Reizen door China – Tips voor Beijing (Peking)

Reizen door China – Tips voor Beijing (Peking) –  Veel mensen waren verbaasd over onze keuze naar China te gaan. Meer dan ooit echter heeft onze reis door China bevestigd dat je altijd eerst zelf ergens moet gaan kijken, voor je een oordeel over een bestemming (of iets überhaupt) hebt. Aangekomen in Beijing wisten we dan ook niet wat we zagen; schoon geveegde straten (geen kauwgom op de straten!), serene plekjes midden in de stad én een blauwe lucht. De blauwe lucht, zo bleek later, is niet geheel representatief voor de werkelijkheid daar ze tijdens ons bezoek al 2 weken de fabrieken hadden gesloten in verband met een internationale top. Hoe dan ook konden wij ervan mee profiteren.

Omdat Beijing een vrij grote en drukke stad is, leek het me handig hier voor jullie een paar tips op een rij te zetten.

Heb je nog vragen? Stel ze gerust!

De Chinese Muur

Vervoer naar centrum

Veel mensen komen in Beijing aan via het vliegtuig, op Beijing Capital International Airport. Vanaf het vliegtuig kun je op 3 manieren naar het centrum reizen:

 • Per taxi
  Reizen per taxi is in China niet duur, en in mijn optiek na een lange reis de meest eenvoudige manier van reizen, zeker wanneer je veel bagage bij je hebt of met meerder personen reist. Afhankelijk van de locatie in het centrum waar je verblijft en de drukte op de weg zal je tussen de 100-120 yuan (2017) betalen. Zorg dat je het adres van je accommodatie in het Chinees bij je hebt.
 • Airport Express Train
  Sinds 2008 gaat er een express trein vanaf het vliegveld richting het centrum. Je kunt opstappen in terminal 2 en 3 (borden airport express train volgen) en uitstappen op 2 stations, Dongzhimen en Sanyuanqiao (ca. 30 minuten). Hier reis je verder per taxi of metro naar je eindbestemming. De prijs is (op moment van schrijven) 25 yuan (2017) per persoon plus de kosten van de metro.
 • Shuttle Bus
  Uitgebreide informatie hierover kun je hier vinden. Prijs is afhankelijk van welke bus je neemt, en ligt tussen de 15-25 Yuan (2017).

Vervoer in het centrum

In het centrum is er een zeer uitgebreid en efficiënt metro netwerk aangelegd. De stations worden zowel in het Chinees als het Engels aangegeven. Zowel de kleuren als de eindbestemmingen van de lijnen maken het eenvoudig met de Metro te reizen. Je kunt een kaartje kopen op elk station, of reizen met een Smart Card.

Je kunt je ook gemakkelijk per taxi verplaatsen in het centrum, maar zeker wanneer het spitsuur is, ben je sneller met de metro! Toch met de taxi? Hou iemand aan op een plek waar geen politie in de buurt is (daar mogen ze officieel niet stoppen), en kom een prijs overeen (of bij voorkeur: dat ze de meter aan zetten) voor je in de taxi stapt. Neem altijd je adres in het Chinees mee!

Accommodatie

Wanneer je in het laagseizoen reist, loont het de moeite om gewoon naar een accommodatie te gaan (of ze per mail te contacten), en daarmee een prijs overeen te komen. We hebben echter ook een groot aantal keren juist een voordeligere prijs gevonden, vooral via Booking.com of Agoda. In het hoog seizoen is het wel verstandig je accommodaties vast te leggen, zeker omdat je op veel plekken vrij bent om je boeking kosteloos te annuleren.

Wij verbleven in Kelly’s Courtyard wat ik met heel mijn hart kan aanbevelen. Een warme, gastvrije en rustige plek om terug te komen na een dag Beijing.

Tripadvisor NL 300x100

Veiligheid

Zoals in de meeste landen zijn er bepaalde scams/oplichtingspraktijken die terugkerend voorkomen. Wat van belang is dat je vooraf overeenkomt welke prijs je betaalt. Dit geldt voor vrijwel alle producten of activiteiten; met een taxi chauffeur, een ritje op een bamboe vlot of gewoon een kop thee.

Theehuis scam – In Beijing komt het geregeld voor dat buitenlanders worden aangesproken door zeer sympathiek ogende jongeren/studenten die (zogenaamd) willen kletsen om hun Engels te oefenen (hun Engels is vaak al opvallend goed!). Onder valse en vriendelijke voorwendselen halen ze je over een kop koffie of thee te gaan drinken, waar je na een zekere tijd geconfronteerd met een absurd hoge rekening. Helaas is op je hoede zijn dus van belang; stelt iemand je voor ergens wat te gaan drinken? Stel dan zelf een locatie voor of zorg dat je de prijslijst van tevoren ziet!

Lees hier de Algemene Tips voor Reizen naar China!

Bezienswaardigheden

 • Verboden Stad – Vanuit deze plek bestuurden de keizers van de Ming- en de Qing-dynastie hun rijk. Een plek vol geschiedenis, prachtige tuinen en paviljoens en eindeloze gangen. De entreeprijs is 60 Yuan (2017), je kunt je ticket ook vooraf online kopen.
 • De Grote Muur –  Voor velen één van de hoogtepunten van hun reis naar Beijing. Wil je naar een toegankelijk maar minder druk stuk van de muur? Ga dan naar Mutianyu, dit deel is minder druk dan Badaling. Je kunt zowel lopend als met de shuttlebus en kabelbaan naar boven of beneden.
 • Zomerpaleis – Het complex van 70.000 m² is sinds 1998 UNESCO werelderfgoed, en is aangelegd rond een groot, kunstmatig meer, het Kunming-meer. Je kunt het buitenverblijf van de voormalige keizers bekijken, een tochtje maken in een boot of wandelen door de schitterende tuin.
 • Parken – Om de drukte van Beijing even te ontvluchten is de aanwezigheid van en grote verscheidenheid aan parken een welkome afwisseling. Overweeg zeker een bezoek aan het Beihai park of het Jingshan Park.
 • Tianmen Square – Het mausoleum van Mao Zedong vormt het centrum van dit plein, wat niet alleen bijzonder maar ook zeer eigenaardig voelde. De verering van een man die de geschiedenis duidelijk niet alleen rooskleurig heeft beïnvloedt, en dat op een plek waar veel ellende heeft plaatsgevonden, voelde voor ons vreemd. Nog steeds is het een plein waar voor veel gelegenheden wordt samengekomen.
 • Hutongs – Een hutong is een traditionele wijk in het oude Beijing. Door de laagbouw en de compacte straten wekt het een knusse, warme sfeer. Ten noorden van de Verboden Stad vind je veel hutongs, die zeker een bezoek waard zijn. Lekker dwalen door te straten, en aanschuiven bij een lokaal restaurant. Travel China Guide zette een aantal leuke Hutongs onder elkaar!
 • Lama Tempel – Een prachtige boeddhistische tempel. Tussen de hutongs en de drukte van Beijing, vormt deze tempel een fijne oase van rust waar de Chinees bidt, mediteert en zijn offers brengt. Adres: 12 Yonghegong St, Dongcheng Qu.
 • Zin om de minder voor de hand liggende plekken te bezoeken? Atlas Obscura zette er een aantal voor je op een rij!

Heb je nog vragen, aanvullingen of tips? Laat ze hieronder gerust achter!

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog