Zalm met Venkelpuree en een Salade van Appel, Mineola en Courgette.

zalmvenkel1Noem het Beroepsdeformatie, maar bij ‘paleo’ dacht ik tot zeer kort geleden aan het paleo-niveau van onze hersenen. Het niveau waar ons limbisch systeem, de hypothalamus en de basale kernen deel van uit maken, het niveau wat verantwoordelijk is voor onze emoties en expressie, onze houdingsregulatie en de motoriek waar we niet bij nadenken. Zoals gezegd, Beroepsdeformatie met een hoofdletter B. De laatste tijd echter wordt er hevig getornd aan mijn betekenis van het woord Paleo.

We worden er mee om onze oren gesmeten.. het Paleo-dieet. Of het oer-dieet, zoals het ook wel wordt genoemd. Eten als onze over-over-over-oer-grootouders. Het komt er op neer dat bij voorkeur alles wat we in onze mond stoppen zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke staat waarin Moeder Natuur het heeft geleverd moet zijn. Ik verbaas me altijd over dat dit soort zalmvenkeldingen ‘nieuw’ en dus ‘nieuws’ zijn. Het is toch redelijk vanzelfsprekend dat het gezonder is als we een verse pesto zelf maken in plaats van dat wanneer we het uit een potje eten waar wat middelen aan toegevoegd zijn zodat het 2.5 jaar goed blijft? Dat het gezonder is om verse groentes en een stukje vis te nuttigen dan dat we een bak patat met mayonaise onbedachtzaam naar binnen schuiven.

Vrees niet hoor trouwens, ik ben de laatste die hier een dieet gaat verkondigen. Ik geloof namelijk dat als de basis van wat we eten gezond en volwaardig is, er op z’n tijd zonder schuldgevoel zelf baileys gemaakt (en gedronken) mag worden of een Dulche de Leche Cheesecake (gegeten dan).

Maar goed.. vandaag een recept wat voldoet aan het predikaat ‘verse groentes (en fruit) en verse vis’, maar wat vooral verschrikkelijk lekker is!

Recept: Verse Zalm met Venkelpuree en een Salade van Appel, Mineola en Courgette.
Niveau: Gemiddeld – Aantal Personen: 2

Ingrediënten:

 • 2 zalmfilets
 • 2 venkelknollen
 • 3  mineola’s
 • 1 appel (Elstar)
 • Citroensap
 • Halve Courgette
 • Kaneelstokje
 • Venkelzaad
 • Bouillonblokje (groente)
 • Olijfolie
 • Peper en Zout

zalmvenkel21. Snij partjes van de mineola (zie hier hoe dat eenvoudig kan) en bewaar het eruit gelopen vocht.

2. Snij de venkel in kleine stukken en breng het in water aan de kook. Voeg aan het water het uitgelopen vocht van de mineola toe, samen met een kaneelstokje, een half blokje groente-bouillon, het venkel-zaad en eventueel het sap van 1 sinaasappel. Laat de venkel koken tot het goed gaar is het en het vocht wat is ingekookt. Bepaal zelf hoeveel vocht je ongeveer nodig hebt voor een smeuïige puree, de rest giet je even in een bakje apart. Verwijder het kaneelstokje en pureer de venkel. Druk het vervolgens door een zeef. Hierdoor krijg je een zachte smeuïige puree. Als het te droog is voeg je wat extra vocht toe, als het te vochtig is laat je het nog even op laag vuur staan.

3. Doe het resterende vocht in een pan en zet het op het vuur. Laat het inkoken tot het iets dikker is geworden.

4. Snij een appel in zeer dunne schijfjes en bewaar in een bakje met wat citroensap eroverheen gesprenkeld. Hierdoor verkleurt de appel minder snel.

5. Snij courgette in dunne stroken of plakken en bak de courgette kort in de pan. Voeg vervolgens de courgette bij de appel en de partjes mineola en meng de salade wat door elkaar heen. Het ingekookte vocht vormt de dressing van de salade. De salade serveer je lauw.

6. Laat de pan waarin je de zalm gaat bakken goed heet worden en sprenkel een klein beetje olijfolie over de huid van de zalm. Persoonlijk laat ik de zalm alleen op zijn huid bakken zodat de warmte als het ware naar boven trekt. Afhankelijk van de dikte van de zalmfilet bak ik de zalm 5-7 minuten in de pan waarna ik de huid verwijder en de zalm nog even laat rusten onder aluminiumfolie. Zelf hou ik er van als mijn zalm nog vrij roze is, let er op dat je dit alleen kunt doen als je zalm echt vers is. Zalm is al medium-rare als de kerntemperatuur (de temperatuur in het midden van de vis) 45 graden (°C) is.

7. Verwarm terwijl de zalm ligt te rusten de venkelpuree en verdeel deze als het warm is over de borden. Verdeel de salade vervolgens ook over de borden en leg tot slot het stukje zalm op het bord. Doe naar eigen smaak wat (zee)zout over de zalm heen.

Paleo of niet. Eet Smakelijk!

 

 

4 Responses to “Zalm met Venkelpuree en een Salade van Appel, Mineola en Courgette.”

 1. Suus says:

  Heel herkenbaar, leren luisteren naar wat je lichaam nodig heeft is volgens mij de uitdaging en ja dat kan soms een dikke vette cheesecake zijn ;)

  Liefs Suus van Food Bandits

  • eatcooklove says:

   Alles op zijn tijd! Gelukkig ben ik gek op allerlei groentes, maar gaat uiteindelijk om balans volgens mij :) Liefs

 2. Stef (Neo Paleo) says:

  Hoi Elize,

  Dat ziet er lekker uit!

  Inderdaad zoals je zegt: “Paleo eten is bij voorkeur alles wat we in onze mond stoppen zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke staat waarin Moeder Natuur het ons heeft geleverd”. De oermens had al vuur ontdekt, dus koken mag :)

  Verder gaan de strikte Paleo’s geen granen en geen peulvruchten eten. Ook geen aardappels: dus volledig zoals in jou recept.

  Strikte paleo volgers gebruiken ook geen zout, ikzelf volg Neo Paleo of minder strikt: dus een beetje zout moet kunnen. Ook frituur ik al eens een echte aardappel, heerlijk met verse aioli (wegens een ganse pot verse mayonnaise krijg ik nooit optijd op, zonde van al die verse ingredienten).

  Bouillonblokje vermijd ik 100% onder het motto zo dicht mogelijk bij de natuur blijven: himalayazout schraap je van een rots, zeezout haal je uit de zee, bouillonblokjes daarentegen groeien alleen in de supermarkten :) Wat groenten en vlees in een pot, 2tal uren sudderen en de diepvries in, is meer paleo (al hadden ze in de savanne in afrika geen diepvries).

  Liefs en smakelijk,

  Stef

  • eatcooklove says:

   Ha Stef,

   Dank je voor je leuke comment! Dicht bij de natuur blijven met je voeding heeft volgens mij altijd de voorkeur. Ik hou gelukkig erg van groentes en ik eet met veel plezier en gemak grotendeels volwaardig. Zelf hou ik verder dus geen dieet aan, zoals je hebt kunnen lezen. Gewoon 90-95% van de voeding gezond en de rest met mate ook gewoon van genieten :)

   Bouillonblokje is inderdaad stiekem schandalig haha. Ben namelijk helemaal niet van de bouillonblokjes, maak mijn bouillon bijna altijd zelf :) Hier vals-gespeeld.. dat is duidelijk :)

   Een fijn weekend!

   Warme groet, Elize

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog