Paddestoelentaartje met peterseliesaus


In de post ‘ricottataartjes met stoofpeertjes’ roem ik het werk van mijn collega’s die gezamelijk tot de
productie van paddestoelentaartjes met petereliesaus overgingen. Bij het opruimen van mijn keuken (wat er nog te doen viel, we helpen elkaar altijd even, fijn!) de dag erna kwam ik dit recept ook tegen en dat wil ik jullie dus ook niet onthouden. Een foto heb ik helaas moeten stelen van de AH pagina, aangezien daar ook het recept vandaan kwam en we in ons enthousiasme zijn vergeten zelf een foto te maken! (Gemiste kans om te oefenen op de belichting…)

Recept:

Ingrediënten voor vier personen:

  • 4 plakjes (roomboter)bladerdeeg
  • 300 gram gemengde paddestoelen
  • 1 sjalotje
  • 2 teentjes knoflook
  • 7 eierdooiers
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels bloem
  • 250 ml slagroom
  • 1 zakje verse peterselie (ca 30 gram)
  • 1/2 potje gevogeltefond (a 380 ml)

Bereidingswijze:

Oven voorverwarmen op 200 °C. Plakjes deeg op werkvlak uitspreiden en laten ontdooien. Paddestoelen schoonborstelen en in plakjes snijden. Sjalot en knoflook pellen en fijnsnijden. Taartvormpjes licht met olie invetten. Deegplakjes iets uitrollen en zo in vormpjes leggen dat deeg ruim over rand hangt. Deegbodems enkele malen met vork inprikken en dun met 1 losgeklopte eierdooier bestrijken.

In koekenpan 3 el olie verhitten en sjalot met 1 teentje knoflook 30 sec. fruiten. Paddestoelen toevoegen en op hoog vuur meebakken. Op smaak brengen met zout en peper. Paddestoelen in zeef laten uitlekken, vocht opvangen.

Rest van eierdooiers met paddestoelenvocht losroeren. Bloem in 125 ml slagroom loskloppen en door eierdooiers roeren. Paddestoelen over taartvormpjes verdelen en roommengsel erop schenken. Taartjes in midden van oven in ca. 20 min. gaarbakken.

Steeltjes van peterselie plukken en grofhakken. Kwart van peterselieblad achterhouden voor garnering, rest in kom overgieten met kokend water en na 15 sec. in zeef met koud water afspoelen en goed laten uitlekken (= blancheren).

In koekenpan gehakte peterseliesteeltjes met rest van knoflook in 1 el olie 1 min. zachtjes bakken. Fond erbij schenken en op hoog vuur tot eenderde inkoken. Rest van slagroom erdoor roeren en saus nog 3 min. laten inkoken. Peterselieblad droogdeppen, fijnhakken en door roomsaus roeren.

Taartjes voorzichtig uit vorm nemen en 1 min. op rooster laten uitdampen. Taartjes op bord leggen. Peterseliesaus met garde schuimig kloppen en rondom taartjes schenken. Taartjes met achtergehouden peterselie bestrooien. Eventueel nog garneren met enkele gebakken paddestoelen, plukje frisée- en rucolasla.

Bron: Allerhande

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog