Massala Kip en een Pleidooi voor Suriname

Masala Kip – Voor wie zijn komende reisbestemming nog niet heeft vastgelegd, ben ik een groot pleiter voor Suriname. Een prachtig land wat veelal onterecht gereduceerd wordt tot Paramaribo. Niet geheel vreemd aangezien het totale land, toch 4 keer zo groot als Nederland, ongeveer 500.000 inwoners bevat die voor meer dan 95% in dit deel van Suriname wonen. Maar het binnenland is betoverend paradijselijk en heel puur. Meer dan een bezoek waard dus!

Massala Kip

Niet op zijn minst is Suriname ook aantrekkelijk om zijn grote diversiteit aan keukens. Door de verschillende culturen en bevolkingsgroepen die in Suriname (overigens zeer harmonieus) met elkaar samenleven is de keuken divers en smaakvol. Het esthetische aspect en een beetje gezonde portionering is in de Surinaamse keuken overigens vaak zeer van ondergeschikt belang, zo bleek meerdere malen. Een leeg bord wordt in Suriname namelijk dusdanig geïnterpreteerd dat het klaarblijkelijk niet voldoende was. En dat juist nadat je zo ontzettend je best had gedaan om de gastvrijheid openlijk te waarderen door dat toch al zo volle bord leeg te krijgen… En vragen om een glas water wordt aldaar ook al niet serieus genomen. “Je wilde toch niet echt water”, werd gezegd toen er een glas gifgroene Fernandes voor mijn neus werd gezet. Nou ja, dat dus.

Vooraf was verteld dat in Suriname de restaurants, evenals in Spanje, gesierd werden door TL licht, wit plastic meublement en vooral weinig sfeer. Eten zelf is een praktische kwestie in Suriname en de smaak en hoeveelheid zijn dus van het grootste belang. Een uitzondering daarop zou ‘Sarinah’ zijn, een restaurant aan de Verlengde Gemenelandsweg in Paramaribo. Dit leidde tot een enthousiaste onderneming van onze kant die richting op. Eenmaal aangekomen waren we vertwijfeld en toch wel een beetje teleurgesteld door wat we aantroffen; TL-licht, wit plastic meublement en bijzonder weinig sfeer. We namen plaats op één van die witte plastic stoelen nadat we de kaart hadden gevraagd. Met moeite de teleurstelling onderdrukkend relativeerden we dat het uiteindelijk toch om het eten ging.

Na daar een paar minuten te hebben gezeten kwam er een vrouw naar ons toe en die vroeg ons of we in het restaurant wilde eten. Wij, in de overtuiging dat we ons daar al bevonden, beantwoordde haar vraag met een wat onzekere ‘ja’. Ze wees ons vervolgens de richting waar we dan naartoe moesten lopen… We bleken ons te hebben bevonden op de plek waar je kunt wachten als je eten af komt halen!

TerugnaarmijnrotiIemand die op een leuke manier slaagt om de Surinaamse keuken ook esthetisch verantwoord te presenteren is Ramon Beuk in zijn boek ‘Terug naar mijn Roti‘. Naast prachtige foto’s en verhalen over Suriname die zeker voor iedereen die er geweest is een feest van herkenning zal zijn worden ook klassieke Surinaamse gerecht omgebouwd tot ‘haut cuisine’.

Zo ook voor de Masala Kip.

Ingrediënten:

 • Kippenbouten (1 kg)
 • 1 dl olie
 • 1 ui (gesnipperd) voor vlees en een kleine ui voor bij de kouseband
 • 5 tenen knoflook (fijngehakt) (4 voor bij vlees en 1 voor bij de kouseband)
 • 40 gram Massala
 • Zwarte Peper
 • 1 tl komijnzaad
 • 2 tomaten in blokjes
 • 3 dl kippen bouillon
 • 4 aardappels (geschild en in vieren gesneden)
 • 2 Madame Jeanette-Pepers
 • 400 gram Kouseband
 • 6 eieren

Bereidingswijze

1.Bak de kip in ruim olie (zo hoort het nu eenmaal in Suriname) aan alle kanten bruin. Schep 2/3  van de olie uit de pan en voeg de ui, knoflook, masala (pittige curry poeder, te koop  bij grotere supermarkten en Toko’s), peper en komijnzaad toe. Bak het geheel al roerend op hoog vuur ca 3 minuten.

2. Voeg de tomaten toe en bak deze ook nog 2 minuten al roerend mee. Blus af met de kippenbouillon.

3. Breng het geheel even aan de kook, draait het vuur laag en voeg de aardappelen en de hele Madame Jeanette pepers toe, en laat dit geheel met het deksel op de pan ca 45 minuten zachtjes stoven.

4. Verhit in een andere pan 3 el olie, fruit de ui en de knoflook en voeg de kousenband toe. Bak deze ongeveer 2 minuten. Houd het vuur hoog en voeg steeds kleine beetjes water toe. Hierdoor bakken en garen de bonen sneller, aldus Ramon Beuk. Kook vervolgens de eieren in ca. 5 minuten en maak ze in ijswater volledig koud (de dooier hoort niet volledig gestold te zijn). Pel de eieren en dep ze droog. Bak de eieren vervolgens in ruim olie en voeg ze toe aan de masala saus.

