Hert met amandel-espresso crunch en waterkersolie

hertenbiefstuk

“Hey, met mij, ja hier hebben ze ook al geen waterkers”… “Geen waterkers??” hoor ik een verontwaardigde stem achter mij zeggen. Oh oh.. niet goed gekeken blijkbaar. Het kopen van de paddenstoelen was een zoektocht, maar de zoektocht naar waterkers was nog moeizamer! Op zich niet heel verwonderlijk als je je realiseert dat het eigenlijk een voorjaarsgroente is die blijkbaar rond kersttijd weer wat vaker geconsumeerd wordt. Drie groenteboeren hadden het echter niet in het assortiment waardoor wellicht mijn geloof bij de vierde ook niet zo groot was met als gevolg dat ik duidelijk mijn ogen niet goed de kost had gegeven! Waterkers is een groente die ik eigenlijk niet veel eet, alle gezondheidseffecten die echter beschreven zijn zouden een goede aanleiding zijn om het vaker te doen… “Bomvol anti-oxidanten en Vitamine B”. En smaakvol!

In dit gerecht is het niet alleen als garnering gebruikt maar ook verwerkt in een soort kruidenolie. Hert met amandel-espresso crunch en waterkersolie..

Voorbereiding:
(1/2 dag van tevoren); verwijder de grove stelen van de waterkers en pureer met een staafmixer o.i.d. ongeveer de helft van de waterkers met de olijfolie tot een gladde olie. Breng dit op smaak met zout, een peperige smaak heeft de waterkers van zichzelf. Rasp ongeveer 2 tl van de sinaasappelschil en roel dit door de olie heen.
Rooster de amandelen in een droge koekenpan goudbruin en krokant, laat ze vervolgens afkoelen op een bord en verkruimel ze wat met je vingers. Roer vervolgens de gemalen koffie door de amandelen heen en breng op smaak met peper. Als je dit langer van tevoren maakt even afgesloten bewaren om te zorgen dat het krokant blijft.

Bereiding:
Dep het vlees droog met keukenpapier en bestrooit het met zout en peper. Bak het vlees aan één kant in een hete pan met wat boter in ongeveer 3 minuten goudbruin en bak het vervolgens ook nog ca 2 minuten aan de andere kant, dit hangt uiteraard af van de dikte van het stuk vlees, maar het mag absoluut rosé zijn. Laat het vlees na het bakken even rusten in een stukje folie. Bestrooi het vlees vervolgens met de amandelcrunch en sprenkel de waterkersolie er rijkelijk omheen. Wij hebben het vlees geserveerd met doperwtenpuree. De resterende waterkers leg je bovenop het vlees.

Het was een heerlijk licht recept. Door de citrus in de waterkers werd het een heel licht gerecht.

Ingrediënten:

  • 75 gram waterkers
  • 50 ml olijfolie (extra vergine)
  • 1 biologische sinaasappel
  • 30 gram geschaafde amandelen
  • 2 tl gemalen espressokoffie
  • 4 hertenbiefstukken op kamertemperatuur
  • 2 el boter

 

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog