Een paar weken geleden was het nog peentjes zweten op het strand in Frankrijk, en nu lijkt opeens de herfst daar volop. Ik hou ervan, de herfst. Ik vind de kleuren buiten prachtig, en de geur van de natuur die langzaamaan weer zich terug trekt om bij te komen van de zomerse warmte, heerlijk! Binnen weer wat knusser, extra kaarsjes aan.. en de regen vormt een prima excuus om weer wat meer de keuken in te duiken. Wat is jullie associatie met de herfst?
Dit recept vergt overigens niet al te veel tijd, soms ook gewoon erg fijn, regen of niet.
Parelcouscous salade met kip en paddenstoelen
Ingrediënten (2-3 personen):
- Parelcouscous
- Blokjes Pancetta (ca. 50 gram)
- Kastanje champignons (250 gram)
- shiitake (200 gram)
- Kippendijfilet (150 gram)
- Lente-ui (2-3 stengels)
- Knoflook (1 teentje), fijn gesneden
- Klein handje pinda’s en/of cashewnoten
- Cayenne peper
- Zout
- Olijfolie of roomboter
Bereidingswijze:
- Bereidt de parelcouscous zoals aangegeven staat op de verpakking. Giet af als het gaar is, en spoel af onder koud water zodat het niet verder door gaart.
- Snij de kip in dunne repen, en kruid met cayennepeper en zout. Bak de kip aan in ongeveer 1 el olijfolie (of vergelijkbare hoeveelheid boter) tot de kip rondom goed gekleurd is. Haal de kip uit de pan, en voeg een klein beetje water toe aan de pan. Laat dit vervolgens inkoken tot een kleine hoeveelheid jus.
- Snij de kastanjechampignons in kwarten en snij de shiitake in vergelijkbare grootte (oesterzwammen is ook lekker). Snij tevens de lente-uit in stukjes van ca 1 cm.
- Bak de pancetta samen met de knoflook aan in een pan voor 2-3 minuten. Voeg hier vervolgens de gesneden kastanje champignons aan toe, en voeg na ca. 1 minuut ook de shiitake toe. Voeg tot slot de lente-uit toe (bewaar evt. wat als garnering).
- Meng vervolgens de couscous met de jus van de kip, de kip zelf en het paddenstoelen mengsel goed door elkaar. Als alles veel afgekoeld is, doe je het laatste mengen in een pan op het vuur.
- Verdeel tot slot wat nootjes over het gerecht. Ik gebruikte pikante pinda’s en cashewnoten. Je kunt hier ook prima andere noten voor gebruiken!