Serveren

5. Verdeel de kip met de aardappelen en de saus over de borden. Garneer met de kousenband en het ei. Serveer het met roti of met rijst.

 

De foto’s komen uit het boek Terug naar Mijn Roti, Ramon Beuk. 

14 Responses to “Massala Kip en een Pleidooi voor Suriname”

 1. Corine says:

  Hoi,
  Ik heb een vraagje over 2 ingredienten voor de kip masala.
  Wat is een goede vervanger voor Madame Jeanette? Andere goede sambal?
  En 1 van mijn eters is allergisch voor uien. Wat is daar nu een goede vervanger voor?
  Ben benieuwd naar het antwoord.
  Groetjes!

  • eatcooklove says:

   Ha Corina,

   Dank je voor je berichtje.

   Ten aanzien van je vraag over de Madame Jeanette zou je eventueel inderdaad een (Surinaamse) sambal kunnen gebruiken. Deze wordt bijvoorbeeld ook bij de Jumbo verkocht, en anders bij een toko. Je kunt als alternatief ook de gewone spaanse peper gebruiken maar die is wel veel minder sterk dan de Madame Jeanette.

   Ten aanzien van de ui ga ik er even vanuit dat sjalot dan ook niet gewenst is, anders zou dat natuurlijk het meest voor de hand liggende alternatief. Je zou ook prei kunnen gebruiken, al is dit wel veel milder dan de ui zelf dus het zal het eindresultaat wel wat beïnvloeden vermoed ik, daar de Surinaamse keuken van sterke smaken is. Dus sjalot of anders prei!

   Veel plezier met koken,

   Groetjes, Elize

 2. Marjon de vries says:

  Ik wil van de week dit recept gaan maken ,
  En vraag : dat ei bakken in olie , hoe moet ik dat zien , heb geen frituurpan ,

  Gr marjon

  • eatcooklove says:

   Beste Marjon,

   Dank je voor je berichtje. Ik heb zelf ook geen frituurpan dus wanneer ik een keer een gerecht moet maken in ‘ruime olie’ doe ik dat zelf in een wok op het vuur met daarin bijvoorbeeld kokosolie (is een vet dat ook op hogere temperaturen stabiel blijft en daardoor minder ongezond is om in te frituren). Als je dat ook niet wilt doen kun je het ei altijd ook gewoon gekookt serveren of eventueel even rondom aanbakken in wat olie in een koekenpan.

   Laat je weten hoe het gesmaakt heeft?

   Groeten, Elize

 3. Marjon de vries says:

  Dank voor je mail

  Krijgt het ei , door het in de olie te bakken , dat lekkere laagje?
  Ik ga het van de week maken , voor als mijn man van wintersport terugkomt, ben benieuwd.

  Laat je weten of het me gelukt is
  Marjon

  • eatcooklove says:

   Ja, door het op die manier te bereiden krijgt het inderdaad een soort krokant laagje. Qua hoeveelheid is de Surinaamse keuken overigens vaak niet zo precies. Gerekend op de hoeveelheid kip (-bot/vel etc) zou het voor ongeveer 4-5 personen moeten zijn. Maar dat is ook wel afhankelijk van hoe grote eter je bent. In Suriname gaat alles in grote hoeveelheden en voor de hele familie.. toch anders dan we hier gewend zijn ‘in porties’ te maken. En als er wat over is, is het de dag erna ook nog heerlijk ;-)

   Kookse en ik hoor het graag van je!

   Groetjes, Elize

 4. Marjon de vries says:

  Voor hoeveel personen is dit recept?

 5. Marjon de vries says:

  Hi

  Zo de ingrediënten zijn binnen , nu kan ik er van het weekend mee beginnen
  Ik heb alleen de volgende vraag , wat voor olie ga ik gebruiken ..ik heb nml kokosolie gekocht ..maar zie dat niet in dit recept staan

 6. Marjon de vries says:

  Haha ..lees net je vorige antwoorden door …kokosolie is voor de eieiren

  • eatcooklove says:

   Zet hem op he!!! Ben benieuwd naar het resultaat haha. Eet smakelijk alvast! Je man boft maar..

 7. Marjon de vries says:

  Hallo Elize

  Yes..het is gelukt .
  We hebben er vandaag ook nog van gegeten .
  Het smaakte zoals ik wilde dat het zou smaken

  Groetjes Marjon

  • eatcooklove says:

   Super Marjon! Ben blij dat het gesmaakt heeft! Leuk dat je het even hebt laten weten!
   Groetjes uit Vietnam!

 8. Marjon says:

  Goedemorgen

  Ja ..het was de eerste x zo goed gelukt , dat ik het weer ga maken .

  Maar …ik wil het maken voor Zondag …. Roti’s kunnen in de vriezer …kan ik de rest ook bereiden en invriezen?

  Fijne dag , Marjon

  • eatcooklove says:

   Beste Marjon,

   excuus voor mijn late reactie, ik ben aan het reizen door de Filipijnen dus heb niet dagelijks (goed) Internet Tot mijn beschikking. Het vlees kun je ook invriezen, zelf zou ik groentes altijd opnieuw vers maken omdat ze bij een tweede bereiding en meer vitamines verliezen en vaak te zacht worden.

   Ik hoop dat het opnieuw goed heeft gesmaakt!

   Hartelijke groet uit El Nido, Palawan

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog