‘Healthy Twix reep’ – ‘Healthy snacks’, het is helemaal hot. Over of iets daadwerkelijk gezond is valt natuurlijk te bediscussiëren, want wat vandaag de dag volgens de wetenschap (en de Libelle) gezond geacht wordt, is morgen alweer verleden tijd. Als we ons gezond verstand gebruiken dan kunnen we echter wel stellen dat wanneer voedsel zo dicht mogelijk bij ‘de natuur’ blijft, het waarschijnlijk van oorsprong ook bedoeld is als ons voedsel. Toch anders dan snoepjes, taartjes of koekjes waar 28 kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen aan zijn toegevoegd.
Ik ga verder dan ook geen gezondheidsclaims maken bij deze snack, maar kan jullie wel vertellen van deze Twix-bar uit puur volwaardige producten bestaat. Voor mensen met een allergie ook ideaal, want het is gluten-, lactose- en geraffineerde suikervrij! Niet suikervrij dus, en zeker ook niet calorie-loos (integendeel). Een perfecte les zelfbeheersing dus, want ze zijn lekker!!
Ingrediënten:
Voor de bodem:
- 80 gram kokosbloem (ik heb kokosrasp fijn gemalen)
- ¼ tl zout
- 3 el maple siroop
- 70 gram kokosolie
Voor de karamel:
- 115 gram amandelpasta
- 110 gram maple siroop
- 70 gram kokosolie (gesmolten)
- 1 tl vanille extract
- 1.4 tl zout
Voor de chocolade:
- 55 gram kokosolie (gesmolten)
- 25 gram cacao
- 2 el maple siroop
- ½ tl zout
Bereidingswijze ‘Healthy’ Twix Reep:
- Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
- We beginnen met de bodem. Neem een bij voorkeur gesloten vorm (anders lekt de kokosolie eruit) en bedek de bodem (en eventueel de zijkanten) met bakpapier. Hierdoor kun je later de Twix makkelijker los snijden. Mix de kokosolie, de kokosbloem, de maple siroop en het zout door elkaar en druk het in de vorm.
- Zet de bodem voor 10-15 minuten in de oven en laat het afkoelen (eventueel in de koelkast als je snel door wilt werken).
- Doe de kokosolie in een pan en laat op laag vuur smelten (gaat vrij snel). Voeg hier de amandelpasta en de maple siroop aan toe en roer tot het een glad mengsel is. Voeg tenslotte het zout en het vanille extract toe en roer er goed doorheen. Verdeel het mengsel over de bodem als die voldoende is afgekoeld en zet minimaal 30 minuten in de koelkast voor je aan de 3e laag begint.
- Als laag 1 en 2 voldoende zijn afgekoeld (en stevig zijn geworden) beginnen we met de top-laag. Doe de kokosolie opnieuw in een pan op laag vuur en voeg hier de cacao, maple siroop en het zout aan toe. Roer tot het een egaal mengsel is en schenk dit over de eerste twee lagen.
Nu is het slechts nog een kwestie van geduld bewaren. Laat alle lagen tenminste 3 uur opstijven in de koelkast. Snij in niet te grote stukjes, want het is zeer machtig!
Ps. Hou je van gezouten karamel? Doen dan wat extra grof zout door de middelste laag…