Herfstig Hapje – Bruschetta met Paddenstoelen

BruschettaAfgelopen vrijdag kookten wij opnieuw met een achttal collega’s vanuit de Mystery Box. Een concept waarbij elk koppel voor een gang ingrediënten aanschaft voor een – in potentie – lekker gerecht. Vervolgens mag een ander koppel met de ingrediënten aan de slag, waardoor het resultaat vaak geheel niet overeenkomt met de oorspronkelijke bedoeling, maar dat mag de pret niet drukken.

Één van de gangen was een waterkers-avocado soep met uiteraard zelf gemaakte bouillon. Niet te versmaden, zo lekker was het! Dat recept volgt hier dus ook nog zeker, maar bij gebrek aan afwezigheid van een appetijtelijke foto richt ik mij vandaag even op de erbij geserveerde bruschetta/crostini. Foto’s nemen heeft op een dergelijke avond niet de prioriteit, ik zal me vooral niet nader verklaren!

De Bruschetta vindt zijn oorsprong in het midden van Italië. Het is de eenvoud zelve maar je kunt er eindeloos mee variëren. Wit of volkoren brood wordt ingesmeerd met knoflook en besprenkeld met olijfolie waarna het brood gegrild wordt. Deze keer een herfstige eenvoudige variant..

Het recept: Bruschetta met Paddenstoelen
Niveau: Eenvoudig-  Aantal personen: 4

Ingrediënten:

 • Brood (volkoren of wit); kan bijvoorbeeld gewoon stokbrood of ciabatta zijn
 • Olijfolie / roomboter
 • Knoflook
 • Peper en Zout
 • Paddenstoelen ((Kastanje-)Champignons, Oesterzwammen, Shii-take, Cantharellen) ca. 400 gram
 • Lente-ui (4-6 stengels, het groene deel)
 • Scheutje witte wijn (of bouillon)

BruschettaBereidingswijze:

1. Snij gebakken brood in plakken van ca. 2-3 cm dik. Snij een teen knoflook doormidden en wrijf die over het brood heen zodat het de smaak afgeeft. Sprenkel vervolgens wat olijfolie over het brood heen of verdeel het met een kwastje. Gebruik  niet té veel olie. Grill vervolgens het brood in een (grill-)pan aan beide kanten.

2. Snij de paddenstoelen (champignons, shii-take, cantharellen) en scheur de oesterzwammen in de gewenste grootte. Snij vervolgens een teentje knoflook heel fijn samen met een lente-uitje.

3. Als het brood gegrild is bereid je de paddenstoelen. Maak de paddenstoelen waar nodig schoon met een borsteltje of met keukenpapier. Breng een pan op hoog vuur en gebruik een klein beetje boter of olijfolie. Fruit de knoflook zonder dat die verkleurd. Bak vervolgens eerst de champignons en de cantharellen. Zorg dat je vuur niet te laag staat, je wilt de paddenstoelen bakken, niet het vocht uit ze onttrekken. Voeg na ongeveer 1 minuut de oesterzwammen erbij en geef de paddenstoelen de tijd om kort te bakken. Tot slot voeg je de shii-take toe. Bak de shii-take maximaal 2 minuten.

4. Blus de paddenstoelen af met een scheutje witte wijn (2-3 eetlepels) en voeg een deel van de gesneden lente-uit toe (een deel bewaar je voor bij het opdienen). Haal na 30 seconden de pan van het vuur en verdeel de paddenstoelen over de bruschetta. Strooi er aan het einde nog wat grof zout en peper overheen, samen met de lente-uit die je hebt bewaard.

Eet Smakelijk!

Tip: Als je in het voorjaar lente-uit koopt en je hebt hem bijna opgesneden, zet dan de knollen in de grond.. hier al een jaar lang lente-ui op basis van de eerste aankoop dit jaar! (Werkt uiteraard alleen als je slechts het groene deel gebruikt).

2 Responses to “Herfstig Hapje – Bruschetta met Paddenstoelen”

 1. Naomi says:

  Ziet er lekker uit, vind origineel en ga zeker maken! Toevallig heb champignons gekocht vandaag, helaas de “saaie”.
  Leuke site heb je, jouw smaak in eten spreek me heel erg aan ;-)

  Groetjes, Naomi

  • eatcooklove says:

   Ha Naomi,

   Goed om te horen dat er recepten op de blog staan die je aanspreken! Laat me vooral weten als je wat gemaakt hebt hoe het is gelukt! Jij hebt ook een stel heerlijke recepten én mooie foto’s op je blog! Leuk.

   Groetjes, Elize

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog