Voor de Foodblogswap werd ik deze maand gekoppeld aan de blog Zoet en Verleidelijk van Tessa! Zoals de naam van haar blog al een licht vermoeden doet rijzen.. haar hele blog staat vol met zoet verleidelijk voer! Ik, mezelf nou niet echt beschouwend als een bak-talent die allerlei heerlijke zoetigheden de oven uit tovert, moest er dus gewoon vol aan geloven: aan die bak met de grote blinde kook- (bak) vlek van mezelf! En dat is als je iets van de zoetigheden van Tessa mag kiezen absoluut geen straf. Wel een pittige klus trouwens, want wat een keuze!
Voor iemand die bij het uitpersen van een limoen het liefst het restant er nog uit eet/zuigt – ja heus, het gaat goed met me – was de keuze gelukkig snel gemaakt. Limoen-taartjes. Tegenwoordig neemt de smaak van limoen me mee terug naar onze meest recente reis door Vietnam en de Filipijnen waar ik elke ochtend mijn dag startte met vers limoensap in mijn water. En eenmalig in een kop nog dampende thee, wat overigens een iets minder groot succes was (yak!).
In plaats van ‘kleine limoentaartjes’ zoals Tessa ze heeft gemaakt heb ik ervoor gekozen om één grotere variant te maken in een cake-vorm. Hoe meer limoen hoe beter! Ik heb wat kleine dingen in het recept aangepast zodat het iets minder suiker bevat, hou je van lekker zoet, kijk dan zeker even voor het originele recept bij Zoet & Verleidelijk (en voor al die andere lekkernijen).
Ps. Patty maakte voor deze Foodblogswap de tarte-tartin van eatcooklove!
Het recept: Limoen-cheesecake
Ingrediënten:
- 250 gram bloem
- 45 gram agave siroop voor vulling + 10 gram agave siroop voor deeg
- Limoenrasp van 2 limoenen
- 125 gram kokosolie (of koude boter)
- 3 eierdooiers
- 2 el ijswater
- 150 gram zachte roomkaas
- 4 el limoensap
- 100 ml ongezoete slagroom
Let op: deeg maken met kokosolie is iets lastiger dan deeg maken met boter omdat de smelttemperatuur bij kokosolie iets lager ligt. Dit betekent dat je sneller moet werken. Als je dit te lastig vindt kun je beter met roomboter werken.
3. Vorm een bal van het deeg en leg het in folie in de koelkast voor 30 minuten.
4. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de cakevorm in met kokosolie.
5. Rol het gekoelde deeg tussen twee vellen bakpapier uit tot een lap deeg van ca 2-3 mm dik. Hoe dunner het deeg, hoe krokanter en verfijnder het wordt, maar let erop dat er geen gaten ontstaan. Rol de lap over een deegrol heen en leg het voorzichtig over je vorm. Druk het deeg zacht in de vorm en druk eventueel ontstane gaten dicht. Prik met een vorm licht in de onderkant van het deeg en bak het ca 15 minuten in de voorverwarmde oven (of tot het deeg mooi goudbruin wordt).
8. Bak de gebakjes ca. 10 minuten tot de vulling iets gegaard is. Pas op dat dit niet te lang door gaart omdat je dan een roer-ei krijgt.
9. Laat de taart opstijven in de koelkast.
Oooh heerlijk limoen in de ochtend en in je taart. Maakt het altijd echt zomer.
Liefs Suus
Voor mij wel ja :) Ben een echte limoen-sucker (letterlijk zelfs dus haha ;-)). X