Rosbiefrolletjes

rosbiefLichtelijk verrast was ik toen ik las dat de oorspronkelijke Carpaccio bestond uit dunsgesneden rauwe ossenhaas, mayonaise, worcestersauce, tabasco en witte peper. Het gerecht werd bedacht in 1950 in Venetië, Italië. Giuseppe Cipriani, de eigenaar van Harry’s Bar in Venetië, had vele beroemde stamgasten, onder wie Charlie Chaplin en Ernest Hemingway.

Het verhaal gaat dat een Venetiaanse gravin, Amalia Nani Mocenigo, een veel geziende gast was bij de heer Cipriani. Zij zou aan bloedarmoede hebben geleden en moest dientengevolge van haar arts rauw rood vlees eten, bevat immers een bak aan ijzer. Vervolgens zou Cipriani de carpaccio-schotel hebben bedacht, die hij noemde naar de schilder Vittore Carpaccio, van wie op dat moment een overzichtstensoonstelling werd gehouden in Venetië. De heldere roodtonen van de schilder zouden Cipriani hebben doen denken aan het rood van de ossenhaas.

Hoe dan ook, voor mij is Carpaccio een heerlijk licht gerecht, mits er de goede ingrediënten voor worden gebruikt. Geen Mayonaise, Worcestersauce, Tabasco en witte Peper zoals dhr Cipriani gebruikte, maar goed vlees, pijnboompitten, verse parmezaan en een lekkere salade. Dit gerecht is een variant op de klassieke Carpaccio en zeer gemakkelijk te maken, maar niet minder smaakvol.

Rooster in een droge kokenpan de pijnboompitten licht gekleurd, hiervoor geen olie gebruiken want dan óf kleuren ze te snel of gaan ze plakken. Neem rosbief, zo vers mogelijk, en spreid de plakjes uit. De plakjes bestrijk je vervolgens met Extra Vergine Olijfolie (of met een goede truffelolie, een heerlijk alternatief wat het nog meer bijzonder maakt). Op elk plakje rosbief leg je vervolgens wat veldslaa en pijnboompitten en strooi er wat verse peper overheen. Vervolgens maak je er rolletjes van. Per persoon serveer je ongeveer 3 rolletjes. De rolletjes bestrooi met nog wat Extra Vergine olijfolie, pijnboompitten en wat vers geschaafde Parmezaanse Kaas. Et voila. Een variant op de Carpaccio; gezond, licht én smakelijk.

Buon appetito!

Ingrediënten (voor 2 personen):

  • Rosbief (ca 6 plakjes)
  • Pijnboompitten (ca 25 gram)
  • Veldsla
  • 2-3 eetlepels Extra Vergine Olijfolie
  • Verse Parmezaanse Kaas
  • Verse peper

De foto komt uit kookboekje van de Gall&Gall.

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog