Ottolenghi ‘s Gegrilde Aubergine met Karnemelksaus en Granaatappelpitten

Gegrilde Aubergine met Karnemelksaus en Granaatappel – Zoals al eerder vermeld bestempel ik mijzelf niet echt als een talent ten aanzien van het mooi presenteren van gerechten; de smaak én het op temperatuur serveren van een bord geef ik veelal de prioriteit. Ik koester de hoop dat met de toenemende ervaring ik ooit wel al deze dingen zal kunnen combineren, tot die tijd zullen jullie het op zijn tijd met een stel ellendige plaatjes en jullie beeldend vermogen moeten doen! En er is hoop. Want een aantal reeds aangeschafte hulpmiddelen kunnen wellicht compenseren voor mijn gebrek aan opmaak-talent. Daarnaast zijn er gelukkig ook gerechten waarbij zelfs ik er niet in kan slagen om het onooglijk op het bord te krijgen.

Over die hulpmiddelen. Vorig jaar toen ik het gegeven dat ik verjaarde ‘vierde’ en door één van mijn collega’s mij de vraag werd gesteld wat ik had gekregen antwoordde ik daarop: “een mandoline”. Iedereen om mij heen was blij verrast en vermoedelijk vooral verbaasd te horen dat ik muzikaal talent bezat. Het tegendeel is dan helaas ook het geval; na mijn blokfluit-carrière op mijn zesde heeft iedereen in mijn omgeving er met vol enthousiasme aan bijgedragen dat ik mij niet opnieuw aan een instrument zou wagen. Ieder z’n talent zullen we maar zeggen. Met een mandoline doelde ik dan ook op een keukenapparaat wat een fantastisch hulpmiddel is om allerlei producten (vooral groentes en fruit) eenvoudig in dunne plakjes of lange stroken te verwerken.

Maar goed, we hadden het over gerechten die simpelweg niet lelijk op een bord te krijgen zijn, zelfs door mij niet. Yotam Ottolenghi is een in Israel geboren kok die er zelfs bij verstokte vlees-eters voor kan zorgen dat ze vegetarische gerechten op z’n tijd kunnen waarderen. Leuke ongewone combinaties zijn te vinden in zijn fantastische kookboeken die dus visueel ook nog eens bijzonder aantrekkelijk zijn. Meerdere keren stuitte ik al op één van zijn meest bekende gerechten; de gegrilde aubergine met karnemelksaus en granaatappelpitten. Een feest voor het oog en dus voor mij een aanleiding om het een keer te maken. En het bleek niet alleen een feest voor het oog maar ook voor de smaakpapillen. Wat een Topper! En een nog bijkomend voordeel; je kunt het lauw of koud serveren, dus alle tijd om het mooi op een bord te krijgen.

 

Ingrediënten:

Voor de aubergine:

 • Aubergine (lange)
 • 3 el olijfolie
 • 1 granaatappel
 • ca 1 tl tijm
 • Peper en Zout
 • 1.5 tl Ras El Hanout

Voor de saus

 • Karnemelk (0,7 dl)
 • Griekse yoghurt (50 gram)
 • 1 el olijfolie
 • 1/2 teen knoflook, fijngesneden
 • Peper en Zout (naar eigen smaak)

Bereidingswijze:

1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

2. Snij de aubergines doormidden, het steeltje laat je zitten voor het  visuele effect. Vervolgens maak je inkepingen in de aubergine waarbij je er op let dat je niet door de schil heen snijdt. Maak een ruitpatroon met de inkepingen (zie foto).Ottolenghi 1

3. Leg de aubergines in een ovenschaal op of een bakplaat. Bestrijk met een kwastje de aubergines met de olijfolie en zorg dat de aubergine alles opneemt. Rooster vervolgens de aubergine ca 40 minuten in de oven tot hij lichtbruin kleurt. Haal de aubergines vervolgens uit de oven en laat ze afkoelen.

4. Haal als de aubergines in de oven staan de granaatappel pitjes uit de granaatappel. Dit is eenvoudig te doen door de granaatappel in kwarten te snijden en ze als het ware open te breken. Voor een uitgebreidere instructie kun je dit filmpje bekijken. Maak hierna de karnemelksaus; dit is een kwestie van alle ingrediënten door elkaar mengen. Bewaar de saus vervolgens weer in de koelkast. De saus heeft wat weg van de voor velen meer bekende tzatziki, je kunt de saus eventueel ook al iets eerder maken zodat de smaken nog beter intrekken.

5. Leg de de afgekoelde (lauwe) aubergine op het te serveren bord en verdeel een hoeveelheid saus naar eigen smaak eroverheen. Strooi wat (citroen)tijm over het gerecht, wat peper en zout en wat Ras El Hanout. In het oorspronkelijke recept wordt gebruik gemaakt van za’atar, een kruidenmengsel uit het Midden Oosten. Bij gebrek aan dit mengsel in huis heb ik dus Ras El Hanout gebruikt, een kruidenmengsel uit de Marrokaanse keuken wat in ieder geval bij een Turkse supermarkt te koop is.

6. Tot slot verdeel je de granaatappelpitten over de aubergine en serveer je het gerecht. Sprenkel er eventueel nog wat olijfolie overheen.

Bijzonder smakelijk, lekker licht en een absoluut feest voor het oog.

Eet  Smakelijk!

 

 

2 Responses to “Ottolenghi ‘s Gegrilde Aubergine met Karnemelksaus en Granaatappelpitten”

 1. Anneke Durlacher-Sasburg says:

  Thank you, I am going to try it and serve it to my friends

  • eatcooklove says:

   Hello Anneke,

   How nice of you to leave a comment! I hope you will enjoy the recipe, I loved it!

   All the best, Elize

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog