Ricottataartje met stoofpeertjes

Ricotta taartje met stoofpeertjes – Een aantal keer per jaar koken wij met een groep gezellige collega’s. De oorspronkelijke gedachte was ontstaan vanuit een aantal fanatiekelingen die graag en frequent koken zodat er het één en ander van elkaar geleerd kon worden. Enthousiast werd er gesproken over ‘leren fileren van verse vis’, ‘uitbenen van vlees’ tot het laten komen van een Italiaan die ons de kneepjes van Pasta maken zou kunnen leren. Wel, dat bleek voor een aantal collega’s te leiden tot slapeloze nachten en spontaan opkomende faalangst! Dientengevolge hebben we de minimale ‘deelname-competentie-eis’ veranderd naar : ‘het vullen van Dadels met MonChou’. Dit, gelukkig, bleek voor velen een meer haalbaar doel wat heeft geleid tot diverse gezellige en lange avonden.. en vooral; een aantal heerlijke gerechten.

Afgelopen herfst was, hoe creatief, het thema ‘herfst’.. 7 man sterk waren we, dus een voor-, tussen-, hoofd- en nagerecht kwam op tafel. In een poging elkaar te willen verrassen wordt niet altijd het recept prijsgegeven.. De dag voor het koken waren er dan ook twee vertwijfeld glimlachende gezichten toen ik prijs gaf wat één van onze collega’s als tussengerecht zou maken; een paddenstoelen-kastanje taartje! Niks onverwachts voor thema herfst, zo bleek, toen ‘de twee vertwijfelde’ collega’s prijsgaven exact hetzelfde plan te hebben.. inclusief de verse peterselie! Mocht de pret niet drukken hoor, ze waren beide heerlijk!

Één van de makers van ons hoofdgerecht dacht een goede beurt de maken door haar vrouw haar specialiteit te laten maken; stoofvlees! Die, geheel terecht, wees haar op het gegeven dat ze vrijwillig deelnam aan deze club kook enthousiastelingen, en liet deze kans niet onbenut om haar zelf te laten praktiseren in de Keuken. En met resultaat, mag gezegd, het was heerlijk! Want samen met haar kook-maatje, die zichzelf eveneens van het niveau kok ‘dadels vullen met MonChou’ bestempeld (niks ten nadele van Dadels en MonChou uiteraard), hebben ze er een plaatje van weten te maken; stampotje met rauwe andijvie, knapperige kaaskruimels ertussen, stoofvlees.. en rondom zilveruitjescompot (ja, echt.. zilveruitjes kunnen heerlijk zijn). Aan te bevelen!

Tot slot het dessert.. samen met mijn collega waren wij verantwoordelijk voor het slot. Gelukkig zijn de meningen tegen die tijd al licht vertroebeld door de glazen wijn die geschonken zijn.. De foto is van het dessert, op de belichting moeten we nog even oefenen, maar een indruk geeft het..

Ingrediënten (4 porties): 

Voor de stoofperen:

 • Stoofperen (zie voor de ingrediënten recept) (ca. 2 peren voor 4 personen) (Je maakt natuurlijk gewoon een volle pan, en bewaart er 2 voor dit recept).
 • Eetlepel appelstroop
 • Vocht van de stoofperen

Voor het taartje:

 • Goede kwaliteit speculaas (150 gram)
 • 400 gram ricotta
 • Roomboter (40 gram)
 • (Je kunt de ricotta voor de helft eventueel vervangen met hang-op)

Voor de karamel:

 • Ca. 100 gram witte suiker
 • 150-200 ml Slagroom
 • ca. 40 gram Boter

Bereidingswijze:

 1. Zie voor de stoofperen dit recept.
 2. Maal de speculaas en meng met gesmolten boter. Doe in een ronde vorm, en druk goed aan.
 3. Meng de ricotta door de hang-op, of schep de ricotta direct op de bodem als je geen half/half toepast. Zet dit in de koelkast.
 4. Maak de karamel:Iedereen maakt karamelsaus anders, er zijn vast ook 101 manier óm hem te maken, wij hebben hem als volgt gemaakt. Doe de witte suiker in een saus pannetje samen met een minimale hoeveelheid water (net voldoende zodat alle suikerkorrels nat zijn). Dit zet je vervolgens op het gas waar je de suiker rustig laat smelten. Bij voorkeur niet in de suiker roeren omdat de kans dat het gaat kristalliseren dan groter is. Met het pannetje kun je wel een soort ‘draaiende beweging’ maken (gelukkig bezit mijn collega de nodige souplesse :D). Na verloop van de tijd krijgt de suiker aan de randen kleur, dan is het belangrijk om het goed in beweging te houden. Als je de kleur zelf donker genoeg vindt, voeg je er in delen de slagroom (koude room) aan toe. Je haalt het pannetje van het vuur, en roert de room erdoorheen. Het lijkt in eerste instantie op melk die overkookt, dus goed blijven roeren en eventueel wat extra room toevoegen. Voeg tot slot ca. 40 gram boter toe (hangt beetje af van de hoeveelheid die je maakt). Vooral niet proeven op dit moment trouwens; want je brand je mond! (Au, harde les). Voeg als de saus iets is afgekoeld naar eigen smaak grof zeezout toe.
 5. Snij de kwartjes van de stoofperen tot ca. 0.5 cm vier keer in, zodat je de stoofpeer als een waaier over het taartje heen kan leggen. Leg eventueel nog een extra stukje as het onvoldoende is. Lak de stoofpeertjes af met een mengsel van het sap van de stoofperen en de appelstroop.
 6. Serveer de taartjes met de karamel.
 7. Op de foto zie je stukjes appel toegevoegd, met gekarameliseerde nootjes. Dit kan, maar is niet noodzakelijk voor het recept.

Eet Smakelijk!

2 Responses to “Ricottataartje met stoofpeertjes”

 1. Maura - YLT says:

  Klinkt als een heerlijk herfstig idee. Lijkt me zo lekker dit taartje en dan vooral lekker veel saus erover haha

  • eatcooklove says:

   Die karamel is echt geniaal in combinatie met de hang-op.. ook als toetje apart. Maar de combinatie van de salty karamel, de stoofpeer, de ricotta & de speculaasbodem… té lekker! :-)

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog