanille peul, en voeg de hete melk toe aan de ei-melk-maïzena mix, klop het goed door elkaar heen (in een paar seconden) en doe het vervolgens direct terug in de pan. Zet die pan op een laag vuur en blijf continue goed roeren. Als de vanille crème lijkt te gaan koken haal je het van het vuur en doe je het terug in een schone kom. Het heeft dan ongeveer de dikte van pudding. Klop een deel van de warmte er nog uit waardoor het niet door blijf garen. Als het voldoende afgekoeld is doe je huishoudfolie over de kom waarbij je het folie daadwerkelijk op de vanille crème legt (dus geen lucht ertussen). Zet het in de koelkast om af te laten koelen. Je kunt dit eventueel ook een dag van tevoren maken.
3. Als de vanille crème helemaal afgekoeld is klop je de slagroom lobbig op en meng je de crème en de slagroom door elkaar tot de gewenste dikte en smaak.
Vul de taartjes met de vanille crème en leg de frambozen erboven op. Strooi voor het opdienen er wat poedersuiker overheen.
Eet Smakelijk!
Ze zien er overhéérlijk uit en je hebt ook schitterende foto’s gemaakt.
Het is maar goed dat ik geen frambozen in de tuin heb, want ik vind ze ook heerlijk. Koop vaak een doosje in de supermarkt en snoep het in één keer helemaal op. Wij zien hier echte fruitmonsters!
Ik ben blij dat je siliconenvorm gesneuveld is. ;-) Ik hou daar helemaal niet van, bakt helemaal niet fijn! Je kunt beter metalen vormen gebruiken!
Ik ook hoor! Ik had daar je Lemon Meringue Pie in gemaakt; wat een onding! Niet te vervoeren, echt een ongelukkig gevaarte. Nu ook een stevige grote gekocht!
Dat plaatje is al om te smullen zeg, de zachtheid straalt af van de vanille creme vulling.
Hoe krijg je het voor elkaar om een siliconenvorm kapot te maken??
Je weet wat we dit weekend gaan maken
Ziet er lekker uit hè :-) Ben benieuwd naar jullie resultaat :)
De siliconenvorm was een onding, ik had een lemon meringue pie voor mijn ouders gemaakt en bij het aansnijden van de taart ging het zo door de vorm heen haha :) Goede manier om er vanaf te komen zullen we maar zeggen..
Ik smeer de bakjes na het bakken in met chocola, dan blijven ze knapperig! Ook een goeie combi! (Als je van chocola houdt) ;-)
Wat een leuke tip! Nu moet ik zeggen dat deze bakjes al echt enorm knapperig bleven; maar als variatie een keer is het wel erg leuk :) Dank je!