Gestoofde Tomaat met Buffel mozzarella Salade

Gestoofde Tomaat met Buffel mozzarella salade – Sommige gerechtjes zijn bijna té makkelijk om op te schrijven, maar ook té lekker om het niet te doen. Dit is er zo één. In dit recept speelt de tomaat de hoofdrol, een vrucht die momenteel vol in het seizoen is en dus op zijn lekkerst. Buiten lekker is een tomaat ook nog eens supergezond! Het zit vol met Vitamine C, caclcium, ijzer en zink. Daarnaast bevat een tomaat lycopeen, een anti-oxidant die onze cellen beschermt tegen de schadelijke invloed van vrije radicalen. Wanneer vrije radicalen schade aan onze cellen veroorzaken, noemen we dit ‘oxidatieve stress’. Uit onderzoek blijkt dat er verbanden zijn tussen deze oxidatieve stress en o.a. hart- en vaatziektes en aandoeningen als kanker. Via (gezonde) voeding kunnen we antioxidanten binnen krijgen dus deze vrije radicalen onschadelijk maken.

In tegenstelling tot veel andere groentes is tomaat één van de groentes die nóg gezonder wordt als hij wordt gekookt/verhit. Door de verhitting komt er een grotere hoeveelheid van het antioxidant lycopeen vrij en wordt de stof omgezet in een vorm die beter is op te nemen voor ons lichaam.

IMG_20160628_201334

Kies in dit recept voor een lekkere smaakvolle tomaat. Maakt een groot verschil in het eindresultaat!

Ingrediënten (voor 2 personen):

 • 250 gram cherry tomaten (smaak tomaten of van looije (AH) zijn erg lekker)
 • 1 bol buffel mozzarella (100 gram)
 • 35 gram (biologische) rozijnen
 • 1 tl anijszaad
 • 1 el honing
 • 1 teen knoflook (fijngesneden)
 • 2 el olijfolie
 • Zout (naar smaak)

Bereidingswijze:

 1. Snij de knoflook fijn en snij de cherry tomaten allemaal doormidden.
 2. Zet een pan zonder olie op het vuur en rooster hier ca. 1-2 minuten het anijszaad (tot het gaat geuren, laat het niet verbranden).
 3. Voeg 1 el olijfolie in de pan en voeg de knoflook toe. Bak kort mee met het anijszaad, maar zorg dat de knoflook niet aanbrandt.
 4. Voeg na ca. 1-2 minuten de tomaatjes toe, samen met de honing en grof zeezout naar eigen smaak. Zet 2-3 minuten op hoog vuur, maar hou de tomaatjes continue in beweging zodat ze niet aanbranden. Zet vervolgens het vuur laag, voeg de rozijnen toe, en laat de tomaatjes ca. 10 minuten stoven (eventueel met een deksel op de pan zodat niet al het vocht verdampt).
 5. Snij of scheur de buffelmozzarella en verdeel over de borden (eventuele met wat veldsla ter garnering).
 6. Verdeel na 10 minuten de tomaten met de rozijnen over de mozzarella heen. Eventueel vocht functioneert als een soort jus en is heerlijk, ook eroverheen scheppen dus!
 7. Garneer eventueel met blaadjes verse basilicum en maak het gerecht af met een paar druppels olijfolie.

Eet Smakelijk!

IMG_20160618_184919

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog