Gezond Bananen Brood / Banana Bread met Amandelen

Banana Bread / Bananen Brood – Al bijna 10 jaar geleden is het, dat we vertrokken naar Suriname voor een periode van 3.5 maand! De allereerste keer zo lang van huis, en zo ver van huis ook trouwens. Op spaarzame momenten was onze toch wel tragische geschiedenis met Suriname tijdens een geschiedenis les wel naar voren gekomen, maar verder wist ik er eigenlijk niet zo heel veel van. Dat ze Nederlands spraken was echter een groot voordeel, omdat we zo met ons afstudeer project meer hoopten te kunnen betekenen dan wanneer we ons eerst ook nog een taal eigen moesten maken.

Wat ik me onder andere niet had gerealiseerd was dat onze maaltijden vrij eentonig zouden zijn. Had overigens vooral met ons eigen gebrek aan kennis van de lokale ingrediënten en kook-ervaring te maken hoor. Zo realiseerde ik me later dat die lelijke verfrommelde vruchten op de markt, passievruchten bleken, en ik dus de kans heb laten schieten mijn meest favoriete fruit ooit dagelijks te verorberen. Wat we wel veel genuttigd hebben zijn bananen, bananen, bananen! Werkelijk overal waar je keek, groeiden bananen. Vooral veel van die kleine zoete banaantjes, die dan ook in elke vorm werden gebruikt.

Bananen Brood / Banana Bread

Vandaag heb ik voor jullie een gezonde variant op het ‘banana bread’, of bananen brood/cake, wat je wilt. Een soort ode aan de banaan, maar dan een stuk subtieler aanwezig dan de banaan in Suriname.

Ingrediënten (Ik gebruikte een springvorm van 18 cm):

 • 2 eieren
 • 2 (rijpe) bananen
 • 100 gram amandelmeel
 • 40 gram dadels
 • 1 tl bakpoeder
 • 40 gram pure chocolade (Ik gebruikte 85%, gebruik 70% als je van zoeter houdt)
 • 40 gram amandelen
 • 1 tl amandel essence
 • snufje zeezout

Bereidingswijze:

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
 2. Ontpit (indien nog niet ontpit gekocht) de dadels, en meng ze samen met de bananen glad in een hakmolen of met de staafmixer.
 3. Voeg de eieren toe aan het mengsel, en klop deze met een garde door het beslag heen.
 4. Meng het amandelmeel met het bakpoeder, en spatel dit samen met de amandel essence door het beslag heen. Voeg tot slot het zeezout toe, en schep door het mengsel.
 5. Rooster de amandelen kort in een pan zonder olie, hou de noten in beweging en voorkom dat ze verbranden. Als ze beginnen te geuren haal je ze uit de pan en snij je ze grof. Laat ze afkoelen.
 6. Snij de chocolade grof en voeg toe aan het mengsel.
 7. Voeg de noten en chocolade toe aan het mengsel en schep met een spatel door elkaar. Vet een vorm in, en plaats direct in de (voorverwarmde) oven. Garneer eventueel met extra amandelen.
 8. In ongeveer 40 minuten is het brood/de cake gaar en kun je het uit de oven halen. Laat iets afkoelen in de vorm.

6 Responses to “Gezond Bananen Brood / Banana Bread met Amandelen”

 1. Anne says:

  Heerlijk recept! Amandelmeel is sowieso een tovermiddel in heel veel recepten en het gaat ook ontzettend goed samen met banaan, klinkt dus heel goed!

 2. marianne says:

  Hi Elize, ja wat stom he? Dan loop je op zo een reis even je favoriete fruit mis! Hier in Nederland is het echter wel een soort van cadeautje wanneer je het een keertje koopt! Net als frambozen, die vind ik loei duur, maar in de zomer koop ik wel eens een bakje om ze dan in 1 keer te verslinden! Ik zie zoveel leuke bananencake recepten, ook die van jou! Ga ik ook eens doen! Kom niet verder dan de pannenkoekjes! :)

  • Elize says:

   Ja best wel een beetje dom ja haha. Mijn warenkennis was destijds ook nog wel iets beperkter hoor, zou me nu niet snel meer gebeuren ;) Ik koop ze wel eens op de markt, dan zijn ze ook nog een beetje betaalbaar. In de supermarkt vind ik ze veel te duur.. Frambozen eet ik alleen in de zomer als ze hier in de tuin groeien (yumm, elke keer als ik thuis kom op de fiets een paar ;)).

   Ben nooit zo gek op bananen baksels.. omdat ik het dus vaak teveel naar banaan vind smaken, of het te klef wordt. Maar was bij deze beide niet zo, dus ideaal :) Benieuwd hoe jij hem vindt!

 3. Carolien - On a Healthy Adventure says:

  Ik gebruik ook altijd amandelmeel in mijn bananebrood. Maakt het zoveel lekkerder en smeuïger :)

  • Elize says:

   Ik ben traag van begrip als het op bananenbrood aan komt ;) Maar maak wel gelijk een lekkere dus ook haha :) Dank voor je berichtje! Leuk :)

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog