Risotto met Verse Zalm, Courgette, Groene Asperges en Geitenkaas

Risotto Direct naar het recept
Van de week schreef ik een blog over niets minder dan het heerlijke gerecht Risotto. Altijd prettig als je kunt zeggen geïnspireerd te raken door je eigen werk ;), dus enthousiast ging ik gisteren aan de slag met mijn variant op een risotto met lente-groentes. Zoals beloofd in diezelfde blog heb ik mijn eigen bouillon getrokken. Ik heb ervoor gekozen om niet een heel grote pan met bouillon te maken, maar bouillon is prima in te vriezen dus maak daar vooral je eigen overweging. Realiseer je wel dat er meer kracht in de bouillon komt als je minder water gebruikt, en je anders de smaakmakers qua dosering aan moet passen.

Het recept:
2-3 personen – Voorbereiding: 30 minuten – Bereiden: 30-45 minuten –  Niveau: Gemiddeld – Moeilijk

Maar goed, mijn bouillon. Ongeveer 1.5 liter water zet ik op het vuur, daar voeg ik 2-3 kippenpoten aan toe (klein formaat), ik snij een winterpeen in kleinere stukjes, datzelfde doe ik met 2 sjalotjes, een teen knoflook, een halve kleine prei (let er op dat je die goed wast voor je het aan de bouillon toevoegt). Tot slot voeg ik een paar takjes verse tijm en verse rozemarijn toe. Ik laat  het geheel ca. 2-2.5 uur trekken en ik laat de bouillon niet koken.

Risotto voorbereidingVervolgens ga ik aan de slag voor de risotto. Snij zowel een sjalotje als een teen knoflook heel fijn (door het fijn te snijden gaat het als het ware op in de rijst). Doe ditzelfde met een courgette; snij het in heel kleine blokjes (zie foto). Snij het houtachtige deel van de groene asperge (onderaan) eraf en snij de rest van de asperge in vijf-zes stukken. Hou het ‘kopje’ tot 1-2 cm eronder heel. Neem vervolgens een zalmfilet en snij indien de huid er nog aan zit de huid los van de filet zelf. Snij de zalm vervolgens is blokjes van ongeveer 1-1 cm. Dit komt niet heel erg nauw, maar laat de stukjes niet te veel verschillen. Zet de zalm afgedekt in de koelkast. Grill vervolgens de pijnboompitten in een pan, zonder olie of boter. Hou de pijnboompitten in beweging en laat ze niet verbranden.

Doe een klein klontje boter in een pan, bij voorkeur een braadpan of een pan met een dikkere bodem, en zet de pan op laag vuur. Fruit hier de fijngesneden sjalot en de knoflook in aan tot de sjalot glazig wordt. Laat het echter niet bruin worden. Na 3-4 minuten voeg je hieraan de rijst toe (ca. 100 gram voor 2-3 personen, voor grote eters meer) en die schep je door de ui en knoflook heen zodat de rijst als het ware meegebakken worden. Ook dit vindt plaats op  laag vuur. Zeef ondertussen de bouillon en zet deze op middelhoog vuur. Na 2-3 minuten blus je het geheel af met 150-200 ml witte wijn en je blijft rustig door de rijst heen roeren. Door de rijst in beweging te houden komt het zetmeel los waardoor het vocht gaat binden. Laat de rijst de wijn volledig opnemen.

Als de rijst op is genomen voeg je steeds een soeplepel bouillon toe aan de rijst, en pas als het volledig is opgenomen weer een nieuwe lepel. Blijf erdoor heen roeren en vooral ook proeven hoe gaar de risotto al is. Laat ondertussen de groene asperge stukken 2-3 minuten garen in de bouillon en de punten van de asperges 1 minuut, haal de groentes hierna weer uit het vocht en bewaar het nog even in een bakje.

Wanneer je inschat dat er nog 2 keer een lepel bouillon bij moet (gemiddeld moet het zo’n vijf keer) voeg je de courgetteblokjes toe aan de rijst. De courgette gaart gewoon mee met de risotto. Als je de courgette volledig gaar en zacht wilt hebben moet je het al eerder toevoegen aan de rijst. Voeg tevens op het moment dat je de courgette toevoegt ongeveer 50 gram geitenkaas en 20-30 gram Parmezaanse kaas toe aan de rijst. Dit smelt en wordt opgenomen in het gerecht. Als je voor de laatste keer de bouillon toevoegt, voeg je eveneens de blokjes zalm (rauw) toe en de groene asperges.

RisottoProef of de rijst gaar genoeg is naar je smaak en laat de laatste lepel bouillon naar je eigen smaak inkoken. Serveer de Risotto direct en strooi er als het op het bord ligt de pijnboompitten en nog wat verse Parmezaanse kaas overheen. Leg bovenop wat takjes verse (citroen)tijm.

Eet Smakelijk!

Ingrediënten:

 • Rijst (100-150 gram, risotto (Arborio) rijst)
 • 1 L bouillon (kip, wortel, ui, knoflook, prei, tijm, knoflook (of een bouillonblokje)).
 • Groene Asperges (300 gram)
 • 1 Courgette
 • Sjalot
 • Knoflook
 • 1 zo vers mogelijke zalmfilet (150 gram)
 • 50 gram Pijnboompitten
 • 50 gram Geitenkaas
 • 30-50 gram Parmezaanse kaas

 

2 Responses to “Risotto met Verse Zalm, Courgette, Groene Asperges en Geitenkaas”

 1. Jeanette says:

  De geitenkaas maakt het recept echt bijzonder. Ik heb er al meerdere kern succes mee gehad :-)

  • Elize says:

   Ha Jeanette! Wat leuk dat je een berichtje achterlaat! En wat super dat ik niet de enige ben die het een erg lekker recept vindt.. de geitenkaas maakt risotto net wat frisser van smaak he? En ook iets unieker.. Groetjes, Elize

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog