Stoofschotel met Lamsgehakt en Aubergine

Stoofgerecht met Lamsgehakt en Aubergine – Soms heb je van die gerechten die je gedurende een bepaalde periode maakt, maar daarna weer wat in de vergetelheid raken. En waarvan je je afvraagt waarom dat het geval is, als je het weer eens maakt, zo lekker!  Zo ook bij dit gerecht. Een aantal weken geleden maakte ik het weer eens tijdens een etentje bij ons thuis. Het gerecht kost wel wat tijd, maar is niet heel bewerkelijk. Het moet vooral even stoven zodat alle smaken goed in kunnen trekken. Helemaal makkelijk is dat je een groot deel al van tevoren kunt bereiden.

Excuseer me even voor de foto. Het is een oude foto, en ik ben er niet aan toegekomen voor de reis een recentere te maken.

Lam

Ingrediënten (voor 4 personen): 

 • 300 gram lamsgehakt (of half om half gehakt)
 • 2 aubergines
 • 400 gram trostomaten
 • 1 granaatappel
 • 2 sjalotten
 • 3 tenen knoflook
 • 2 el tomatenpuree
 • 1 el honing
 • Kruiden/specerijen: 1 el kaneel, 1 tl komijn, 1-2 tl (pikante) paprikapoeder, bosje verse koriander
 • 75 gram Feta Kaas
 • Volkoren of Mais wraps (ca 1 p.p.)
 • Olijfolie

Optioneel: Zak rucola of veldsla, om een salade te maken voor bij het gerecht.

Bereidingswijze:

 1. Snij de sjalot en de knoflook fijn. Bak in een el olijfolie aan op het vuur, en voeg hier de specerijen (kaneel, komijn, paprikapoeder) en de tomatenpuree aan toe. Bak even aan in de pan (ca 1-2 minuten) en voeg vervolgens het gehakt toe. Bak het gehakt rul (dus los) en zorg dat het gehakt goed gemengd is met het kruidenmengsel.
 2. Snij de witte kern uit de tomaten, en snij ze vervolgens in stukjes van ca. 1 bij 1 cm (komt niet zo krap). Voeg de tomaten toe aan het gehakt mengsel en bak even kort rondom mee. Zet het vuur na een paar minuten laag en voeg dan de eetlepel honing toe.
 3. Snij de aubergine in blokjes van ca. 1-1 cm (komt ook niet zo nauw) en bak deze in een andere pan tot de groente beetgaar is. Voeg de aubergine vervolgens toe aan het gehaktmengsel en zet dit alles op laag vuur met een deksel op de pan (eventueel klein beetje schuin). Laat minimaal een half uur staan.
 4. Maak in de tussentijd de granaatappel schoon. Geen idee hoe? Kijk hier. Zorg dat alle witte vliesjes goed zijn verwijderd. Ben je meer van het gemak? Dan kun je in de gekoelde fruit schappen in de supermarkt ook kant- en klaar granaatappelpitten kopen.
 5. Rooster vervolgens in een pan zónder olie de wraps (kort), zodat ze licht gaan kleuren. Haal ze uit de pan en snij ze in 8 stukken. Doe dit bij alle wraps. 1 per persoon is meestal voldoende, grote eters? Maak er dan een paar extra!
 6. Je kunt het gerecht na een half uur eventueel ook af laten koelen, en op een ander moment eten. Eet je het direct; serveer het gerecht dan in een grote schaal en strooi er de Feta, granaatappelpitten en de koriander over!

Salade

Zelf serveer ik er vaak nog een verse salade bij. Dit hoeft uiteraard niet, want er zitten in het gerecht ook al de nodige groentes en kruiden. Wil je wel een salade maken? Koop dan gewoon een zak sla (rucola of veldsla), meng dit met wat verse (gesneden) koriander of munt, komkommer in stukjes gesneden, verse granaatappelpitten die over zijn en wat feta. Je kunt eventueel wat olijfolie (2 el) mengen met azijn of granaatappel melasse (1.5 tl) (zelf gebruik ik deze) en een beetje honing (1tl) en eventueel wat zeezout(snufje). Dan heb je een heerlijke dressing.

Ps. Wil je echt uitpakken? Wat er ook érg lekker bij is een frisse yoghurt knoflook saus. Een lekkere yoghurt, 100 ml ongeveer, een eetlepel olijfolie, fijngesneden munt en een teentje knoflook fijngesneden. Lekker als het al even staat, dan trekken de smaken goed in elkaar.

Eet Smakelijk!

 

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog