Pavlova met Soja Mango Yoghurt en Rood Fruit ~ Lactose vrij!

Pavlova Een intolerantie voor voeding maakt koken toch altijd nét iets lastiger. In het geval van voor- en hoofdgerechten raak ik bij een intolerantie voor lactose nog niet in de problemen, maar bij een dessert wordt het op de optie ‘vers fruit’ (en zeker niets mis mee) na toch al snel lastig. Immers in veel recepten zit toch room, yoghurt, kwark, melk, boter, chocolade of kaas (lekker gezonde opsomming overigens..). Veelal ingrediënten die Lactose bevatten en dus niet door iemand met een intolerantie voor Lactose genuttigd kan worden.

Hierom bij deze een lactosevrij dessert – inmiddels goed gekeurd door een zeker persoon die ook Lactose niet goed verdraagd. Het beperkte restant op de foto geeft redelijk weer hoe het heeft gesmaakt. Zelfs dit restant is er nog in gegaan :)

De pavlova maak je als volgt;

Zet de oven op 160 graden. Neem 4 eiwitten (zorgen voor een schone vetvrije kom en écht geen stukken eigeel in de kom want dan kun je het niet mooi opkloppen). Klopt vervolgens de eiwitten op met de mixer tot het een stevig wit schuim is geworden. Voeg vervolgens de suiker in delen toe en blijf de eiwitten doorkloppen tot er een lobbige glanzende massa ontstaat. Verdeel vervolgens de eiwitmassa in een ronde vorm op bakpapier op een bakplaat en plaats in de oven. Zet op het moment dat je het in de oven plaatst de oven op 130 graden. Laat de Pavlova ca 5 kwartier staan en doe de oven tussendoor niet open. Speciaal voor mijn geliefde broer: niet iedere oven werkt hetzelfde dus het kan waardevol zijn om zelf te beoordelen of de Pavlova na deze tijd goed is ;-).

Laat de Pavlova helemaal afkoelen; buiten de oven en van de bakplaat af.

Schil vervolgens een mango en snij die in kleinere stukjes. Mix/Pureer deze mango en meng dit samen met het sap van één citroen en ongeveer 150 ml soya yoghurt door elkaar. Verdeel dit Soja yoghurt Mango mengsel over de Pavlova en verdeel er aan het einde rood fruit (frambozen, bessen) overheen.

Smullen maar!

Een kookboek met meer Lactose vrije recepten is: ‘Gezond koken bij Lactose Intolerantie’

Ingrediënten (voor 4 personen):

 • 4 eiwitten
 • 130 gram fijne basterd suiker (witte)
 • Soja yoghurt
 • 1 citroen
 • 1 mango
 • Rood fruit naar keuze (frambozen, bramen, bessen, aardbeien)

 

5 Responses to “Pavlova met Soja Mango Yoghurt en Rood Fruit ~ Lactose vrij!”

 1. Charlene says:

  Erg lekker dessert, zeker een aanrader!

 2. Cees says:

  Zoals altijd heerlijk gegeten! Wanneer zijn we weer welkom? :-)

 3. Cees says:

  Zelf de pavlova gemaakt.. HMMMMMMMMMMMMMMMM!!! ;)

  Goed recept, al werkt mijn oven beduidend minder hard dan die van jou. Smaak is super!

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog