Kersentaartjes met meringue


Eindelijk was het dan zover.. het dessert. Het spannende moment of de dessertwijn inderdaad een goede keuze was geweest om mee te nemen na de wijnproeverij in Boedapest. Met zweet op ons voorhoofd en klamme en trillende handen.. kug.. hebben we de fles open gemaakt (het doet ook zo weinig recht aan de wijn als ik eerlijk toegeef dat we hem als derde of vierde fles op een rij gewoon hebben opengemaakt en hebben leeggedronken, net als de voorgaande flessen..). Maar, het moet gezegd, de wijn was heerlijk! Een zoete dessertwijn, maar door zijn zuren ook heel fris.. en tegelijk zacht. Uit deze woordkeuze spreekt vast geen wijnkennis in door, maar of een wijn lekker is, kan ik wel inschatten. Daarnaast hebben mijn tafelgenoten gisteren het overigens allemaal, desnoods sociaal gewenst, bevestigd. Hij was lekker!

Bij deze wijn hebben we een ‘kersentaartje me meringue’ gemaakt, eveneens uit de Delicious.

Voorbereiden
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed de taarvormpjes voor met korstdeeg en snij de randen even netjes bij, waarna je met een vork gaatjes in de bodem prikt (ik bedenk me nu dat we dat zelf volgens mij vergeten zijn.. wellicht daarom dat de taartjes esthetisch gezien niet geheel overeen kwamen met de foto’s in het Magazine). Leg op het deeg wat bakpapier waarna je iets van steunvulling erin gooit (bonen o.i.d.) om de taartjes blind te kunnen bakken. Zet de taartjes een minuut of 10 in de oven waarna je het papier en de steunvulling verwijdert en de taartjes in 8-10 minuten goudbruin (niet zomaar bruin, goudbruin!) bakt. Vervolgens rooster je het amandelschaafsel of ook in de oven (6-8 min) of in een droge pan. Doe tot slot de kersen in een kom, samen met de amandellikeur en 2 el kristalsuiker en schep deze om. Zet ze ongeveer 30  minuten in de koelkast.

Bereiden
Klopt de eiwitten in een schone kom met de mixer tot stijve piek en voeg terwijl de mixer blijft draaien de suiker toe. In het recept spreken ze over 300 gram – 2 eetlepels die hierboven staan genoemd bij de kersen. Wij hebben dit gereduceerd tot zo’n 75-100 gram. Vast een iets minder resultaat, maar 300 gram vonden wij wat gortig.. Voeg als de eiwitten stijf genoeg zijn de vanille en azijn toe.
Laat vervolgens de kersen uitlekken en verdeel ze over de deegbodems; doe de meringue in een spuitzak en spuit hiermee dikke toeven meringue op de kersen. De taartjes zet je vervolgens op de bakplaat waarna de meringues in de oven goudgeel kleuren.. wederom, geen gewoon geel! Tot slot strooi je er wat poedersuiker en amandelschaafsel overheen.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • korstdeeg (recept volgt)
  • 30 gram amandelschaafsel
  • 1 pot ontpitte zure kersen (670 gram)
  • 1 el amandellikeur of cognac
  • 100 gram kristalsuiker
  • 4 eiwitten
  • iets minder dan 1 tl witte wijnazijn
  • iets minder dan 1 tl vanille aroma (of uiteraard; verse vanille)
  • poedersuiker voor eroverheen

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog