Risotto ~ Met of zonder knoflook?

Misschien is het wel het meest bediscussieerde gerecht ter wereld. De één gaat volledig uit zijn dak of moet direct aan de beademing als je überhaupt durft te zéggen dat je er knoflook in doet.  Een ander kan je daarentegen juist van ongeloofwaardigheid betichten als je de knoflook uit het gerecht weglaat. En moet het nou ‘weglopen’ op je bord of juist als een vrij stijve massa op één plek in een vormpje geperst worden? Gebruiken we  Arborio, Carnaroli of ‘gewoon’ de rijst van de lokale supermarkt? Met een heerlijke visbouillon en zeevruchten? Of met geitenkaas en lichte lentegroentes?

risotto-1485024_640

Juist, ik heb het over Risotto. Opties te over! Omdat vaak gedaan wordt alsof het enorm complex is en je jezelf als kok wel heel serieus moet nemen om dit gerecht te maken, beginnen veel mensen er jammer genoeg niet aan. Nu voeg ik knoflook toe, dus wellicht komt mijn geloofwaardigheid dat niet ten goede, maar neem van mij aan dat iedereen risotto kan maken naar eigen smaak, met mooie en verse ingrediënten.

Het woord risotto stamt uit de regio’s Piemonte en Lombardije in het Noorden van Italië. Het betekent zoveel als een droge, romige massa waarin de rijstkorrels aan elkaar kleven en toch ook nog stevig en te onderscheiden zijn.

Mijn persoonlijke voorkeur gaat ernaar uit om risotto te maken met een verse en zelf getrokken bouillon. Eerlijkheid gebied mij echter te zeggen dat het eindresultaat vaak niet eens heel veel van smaak verschilt [au], maar het ‘geef-maar-een-M&M-in-plaats-van-een-pilletje-effect’ is in dit geval bij mij toch doorslaggevend. Laat me, Laat me m’n eigen gang maar gaan! De psyche wil ook wat!

Met een risotto kun je spelen. Je kunt het ‘blanco’ eten en dat kan heerlijk zijn. Je kunt er ook diverse groentes of vlees/vis doorheen verwerken. Persoonlijk vind ik het bijvoorbeeld lekker om verse zalm in heel kleine stukjes te snijden (rauw) en ze de laatste paar minuten met de risotto mee te laten koken zodat ze in de risotto garen. Lekker met heel kort gebakken of heel klein gesneden courgette. Mogelijk volgen er in de toekomst nog wel recepten voor een meer specifieke risotto, maar onderstaand is de basis te vinden op basis waarvan je je eigen fantasie verder de vrije loop kunt laten..

RodeBietenRisotto

Probeer deze Rode Bieten Risotto met Geitenkaas!

Risotto bereiden

Ingrediënten (voor 2-3 personen):

  • Arborio rijst (100 gram)
  • 150 ml witte wijn
  • 500-750 ml (verse) bouillon (of van een bouillonblokje) – Hoe maak ik zelf bouillon? 
  • 2 sjalotjes of een halve ui, fijngesneden
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • Parmezaanse kaas (naar eigen smaak)
  • Boter/Olijfolie

1.Snij 1 a 2 sjalotjes heel fijn, samen met een teentje knoflook (ik hou er nu eenmaal van). Zet dit aan in een klontje boter en een klein beetje olijfolie op laag vuur. Bij voorkeur heeft de pan een dikkere bodem. Laat de ui en knoflook niet kleuren.

2.Bak vervolgens de rijst met de uit en knoflook 2-3 minuten mee. De rijst verandert dan van wit naar glazig. Ik gebruik graag Arborio rijst, te koop bij de betere supermarkten en speciaalzaken. Gebruik ca. 100 gram rijst voor 2-3 personen; vaak zelfs nog te veel. Het gerecht neemt erg toe in volume doordat de rijst alle smaken en vloeistoffen op  gaat nemen.

3. Voeg witte wijn (100-150 ml) toe aan het gerecht. Laat de rijst de wijn opnemen en de alcohol verdampen terwijl je er rustig doorheen roert. Zorgt dat je bouillon op (een ander) vuur staat en continue tegen de kook aan zit. Als de wijn voldoende is opgenomen voeg je 3/4 soeplepel (kokende) bouillon toe en deze roer je er opnieuw rustig doorheen. Dit alles gebeurt op laag vuur. Hierdoor komt het zetmeel vrij van de korrel en bindt die het vocht. Er zijn overigens ook koks die al het vocht in één keer toevoegen (1 deel rijst, 2 delen vocht) en het op die manier in laten koken. Ik prefereer de eerst beschreven optie. Blijft steeds bouillon toevoegen tot de rijst gegaard is tot het niveau dat jij lekker vindt.

4. Voeg de eventuele ingrediënten die je aan het gerecht toe wilt voegen toe (denk bijvoorbeeld aan de zalm/courgette of paddenstoelen).

5.Laat het gerecht circa 1 minuut rusten en voeg vervolgens Parmezaan of Grana Padan0 toe aan het gerecht. Doe dit naar eigen smaak. Vervolgens dien je de risotto op, bij voorkeur zo warm mogelijk.

parmesan-1732086_640

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog