Gevulde Kweeperen met Lamsgehakt (Ottolenghi)

Kweeperen met Lamsgehakt – Liggen woelen in bed, niet in slaap kunnen komen terwijl je het juist die avond zo graag zo snel mogelijk wilt. Want ná die specifieke nacht slaap is het namelijk morgen! En morgen, morgen ben je jarig! Midden in de nacht sloop ik dan, in mijn beleving zo zacht als mogelijk is, de trap af. Niet om te kijken of ‘de dag’ al gekomen was, maar om te kijken hoe de slingers in huis hingen. Om mij te verheugen op de dag die komen ging en om te kijken of ik een glimp op kon vangen van het cadeautje wat ik zou krijgen die dag. Grappig idee dat ik ‘bang’ was betrapt te worden bij deze onderneming terwijl ik zeker weet dat mijn ouders slechts met een dikke glimlach hadden toegekeken..

Afgelopen nacht, een uur of drie, lag ik weer wakker. Ik lag te woelen in mijn slaap, continue draaien maar ik kon mijn plek niet vinden. Hoewel de nacht mij op andere (sporadische) momenten niet lang genoeg kan duren was ik er wel klaar mee. Want vandaag, vandaag ben ik jarig.kweepeer

kaartje

Gisteren kreeg ik een lief kaartje de volgende citaat:

“Het leven gaat om de reis, niet om de eindbestemming. Ga vol verwachting verder en ontdek wat er achter de volgende hoek verborgen ligt.”

Een mooie ‘hup’ naar de volgende boodschap. Over 1.5 week zal ik gedurende 3 maanden niet vanuit het Koude Nederlandse bloggen maar vanuit Vietnam, Australië en de Filipijnen! Ik ga vol verwachting verder en ga ontdekken wat er achter die hoeken verborgen ligt.

Speciaal voor mijn verjaardag een feestelijk én erg lekker recept uit het boek Jeruzalem van Ottolenghi:

Kweeperen met Lamsgehakt & Koriander

Ingrediënten:

 • 400 gram lamsgehakt
 • 1 teen knoflook
 • 1 rode chilipeper
 • verse koriander (20 gram)
 • 50 gram broodkruim
 • piment (1 tl, gemalen)
 • Gember (fijn geraspt, 2 el)
 • 2 middelgrote uien
 • 1 vrije uitloop/biologisch ei (middelgroot)
 • 4 kweeperen (ca 1,3 kg)
 • 1/2 uitgeperste citroen + 1 el extra citroensap
 • 3 el olijfolie
 • 2 tl ingekookte granaatappelsap
 • 2 tl suiker
 • 5 dl bouillon (kip of groente, of lekker zelf maken natuurlijk: zie waterkers-avocado soep)
 • granaatappelpitten (1/2 granaatappel)
 • zout en zwarte peper

kweepeer 2Bereidingswijze:

 1. Doe het lamsgehakt in een mengkom met de heel fijngesneden knoflook, chilipeper, koriander, het broodkruim, de piment, de helft van de gember, de helft van de uien, het ei, 3/4 tl zout en een beetje zwarte peper. Meng alles goed door elkaar.
 2. Zet een kom koud water met daarin het sap van een halve citroen klaar. Schil de kweeperen en snijd ze in de lengte doormidden. Leg ze in het water met de citroen om te voorkomen dat ze verkleuren. Schep met een lepel (of een meloen-lepel/bolletjessteker) de klokhuizen er uit en hol de kweeperen uit tot er ongeveer een 1.5 cm dikke rand overblijft. Bewaar het uitgeschraapte vruchtvlees. Vul de kweeperen met het gehakt en druk dit goed aan.
 3. Zet de oven op 160 graden Celsius.
 4. Zet een pan op het vuur met de olijfolie. Pureer het vruchtvlees fijn en doe het met de overgebleven ui en gember in de pan. Ottolenghi doet hier ook 8 kardemonpeulen bij, omdat ik die niet in huis had heb ik die zelf achterwege gelaten. Roerbak dit 10-12 minuten tot de ui glazig is. Doe het ingekookte granaatappelsap, 1 el citroensap, de suiker, de bouillon, 1/2 tl zout en een beetje zwarte peper erbij. Als de pan in de oven kan kun je de saus in de pan laten en de kweeperen er met de vulling naar boven inzetten. Als dit niet het geval is giet je de saus over in een ovenschaal en zet je daar de kweeperen met de vulling naar boven in.
 5. Zet de pan of de ovenschaal in de voorverwarmde oven. Je kunt de pan ook op laag vuur laten staan, sluit de pan dan af en laat het gerecht op het vuur stoven. De bereidingstijd wisselt van 30-90 minuten. Dit is afhankelijk van je bereidingswijze, de grootte van de kweeperen en hoever ze zijn uitgehold. Prik dus zelf met een prikker in de peer om te bepalen of ze gaar zijn. Ze moeten niet uit elkaar vallen.
 6. Serveer de kweeperen warm of op kamertemperatuur. Garneer met verse koriander en granaatappelpitten.

Eet Smakelijk!

Pssst..

400Likes

8 Responses to “Gevulde Kweeperen met Lamsgehakt (Ottolenghi)”

 1. Nell Nijssen says:

  Hallo Elize, ik heb zojuist een link naar je geplaatst op mijn blog Eetplezier. En volgens mij heb ik ook je verjaardag gemist op Fb. Dus alsnog van harte gefeliciteerd. Maak er een fijn culinair jaar van!

  • eatcooklove says:

   Ha Nell,

   Dank je voor je berichtje, je link (superleuk!) én je felicitaties! Het kan niet op haha. Gaat vast goed komen.. dat culinaire jaar. Volop ervaringen opdoen in het buitenland, Vietnamese kookcursus of zo. Helemaal zin in, nu al. Leren vis fileren op de Filipijnen. En natuurlijk vlees grillen met de Aussies ;-)

   Lieve groetjes, Elize

 2. Ans says:

  Ha! We volgen jullie op de voet… af en toe zie je wel een opmerking…
  Wat fijn dat jullie zo genieten… GEWELDIG!!!!
  Kijk ook je recepten na… en ga ze zeker klaar maken…
  Hartelijke en lieve groet van ons twee, Ans en Willem.

  • eatcooklove says:

   Dankjewel voor jullie berichtje! Altijd leuk om te weten dat iemand meeleest :). Laat je het weten als je iets gemaakt hebt van de blog? Altijd benieuwd of het in de smaak valt! :) liefs uit Hanoi

 3. Antoinette says:

  Ik voel een band :-). Geniet van je heerlijke reis!
  En ik doe net als Nell, ik zet een link naar jouw blog op de mijne!

 4. Jet says:

  Zomaar kwam ik je blog tegen! Het kweeperen recept boeit me enorm en dat ga ik deze week nog uitproberen! Veel liefs, Jet

  • Elize says:

   Ha Jet, wat leuk dat je hier bent aanbeland! Het is een heerlijk herfstig recept, de kweeperen. En alle gerechten van Ottolenghi zijn goed, echt ;) Dus alle eer aan hem! Laat je weten hoe je het vond? Lieve groetjes, Elize

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog