Gebakken Avocado met Ei

bakedavocadoNa het leggen van de laatste hand aan de nieuwe layout van de blog de laatste weken, is er nu eindelijk weer tijd vrij om te koken! Als een recept het binnen een week haalt om twee keer op tafel te belanden, dan weet je dat het een succesgerechtje is. Met wat weerstand in mijn systeem ging ik de eerste keer de benodigde ingrediënten halen, bacon stond namelijk op het lijstje. Het aanschaffen van bacon is voor ons geen wekelijks, maandelijkse of jaarlijkse routine, sterker nog, ik had het naar mijn weten nog nooit aangeschaft. Met de stellige overtuiging dat het van die dikke vette speklappen zouden zijn stapte ik dus de winkel in waar mijn neus dientengevolge iets hoger opgetrokken stond dan normaliter. Echter, ik werd blij verrast (iets met ‘nog wel wat bij te leren’) bij het aanzien van de zeer subtiele flinterdunne plakjes gerookte bacon. Dat minimale witte randje, dat bak ik er wel af, zo was desondanks het verfijnde uiterlijk van de bacon toch mijn slotconclusie. Grappig hoe we, of laat ik over ‘ik’ spreken, bijna bang geworden zijn van vet. Terwijl veel vetten juist ook hard nodig en gezond zijn. De andere helft van de ingrediëntenlijst (avocado) compenseert dan ook grondig voor de zorgvuldig uitgebakken bacon!

Ik zou zeggen, probeer dit gerecht echt een keer; gebakken avocado met ei. Het is verrassend eenvoudig, gezond en vooral heel erg lekker! De inspiratie van het recept komt uit de Foodies, het is echter iets aangepast.

Ingrediënten (voor 2 personen):

  • 1 (grote) avocado
  • 1 tl citroen (sap)
  • 2 kleine (biologische of vrije uitloop) eieren
  • 100 gram tomaten
  • 1/2 el Olijfolie
  • 1/2 teen knoflook
  • chilipoeder (naar eigen smaak)
  • Peper en Zout
  • 4 plakjes (van die flinterdunne ;)) Bacon

Bereidingswijze:

1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius ( heteluchtoven over op 150 graden Celsius).

2. Halveer de avocado en verwijder de pit uit de vrucht. Bestrijk het snijvlak met de citroensap zodat het vruchtvlees niet verkleurt. Leg de avocado’s in een kleine ovenschaal tegen elkaar aan dat ze blijven staan of snij een minimaal kapje van de onderkant af zodat ze met de bolle kant naar beneden goed recht blijven staan op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met zout, peper en wat chilipoeder.

3. Breek een ei in een klein schaaltje. Haal voorzichtig met een lepel de eierdooier eruit en leg die in de holte van de avocado. Schep vervolgens de hoeveelheid eiwit bij die er nog bij past, het is niet erg als er iets naast loopt. Herhaal dit bij de tweede avocado. Zet de avocado’s voor ca. 20 minuten in de oven (iets korter als je een zacht ei wilt).

4. Verwijder de kern van de tomaat alvorens het te snijden in een fijne salsa (kleine stukjes). Snij de halve teen knoflook eveneens in zo klein mogelijke stukjes en meng het door de tomaat. Breng de salsa verder op smaak met olijfolie, peper, zout en chilipoeder. Hou je niet van rauwe knoflook maar wel van uit? Snij in dat geval een klein sjalotje heel fijn en meng dit met de ui.

5. Snij de bacon in fijne reepjes en bak ze vervolgens knapperig in een droge pan. Laat de bacon na het bakken even uitlekken op keukenpapier.

6. Serveer de gebakken avocado met ei op een bord met de salsa ernaast en de bacon eroverheen gestrooid.

Een kort in de pan geroosterde tortilla is een erg lekker combinatie bij dit recept!

Go Back to Home

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog