Salade met Vijgen, Ham en Geitenkaas

vijgensalade_bewerkt-1Als ik denk aan rijke Griekse oude tijden dan vormt zich een ietwat geromantiseerd beeld vol met prachtige vrouwen in mooie lange witte jurken en mannen met een lichaam als Adonis. De man ligt omringd door de vrouwen (sorry feministisch Nederland) op een soort typische psychiater-bank, waarbij hij een overdaad aan diverse fruitsoorten aangeboden krijgt. Uiteraard is de lucht strakblauw en het water waar je op uitkijkt zo mogelijk nóg blauwer. Het soort fruit wat in mijn tikkeltje geïdealiseerde beeld zeker niet ontbreekt is de vijg.

<Ok, back on Earth>

De vijg dus. Voor velen is de vijg slechts bekend als gedroogd (en veelal ook gezoet) product, maar dat is niet de variant waar ik over spreek in mijn romantische Griekse setting. Ik spreek over de verse vijg waarvan je zowel de vrucht als de schil op kunt eten. Een product waar je allerlei kanten mee op kunt in verschillende soorten gerechten.

De vijg droeg voor mij nog een aantal geheimen met zich mee. Zo bleek na wat ‘onderzoek’ dat de binnenkant van de vrucht de bloesem is van de vijgenboom. Dit is dan ook de aanleiding voor het spreekwoord in sommige boeddhistische  geschriften; “zoeken naar een bloem in een vijgenplant”, wat zoveel wil zeggen als dat iets onmogelijk is. Wat ik nog meer niet wist van de vijf is dat je vijgenpuree kunt gebruiken als vetvervanger in producten als gebak én dat het rimpels helpt voorkomen! Wel, met de dertig in aantocht zijn dat natuurlijke interessante weetjes.. ;)

vijgen2Vorige week maakte ik een bijzonder eenvoudige  maar eveneens bijzonder smakelijke salade waarvan de verse vijg een onderdeel van was. Hieronder vind je het recept.

Het recept: Salade met Verse Vijgen, Parmaham en Geitenkaas.
Niveau: Eenvoudig – Aantal personen: 2-3

Ingrediënten

 • 1 zak veldsla (1oo gram)
 • Dressing van honing, azijn/citroensap en olijfolie (naar eigen smaak)
 • 4 verse vijgen (3 voor in de salade, 1 om op te eten tijdens het maken van de salade..)
 • 30-50 gram geitenkaas
 • 80 gram parmaham
 • balsamico stroop (of ingekookte balsamico-azijn)
 • Peper en Zout

Hoe te maken?

1. Maak de dressing door de honing, azijn/citroensap en olijfolie met elkaar te mengen. Strooi het over de veldsla en verdeel dit er goed overheen door de sla om te scheppen.
2. Snij de vijg in vier stukken, scheur of snij de ham in iets kleinere stukken en brokkel de geitenkaas.
3. Verdeel de veldsla over de borden en verdeel hierover de vijgen, de ham en de geitenkaas.
4. Doe de balsamicostroop in beperkte mate verdelen over de salade en eventueel wat stippen naast het bord. Breng het op smaak met Peper en Zout.

Eet smakelijk!

2 Responses to “Salade met Vijgen, Ham en Geitenkaas”

 1. Mirthe says:

  Net je blog ontdekt.. wat schrijf je leuk en wat een lekkere recepten :) moest hardop lachen om je 4 vijgen (1 om op te eten tijdens het maken) hahaha.

 2. eatcooklove says:

  Ha Mirthe! Wat leuk dat je zou enthousiast bent :) Ik geloof dat er voldoende ernstige zaken zijn in het leven, dus dat we waar mogelijk (en vooral onszelf) dus vooral goed moeten relativeren ;) Hopelijk zie ik je veel terug: Welkom! Groetjes, Elize

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog