Basis Kook Tips – Aardappel puree maken

Learn the BasicsHoe maak ik zelf aardappelpuree? Als ik mijn statistieken bekijk, valt één ding eigenlijk direct op. De meest eenvoudige recepten worden het meest bekeken. Leuk al die ijver voor mooie borden en ingewikkelde gerechten, maar uiteindelijk zoekt men op Internet naar de gemiddelde avond maaltijd die voor de meeste mensen te maken is zonder keuken catastrofes!

Dat bracht mij op het idee de katern ‘Basis Kook Tips’ te starten.. Basics in het koken!

LR0203H_Celery-Root-and-Potato-Puree_s4x3.jpg.rend.sni12col.landscapeBron foto

Vandaag gaan we aan de slag met: Aardappelpuree!

Veel lekkerder wanneer je het zelf maakt dan wanneer het uit een zakje komt, en het is eigenlijk zo gedaan, dat maken van verse aardappelpuree. Door de puree zelf te maken kun je ervoor kiezen om de de pureestamper te gebruiken als je een wat grovere puree wilt, of  een pureeknijper als je een wat fijnere puree wilt. Gebruik bij voorkeur in geen geval je staafmixer, omdat het risico dan bestaat dat je behangplaksel in plaats van een lekkere puree krijgt!

Hieronder vind je een basis recept. Zelf bak ik altijd even kort knoflook en voeg ik die sowieso toe. Je kunt uiteraard eindeloos varieren door verse kruiden (denk bijvoorbeeld aan bieslook) toe te voegen.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 750 gram bloemige aardappelen (Bijvoorbeeld de Bildstar, Bintje, Doré, Rode Pipo of de Eigenheimer)
  • 25 gram roomboter
  • 1 eierdooier
  • ca. 50 ml warme melk
  • Peper en zout
  • (knoflook)

Bereidingswijze:

  1. Schil de aardappelen en snij ze in kleinere stukken. Kook ze helemaal gaar (kijk eventueel op kooktijd van de verpakking van de aardappelen, vraag aan de groenteboer of prik anders met je vork in de aardappel), giet de aardappelen af en gooi ze terug in de pan met het deksel erop (laten uitstomen).
  2. Voeg de warme (niet gekookte) melk, de eidooier en de boter toe aan de aardappelen en pureer tot je een mooie puree krijgt. Begin met een kleine hoeveelheid melk en bepaal zelf de gewenste dikte door meer of minder melk toe te voegen.
  3. Breng op smaak met peper en zout (en in mijn geval met zacht gebakken (fijngesneden) knoflook).

Waar combineer jij je puree het liefst mee?

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog