Parmigiana di melanzane

Direct naar het recept
ParmigianiNog onder de indruk van zowel de drukte als de schoonheid van het Colosseum en het Forum Romanum ging ik bij het eerste geschikte lunch-moment op zoek naar dit specifieke Italiaanse gerecht. Een schoon voorbeeld van hoe weinig ingrediënten met elkaar een heerlijkheid kunnen vormen, mits die weinige ingrediënten van goede kwaliteit zijn. In meerdere ‘hoedanigheden’ heb ik het al genuttigd én gemaakt, maar in Italië hoop je gewoon dat al je eigen baksels tot dusver flink worden overtroffen! Daar zet ik mijn ‘ego’ met liefde even voor opzij.

Zittend in een klein kleurrijk straatje, hetzelfde straatje als waar zojuist de nonnen de sereniteit verstoorden, kon mijn geluk dan ook niet op toen ik dit gerecht op de kaart zag staan! ‘Parmigiana di Melanzane’, een vegetarisch groente-stoof gerecht wat bijna niet te overtreffen is naar mijn smaak. Ik zal overigens niet ontkennen dat na de te lang voortdurende winter hier de 25 graden én het gevoel van de zon op mijn huid ook wel iéts bijdroegen aan mijn geluksgevoel op dat moment. En al die prachtige bloemen. En dat heerlijke glas wijn!

ColosseumMaar goed. Parmigiani di Melanzane dus. Als het echte Italianen betaamd wordt er druk getwist over het ontstaan van dit gerecht, maar vrijwel zeker kan worden gesteld dat het gerecht zijn oorsprong in Sicilië vindt. Desondanks wordt het gelukkig ook in Rome zeer smakelijk geserveerd! Het gerecht wordt overigens wel zeer divers bereid en mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar een vorm waarin de groenten nog goed definieerbaar zijn en niet gefrituurd. Op sommige plekken wordt de aubergine gefrituurd en vraag ik mij zelfs serieus af of niet de totaliteit oneerbiedig in de olie wordt geworpen, zo vet is het.

Bij gebrek aan een fatsoenlijke foto van het gerecht zoals opgediend in Italië zal ik jullie proberen wat af te leiden met andere mooie Rome-plaatjes. Immers, het decor bepaald een groot deel van de beleving!

RomeMijn recept voor een (relatief :-) ) gezonde uitvoering van de Parmigiana di Melanzane is als volgt:

Het recept: Parmigiana di Melanzana
Niveau: Eenvoudig – Gemiddeld ~  Bereiding: 25 minuten ~ Garen: 45-60 minuten

Snij 2 aubergines in plakken van 1 cm dik. Dit kan zowel in de lengte als in de breedte gebeuren. Leg ze vervolgens op keukenpapier en strooi er wat fijn keukenzout overheen. Hierdoor wordt vocht onttrokken aan de aubergine; laat dit ongeveer 30 minuten liggen en dep het vervolgens af met keukenpapier. Snij een tomaat in plakken van eveneens 1 cm dik. Verwijder hier de witte harde kern. Wees niet te zuinig met tomaat; hier komt veel vocht uit wat ook trekt in de aubergine. Hierdoor hoef je de Aubergine niet te frituren of te vet te bakken, en worden ze wel smeuïg.

Maak je grillpan heet en grill hierin de aubergines. Ik gebruik hierbij geen olie, maar als je graag wilt kun je eventueel met een kwastje wat olijfolie aanbrengen op de aubergine voordat je deze op de grill legt. Afhankelijk van hoe heet je pan is draai je de aubergine na ca. 1-2 minuten om. Dit kan eventueel ook in een gewone koekenpan, gebruik dan wel wat olijfolie. Leg vervolgens een laag aubergine in een ovenschaal en leg hier een laag tomaat overheen. Voor de liefhebber van veel kaas kun je hier ook al wat Parmezaanse kaas tussen strooien. Leg een aantal blaadjes basilicum op de tomaat en scheur vervolgens een bol buffelmozzarella in kleine stukjes en verdeel die over de tomaat.

Rome1Dit geheel herhaal je 1 of 2 keer, afhankelijk van de grootte van je ovenschaal en je hoeveelheid ingrediënten. De lagen die je maakt zijn steeds: Aubergine – (Parmezaan) – tomaat – Basilicum – Buffelmozzarella. Je sluit uiteindelijk af met een laag aubergine en dan sprenkel je er 3-4 eetlepels olijfolie overheen of je legt er kleine klontjes roomboter op.

Zet dit geheel in een oven van 160 graden en laat 45 minuten garen. Strooi er tien minuten voor het einde Parmezaanse kaas overheen en zet de oven indien nodig eventueel nog wat hoger. Strooit er eventueel voor je het opdient op het bord nog wat Parmezaanse kaas overheen.

Eet Smakelijk!

Ingrediënten:

 • 2 Aubergines
 • 10 Tomaten (afhankelijk van grootte)
 • 1-2 bollen buffelmozzarella
 • Ongeveer 20 blaadjes basilicum
 • Parmezaanse kaas (naar smaak)
 • Olijfolie, in totaal ca. 60-100 ml

 

2 Responses to “Parmigiana di melanzane”

 1. Jose matthijssen says:

  Vraagje:
  Kun je dit gerecht al deels voorbereiden door de aubergines al te grillen/bakken maar pas enkele uren later de ovenschaal verder af te maken?
  Op die manier hoef ik niet zo lang in de keuken te staan wanneer het bezoek er is.
  Ik kijk nieuwsgierig uit naar een reactie.
  Mvg

  • Elize says:

   Beste Jose,

   Bedankt voor je vraag! Het is geen probleem om de aubergine vooral al te bakken hoor, zeker niet als je het maar enkele puren van tevoren doet. Dat scheelt inderdaad tijd op het moment zelf!

   Eet smakelijk alvast, laat vooral weten hoe het je heeft gesmaakt! (Ik ben er gek op :) Neemt me in gedachten dus weer even mee naar Rome ;)).

   Lieve groet, Elize

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog