Onze reis route door China – Dat China een land is wat fors in opkomst is, bestaat geen enkele twijfel over. Maar ook als reisbestemming wordt het steeds populairder! Omdat (zelfstandig) reizen door China soms nog best een uitdaging, werk ik hieronder globaal onze reis door China uit, met (later) links naar meer gespecificeerde posts over de bestemmingen.
Lees voor je een reis gaat plannen naar China altijd even deze belangrijke tips door!
Groene lijnen = Trein
Blauwe lijnen = Binnenlandse vlucht
Oranje lijnen = Bus
Rode lijn = Privé vervoer
Beijing
Wij zijn onze reis gestart in Beijing, de hoofdstad van China. Zowel cultureel als culinair is het een fascinerende en ook sfeervolle stad. En natuurlijk één van de belangrijkste uitvalbasissen om de Chinese Muur te bezoeken. | Lees hier o.a. hoe je het best van het vliegveld naar het centrum komt, en meer algemene tips over Beijing |
Shanghai
Vanuit Beijing zijn we met de G-trein (lees hier hoe je je trein tickets eenvoudig van tevoren kunt boeken) naar Shanghai gereisd. Shanghai is een vrij nieuwe en moderne stad, waar je goed kunt winkelen, eten en de skyline kunt bewonderen!
Hangzhou
Wederom met de G-trein zijn we door gereisd naar Hangzhou. Het westelijke meer vormt een grote trekpleister voor (Chinese) toeristen, buitenlandse toeristen zul je hier maar weinig tegenkomen. “In heaven, paradise; on earth, Suzhou and Hangzhou” zegt een oud Chinees gezegde. Hangzhou is dan ook, ondanks dat niet alle oude weelde bewaard is gebleven, een charmante compacte stad met veel groen en meren.
Lanzhou
Vanuit Hangzhou zijn we per vliegtuig naar Lanzhou gereisd. Voor ons functioneerde het puur als ‘door-reis’ station naar Xiahe, wat vanuit hier in ongeveer 3.5 uur te bereiken is per bus (vanaf bus station south).
Xiahe
Xiahe is een gebied binnen de Gannan autonome Tibetaanse prefectuur, dus officieel een onderdeel van Tibet. De Chinese vlaggen door hele plaats heen geven de beladenheid van dit gegeven aan, en er speelt dan ook veel rondom dit gebied en de zogenaamde vrijheid van het behouden van eigen cultuur. Xiahe vormt de thuishaven van de enorme Labrang Monastry, een enorme Tibetaanse boeddhistische tempel die bekend staat om zijn gebedsrollen die door pelgrimmers en de 1600 monniken aldaar in beweging worden gehouden. De graslanden en bergen eromheen vormen eveneens een reden voor een bezoek aan dit magische gebied.
Jiuzhaigou
Alleen al om dit Nationaal Park zou je een bezoek moeten brengen aan China. Wat een majestueus mooie natuur, onwerkelijk, op zo’n kleine oppervlakte. Onwaarschijnlijk mooi! Besneeuwde bergtoppen, knalblauw helder water, wit zand, diep blauwe meren, talloze watervallen en bloemen. Wij reisden met de bus (kaartje dag van tevoren gekocht) vanuit Xiahe naar Langmusi, waar we vooraf hier een buskaartje regelde naar Jiuzhaigou. Bij elkaar een tocht van ongeveer 10 uur. Langmusi zelf is overigens ook een langer bezoek dan alleen de overstap waard!
Chengdu
Vanuit Jiuzhaigou hebben we in ongeveer 8 uur de lokale (directe) bus naar Chengdu genomen, waar we met een taxi bij ons hotel zijn gekomen. De metro werkt ook prima overigens. Chengdu is een stad met een aantal charmante plaatsen, maar was voor ons vooral even een plek om bij te komen na de toch wel intensieve reisdagen de afgelopen weken.
Guilin
Vanuit Chengdu zijn we gevlogen naar Guilin, wat een verfrissend groene stad is voor Chinese begrippen. Veel meren in de stad zelf, en het wordt omringd door karst gebergte. Leuk om door het oude stadscentrum heen te wandelen, wat ze aan het renoveren zijn.
Ping An
Ping An is één van de dorpjes in het Longji rijst terrassen gebied. Met een shuttle service reden we direct naar Ping-An. Onderweg stopt de chauffeur even om je de gelegenheid te geven een entree kaartje te kopen voor het gebied. We verbleven hier net buiten ‘drukkere’ centrum van dit prachtige gebied. Een prachtige wandeling (ondanks de regen de tweede helft van de dag) door de rijstvelden was heerlijk rustig én indrukwekkend! Je waant je in een andere wereld.
Yangshuo
Vanuit Ping An hebben wij gekozen voor direct vervoer naar Yangshuo, iets duurder dan de lokale bus, maar het scheelde ons vrij lang reizen en een aantal keren overstappen. We verbleven buiten het centrum van Yangshuo, wat een voltreffer bleek want de omgeving is prachtig groen en sereen. De landschappen worden gevormd door de rivieren, prachtige Karst bergen en groene rijstvelden waar waterbuffels doorheen drentelen.
Hong Kong
Tot slot zijn we naar Hong Kong gereisd. Met de bus eerst van Yangshuo naar Guilin treinstation (noord). Vervolgens van Guilin Noord met de trein naar Guangdong Zuid. Hier stapten we nogmaals over op een trein naar Shenzen Noord. Daar stap je over op de Metro (volg je het nog) naar de Futian grensovergang, waar je vervolgens officieel ‘uit China’ en dan ‘in Hong Kong’ komt, met tweemaal dus een douane en controle. Om in het centrum van Hong Kong te komen, neem je dan nog een keer een metro (en in ons geval 2 keer overstappen) en voor het laatste stukje een taxi. Wel, dat was me het reis-dagje wel.
Wat een geweldige reis zeg!! En wat leuk dat je jouw tips met ons deelt. Volgens mij is de mooie natuur in dit land elke keer weer een verrassing, zou ik zeker ooit wel eens heen willen :) Liefs, Merel
Ha Merel, bedankt voor je lieve bericht! China is inderdaad een waanzinnig mooi land, heel divers en voor mij ook heel verrassend! Dus zet het vooral op je to-go-to lijstje ;) En tegen die tip klop je gewoon aan voor nog specifiekere tips haha.. Liefs, Elize