Gemarineerde Buffelmozzarella

unnamed2

Today is the First Blank Page of A 365 Page Book.  Write a Good One!

Veelal eindigen de folders kort nadat ze op de mat vallen hier al bij het oud papier. Hoognodig een nee-nee sticker op mijn deur te plakken, ik ben me ervan bewust. Heel soms echter werp ik wel een blik in de folders, zoals ook gisterenmorgen het geval was. Een glimlach kon ik niet onderdrukken toen ik een folder van een niet nader te noemen Supermarkt doorkeek waarbij de eerste twee pagina’s volledig gericht waren op ‘Ons Oud en Nieuw’. Snacks vierden hoogtij, van kroketten, bitterballen tot krokandellen (ja echt, dat stond er), het kon niet op. Lang leve de Frituurpan! Een pagina verder echter nemen zij de volledige verantwoordelijkheid voor onze gezondheid op hun nek en zijn tenminste vier pagina’s besteed aan yogamatjes, vetverbranders en extreem gezonde -eeuwig houdbare- granaatappelsap.

Met Kerst en Oud en Nieuw mag alles grenzeloos genuttigd worden en direct erna moeten we ons weer zorgen gaan maken om of onze bikini of zwembroek nog wel gaat passen in de zomer. Hilarisch toch eigenlijk hoe de commercie dit stuurt zonder dat wij er veelal überhaupt bij nadenken.

Maar goed, voor mijn geen acute aanpassingen van mijn eetpatroon vanaf vandaag, ook in december namelijk best behoorlijk volwaardig gekookt (oh, telt wijn ook mee..) en gegeten. Op wat schandalig lekkere oliebollen na van mijn vader, maar het zou misdadig zijn als ik dat zou laten. De Sint en Kerstman waren mij beide gunstig gegund, ik kreeg namelijk van beide heren 2 érg fijne kookboeken van Ottolenghi cadeau.  Zowel Plenty als Jeruzalem zijn nu in mijn bezit. Beide fantastische kookboeken waar groentes veelal de hoofdrol spelen en tot hoogstandjes verheven worden door lekkere kruidencombinaties. Dus mocht je de druk van de commercie wél voelen en meer groenten willen gaan eten vanaf nu, zo is het helemaal een feestje!

mozzaÉén gerecht ervan wil ik alvast met jullie delen. Simpel, érg lekker en een gezond volwaardig gerechtje. Zomaar, niet eens omdat het januari is.

Het Recept: Gemarineerde Buffelmozzarella

Ingrediënten:

 • 1/2 tl venkelzaad
 • 1 teen knoflook
 • Handvol gesneden verse basilicum
 • 2 tl fijngehakte oregano
 • 2 el olijfolie extra vergine
 • 2 el raapzaadolie (kun je ook vervangen voor olijfolie)
 • 1/2 tl grof zeezout (Maldon zeezout)
 • 250 gram verse buffelmozzarella
 • 2 rijpe tomaten
 • Rasp van 1 limoen/citroen

Bereidingswijze:

1. Rooster (zonder olie) de venkelzaden kort tot ze open springen, stamp ze vervolgens fijn in een vijzel. Voeg de fijngesneden knoflook toe en stamp samen fijn. Voeg hierbij de gesneden basilicum, de oregano, het zout, de limoen rasp en 2 el olijfolie toe.

2. Breek de mozzarella met de handen in stukken. Besmeer ze met de marinade en laat het 15-30 minuten intrekken. Hoe verser de mozzarella, hoe lekkerder het gerecht.

3. Snij de tomaten in partjes en verdeel ze met de brokken mozzarella op de borden. Besprenkel ze met extra olijfolie en die het gerecht op. Heerlijk met een stukje brood erbij.

Eet Smakelijk!

Nieuwjaar

 

4 Responses to “Gemarineerde Buffelmozzarella”

 1. Suus says:

  Heerlijk gerecht en prachtige kookboeken.
  Gelukkig nieuw jaar :)

  Liefs Suus

 2. andreas van beek says:

  Inderdaad kun je alles bakken in extra virgin olijfolie en gebruiken voor de huid!. In de echte kun je makkelijk bakken en koken en kun je eigenlijk zo op je huid smeren. Vaak zie je dat extra virgin verkocht wordt als puur, maar let op dat er ook veel gemengde olijfolien op de markt zijn. Je herkend echte extra virgin olijfolie aan de “vlokkerigheid”als de olie onder 8 graden komt. Dan gaan de bestanddelen wat “klonteren”. Dit betekent dat je de echte en pure extra virgin olijfolie hebt. Als deze helder blijft dan is deze absoluut vermengd en is niet aan te raden om in te bakken of in salades te gebruiken. Meestal zitten er dan teveel residuen (andere stoffen, vervuiling) in, die het vlokken tegengaan. Dus de tip van de vakman, vraag als je olijfolie koopt bij welke temperatuur deze gaat vlokken. Als er geen antwoord komt of dat gebeurt niet , dan weet je dat je niet de echte extra virgin olijfolie koopt!

  Andreas Van Beek
  Olijfolie Manolakis

  • Elize says:

   Kijk Andreas, zo worden we nog eens wijzer op de zondagmiddag! Dankjewel voor je bericht :) Een fijne dag! Groetjes, Elize

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog