Pasta Salade met Pesto, Tomaat, Courgette en Rucola

Voor mijn gevoel ben ik al 18 keer door dezelfde smalle gangetjes van deze markthal gelopen. Van de plastic bekertjes naar de gedroogde kruiden, met her en der het nodige ongedierte wat het levendig houdt. En van de stapels kitsch – ‘echt gouden’- sieraden weer terug naar de plastic bont gekleurde teenslippers, tafelzeilen en, daar zijn ze weer, de plastic bekertjes. Het is een graad of 35, zo niet 40, en het zweet druipt van elk stukje huid wat niet bedekt is. Het fenomeen lucht circulatie lijkt hier niet bekend, en van een (frisse) bries is ook geen sprake.

De hele markt staat blank van de rook. Alles wat God heeft geschapen wordt op kleine mini barbecues aan de zijkanten van de markt geroosterd. Het aantal poten van het gedierte lijkt in zijn geheel niet relevant, als het maar voedt. En laten we wel wezen, de rook van de barbecue maakt qua smaak natuurlijk ook gewoon een hoop goed.

Een vrouw die vanaf een fel geel gekleurd minikrukje gretig haar 2 tanden naar me bloot lacht probeert me te attenderen op haar verkoopwaar. Haar leeftijd is lastig te schatten, vanaf de 20 lijken de jaren hier drie-dubbel te tellen. Ik ben op zoek naar blauw-groene kommetjes die ze hadden bij een lokaal restaurantje, en waarvan me werd beloofd dat ik ze overal op deze markt in Phnom Penh zou kunnen vinden. Wel, de kans dat ik een aantal rijen van de markt gemist heb kan ik natuurlijk niet met volledige zekerheid uitsluiten, maar voor mijn gevoel heb ik elke kraam 18 keer gezien. En heb ik deze beste vrouw evenveel keren in het Cambodjaans gedag getracht te zeggen, met keer op keer hetzelfde lach-salvo tot gevolg. Dat de keramieken kommetjes die ik op het oog heb vermoedelijk geen lokaal product zijn, maar in China zijn geproduceerd, is slechts een schrale troost als ik ze na een paar uur zoeken niet heb gevonden. Ik heb in ieder geval mijn Cambodjaans een beetje kunnen oefenen..

Ook hier is het weer tijd voor de barbecue. De eerste lange avond hier zit er al weer op en was geslaagd (mede omdat de lucht circulatie buiten wat beter was, zo is mijn vermoeden. Naast het vlees en de groentes op de barbecue aten we deze lekkere en makkelijke pasta salade.

 

IMG_20150530_200354

Eet Smakelijk!

Ingrediënten (voor 4-6 personen)

 • Fussili of garganelli pasta (gedroogd, 500 gram)
 • 400 gram cherry tomaatjes
 • Zak van 100 gram rucola
 • 1 courgette
 • 150 gram zachte geitenkaas (naturel)

Ingrediënten voor verse pesto:

 • 40 gram gemengde rauwe noten (pijnboompitten, walnoot, pecannoot, paranoot of cashewnoten)
 • 2 flinke handen verse basilicum
 • 1.5 teen knoflook
 • 30 gram Parmezaanse kaas
 • Grof zeezout
 • Extra Virgin Olijfolie

Bereidingswijze:

 1. We gaan eerst de pesto maken. Niet alleen voor dit recept vreselijk lekker, dus schroom niet wat extra te maken. Zelf gebruik ik de kleine hakmolen die bij mijn staafmixer zit.
  1. Rooster de ongebrande noten zonder olie in de pan tot je een licht geroosterde geur ruikt. Laat de noten niet verbranden, hierdoor kan je pesto bitter worden. Hak de noten in de hakmolen tot de gewenste grootte. Persoonlijk hou ik ervan als mijn pesto nog een beetje structuur heeft, dus vind ik het niet erg als de noten nog een beetje grof zijn (niet groter dan ca. 3-4 mm). Doe de gemixte noten in een bak waar je de pesto in kunt mengen.
  2. Pluk 2 flinke handen verse basilicum en mix deze eveneens fijn in de hakmolen (of snij het fijn als je die niet hebt). Voeg toe aan de noten.
  3. Mix of snij de knoflook zo fijn mogelijk en voeg hier vervolgens de Parmezaanse kaas aan toe. Qua structuur geldt daarbij voor mij hetzelfde als bij de noten, maar kijk hier dus vooral naar je eigen smaak.
  4. Voeg alle ingrediënten bij elkaar en voeg grof zeezout en olijfolie naar eigen smaak toe. Zelf hou ik mijn pesto vrij droog, in dit recept is dat ook gewenst.
 2. Breng ruim water voor de pasta aan de kook en voeg wat zout toe aan het water. Hou de kooktijd op de verpakking aan, zorg dat de pasta nog een beetje stevig – al dente – blijft. Koel de pasta af onder koud water en laat even uitlekken.
 3. Snij de courgette in de lengte door de helft en snij in plakjes van ca. 0.5 cm. Bak ze kort in wat olijfolie in de pan.
 4. Snij de cherry tomaatjes door midden.
 5. Doe de gekookte en afgekoelde pasta in de kom waarin je de pasta-salade gaat serveren en verdeel de pesto erdoorheen. Voeg vervolgens de rucola, de tomaten en de courgette toe aan de pasta. Bewaar eventueel wat rucola om erbovenop te serveren.
 6. Brokkel de geitenkaas grof en verdeel over de pasta salade.

Eet Smakelijk!

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog