Gebakken Kikkererwten

kikkererwtenOm te voorkomen dat er gedacht wordt dat deze blog een reisblog is geworden in plaats van een kookblog, leek het mij hoog tijd voor weer eens een recept! Waar ik beloofd had de Filipijnse zon direct mee te nemen in mijn backpack, lijkt die morgen met een behoorlijke vertraging eindelijk te arriveren. Tevens lijkt eindelijk de thermostaat hier in Nederland te worden gerepareerd, want 11 graden Celcius bij thuiskomst liet mij in twijfel of het niet de zomer in plaats van de winter was die we met onze reis dachten te skippen…

Het was de afgelopen week bij uitstek weer voor comfort-food.Voor een filmpje op de bank en daarbij iets lekkers. (En ok, dan kon ik lekker nog ergens tussen Nederland en de Filipijnen blijven zweven).

Als je rondwandelt in landen als Vietnam of de Filipijnen realiseer je je dat dierlijke eiwitten nooit op een verantwoorde manier toereikend kunnen zijn als eiwitbron voor de hele wereldbevolking. Dat betekent óf extreme concessies doen ten aanzien van de kwaliteit (lees: plofkip) of kijken naar alternatieve eiwitbronnen. Aan de in Vietnam geproefde krekel kon ik nog niet echt wennen, maar het gebruik van peulvruchten daarentegen zeker wel. Naast dat kikkererwten een alternatieve bron voor eiwitten zijn bevat het ook veel vezels en ijzer.

Het Recept: Gebakken Kikkererwten (voor ca. 4 personen)

Ingrediënten:

 • ca. 150 gram gedroogde kikkererwten (of 250-300 geweekte en gekookte)
 • 1-2 tl Curry/Masala poeder (pittige)
 • 1 tl Komijnzaad
 • 1 tl Anijszaad
 • Grof zeezout
 • 2-3 el olijfolie

Let op: alle kruiden zijn naar eigen smaak. Je kunt eindeloos variëren met de kruiden, als je van pittig houdt neem dan de pittige curry-poeder of vervang de helft voor chili-poeder.

Bereiding:

1. Als je gedroogde kikkererwten hebt moeten die minimaal 12 uur van tevoren geweekt worden. Voeg voldoende vocht toe bij de erwten, want tijdens het weken nemen ze fors toe in volume.

2. Kook de kikkererwten eveneens in ruim water. Aan het begin ontstaat er wittig schuim op het water, schep dit eraf. Zelf kook ik de kikkererwten ca. 30-45 minuten. Bepaal zelf wanneer ze gaar genoeg zijn.

3. Giet de kikkererwten af en laat ze door het stoom kort drogen.

4. Meng de kikkererwten met de kruiden en de olijfolie naar smaak en bak ze kort op hoog vuur op in de pan.

De gebakken kikkererwten kunnen naast een salade ook prima een stukje vlees of vis vervangen, dus kunnen ook tijdens een normale maaltijd gegeten worden.

Eet Smakelijk!

 

kikkererwten2

 

 

2 Responses to “Gebakken Kikkererwten”

 1. Suus says:

  Wauw wat is het mooi geworden je blog. Het duurde even maar dan heb je ook wat! Te gek.

  Luefs Suus

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog