Ratatouille ~ Harmonieuze Ratjetoe

ratatouille Direct naar het recept
Bij menigeen zal wellicht het beeld opkomen van een getalenteerde Rat in de keuken als ik over ‘Ratatouille’ begin. Ja je leest het goed, een Rat! Naast de naam van een heerlijk Frans gerecht is Ratatouille namelijk ook de naam van een fantastische film waar een rat, normaliter niet echt gewenst in de keuken, het uiteindelijk weet te maken tot topkok in de Franse Cuisine! Ratatouille is een gerecht met diverse gestoofde groentes wat voornamelijk wordt gegeten in de Provence. Een kleurrijk geheel van groenten waar vrijwel altijd tenminste de Aubergine, Courgette, Tomaat, Ui en Knoflook deel van uitmaken.

De diversiteit en kleurrijkheid van dit gerecht herinnert me, ik kan er niets aan doen, wederom aan Suriname. Een land, dermate divers en kleurrijk, vind je op weinig andere plekken. Er schoot een straatbeeld in Paramaribo  in mijn gedachten en tevens dat ik dat straatbeeld ergens op de foto had staan. Gelukkig heb ik maar 2321 foto’s van Suriname, dus bloed zweet en tranen, die heb ik ‘even’ doorgeploegd. De naam van de straat is me ontschoten maar het betreft een straat met naast elkaar een Moskee, een Synagoge en iets verderop in de straat een Kerk. Zo harmonieus als de smaken van de groentes van een Ratatouille in elkaar op gaan, zo leven de diverse religies in het Surinaamse straatleven met elkaar samen. Een mooi voorbeeld van hoe het kan en denk ik ook hoort wanneer respect voor elkaar en elkaars overtuigingen voorop staat.  (Laat overigens duidelijk zijn dat ik me goed realiseer dat het ook in Suriname niet alleen ‘pais en vree’ is).

Maar goed, de vorige post bevatte al voldoende ethische betweterigheid, dus ik zal me weer richten op waar deze blog voornamelijk om draait: koken!

Ratatouille dus. De naam wekt de indruk van een chique en verfijnd gerecht, maar ratatouille wordt ook wel Ratjetoe genoemd. Dit betekent zoveel als ‘rommeltje’ en ‘allegaar’. Dat ‘ratjetoe’ doet meer recht aan de eenvoud van het gerecht, maar laten we de verwachtingen nog even hoog houden en bij Ratatouille blijven.  Ratatouille is een eenvoudig maar erg smaakvol en gezond gerecht. Sommige mensen maken het in de pan, sommige in de oven. Het laatste vind ik het gemakkelijkst omdat je er dan vrijwel geen omkijken naar hebt.

Het recept: Ratatouille
Bereiden: 20-25 minuten Garen in de oven: ca. 60 minuten Niveau: Eenvoudig Aantal: 2-3 personen

RatatouilleVerwarm de oven voor op 170 graden Celsius. Snij de Aubergine in plakken van ca. 1 cm dik en snij ze afhankelijk van de grote vervolgens in 6-8 stukken. Snij een courgette in de lengte door, haal de ‘kop en de kont’ van de groente en snij de helft opnieuw in de lengte door de helft. Snij vervolgens in stukjes van 1 cm dikte. Tot slot neem je 5-6 tomaten en die snij je in achtsten. Zelf haal ik alleen het harde witte deel eruit, het vruchtvlees laat ik zitten. In dit vocht gaan de anderen groentes stoven waardoor je minder olie nodig hebt. Tot slot snij je twee-drie sjalotjes en 1 teentje knoflook fijn. Voor de liefhebber, wat voor mij niet op gaat zoals in deze post is te lezen, kan er ook nog paprika worden toegevoegd. Snij het zaad er uit en snij de paprika in lange repen.

Verhit je pan en doe 2 el olijfolie in de pan. Gaar hierin alvast kort de sjalotjes en de knoflook. Vervolgens leg je alle groentes rauw in een ovenschaal met daar de  sjalotjes en knoflook doorheen geschept. Sprenkel 5-6 eetlepels olijfolie over de groentes en schep de groentes vervolgens op. Strooi wat peper en zout eroverheen en eventueel wat verse tijm en/of rozemarijn.

Zet het gerecht in de oven. Er komen uit de groentes veel vocht, dit trekt in onder andere de aubergine en hierdoor garen de andere groentes goed. Als je ziet dat het in een laagje vocht staat (na ca. 30-40 minuten) zet het gerecht dan nog 5 minuten onder de grill op 180-200 graden. Blijf hier wel bij want het kan verkleuren. Let erop dat elke oven anders werkt en kijk en proef dus vooral van en naar je eigen gerecht en bepaald of de oven warmer/kouder moet.

Een heerlijk gerecht, ook lauw, voor bij brood, rijst of een BBQ.

Eet Smakelijk!

Ingrediënten:

  • 1 Aubergine
  • 1 courgette
  • 5-6 Tomaten
  • 3 Sjalotjes
  • 1 knoflookteen
  • Olijfolie
  • Peper en Zout
  • Tijm of Rozemarijn

De tweede foto komt van deze site.

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog