Saoto Soep aan de Waterkant

IMG_20140731_225613 (1)Daar is het weer. Dat paradijselijke Suriname. Waar het hart vol van is…

Een combinatie van een gebrek aan wereldwijde klimaatkennis  en een tikkeltje te veel aan naïeve positiviteit brachten mij op het idee om voor een langere periode naar Suriname te vertrekken. Immers, wit zand, blauwe lucht en dagelijks volop zon, zo was mijn gedachte. Niemand die mij tijdig en zorgvuldig uitgelegd heeft dat tropisch en subtropisch een heel ander klimaat omvat, niemand die mij op het tegendeel heeft gewezen voordat mijn vertrek daar was, wat een behoorlijke domper tot gevolg had toen ik aankwam op Zanderij, het vliegveld van Suriname. Niets minder dan een plensbui waar je met een gerust hart ‘U’ tegen kunt zeggen zorgde voor een weliswaar warm, maar ook zeer nat onthaal!

Berichten van familie en vrienden uit Nederland met een verzoek medelijden te hebben in verband met het koude en natte weer hier ontving ik regelmatig. Ok, koud was het niet, maar qua natheid deed het zeker niet onder voor Nederland, en dat zegt toch wel wat. Daarnaast wordt in een klimaat van zo’n beetje een permanente 30 graden (dat dan weer wel) het op een gegeven moment overigens ook best fris als het een keer maar 25 graden is. Echt!
Een saillant details is de wetenschap dat het Surinaamse afwater systeem aangelegd is met de Nederlandse variant in gedachten, geen rekening houdend met de tropische buien in Suriname. Ik was dus niet de enige met een verknipt beeld van het wereldwijde klimaat.. Dit had dus veelal een ‘privé zwembad’, gewoon vanuit je voordeur de straat in lopen waar zo’n halve meter water stond, tot gevolg.

Een mooie warme herinnering aan Suriname is in die plensregen Saoto Soep eten aan de waterkant. De waterkant in Suriname is niet meer dan een veredeld Jeux-de-Bouls veld, vlak langs de Suriname rivier. Zicht op de lampjes van de auto’s die over de Jules Wijdenboschbrug van Paramaribo naar Commewijne rijden. Het geluid van de voorbij suizende rivier op de achtergrond. Muziek, recht vanuit het hart, in zijn puurste vorm galmt vanuit een bar. Op de Waterkant staan een aantal kraampjes waarin het meest lekkere voedsel wordt bereid en direct op straat wordt genuttigd. Een fijne plek waar buiten geleefd wordt en een activiteit wordt uitgevoerd die in Suriname bij veel mensen een voorkeur lijkt te genieten; Eten!

De Saoto soep zoals die daar bereid wordt is niet te overtreffen; zowel niet ten aanzien van de hoeveelheid, het aantal calorieën als qua smaak. Maar ik heb een recept wat redelijk in de buurt komt en ik dus graag met jullie wil delen.

IMG_20140731_225129Het recept: Saoto Soep

Ingrediënten:

 • 1.5-2 l water
 • 400 gram kippenpoten (bij voorkeur grote stukken)
 • 2 sjalotjes
 • 3 tenen knoflook
 • 1/2 tl korianderpoeder
 • 10 pimentkorrels
 • 1 tl chilipoeder / een verse peper ( in groot stuk doorgesneden, zaadlijst verwijderd, meekoken zodat je het als je het sterk genoeg kunt verwijderen)
 • 1-2 el ketjap
 • 1 1/2 bouillonblokje (kip)
 • Sereh/citroengras 3 stengels
 • 2 Laos stronken van 5-6 cm lang
 • 5-6 Salam of Laurier blaadjes
 • 1 el arachide olie
 • Taugé (ca 100 gram p.p.)
 • Gebakken uitjes

Eventueel:

 • gekookt ei (1 p.p)
 • ‘frietjes chips’ naturel

Bereidingswijze: 

1. Snipper sjalot en knoflook fijn en bak dit samen met de kip kort aan in een pan waar je de bouillon later in kunt maken. Wanneer de kip kleur heeft en de sjalot glazig is geworden, voeg je 1.5 liter kokend water toe. Zet de pan op hoog vuur en voeg hier vervolgens aan toe: halve tl korianderpoeder, een stuk of 10 pimentkorrels, 1 tl chilipoeder of een door midden gesneden rode peper(bepaald afhankelijk van of je van sterk eten houdt of niet hoeveel peper je toevoegt,  je kunt ook aan het einde nog chilipoeder toevoegen en op safe gaan tijdens het bereiden van de soep), 1-2 el ketjap, 1 1/2 bouillonblokje kip, drie stengels verse Sereh (citroengras) (leg er een knoop in, dan ‘kneus’ je als het ware de Sereh en komt er meer smaak vrij), 2 Laos stronken van 5-6 cm, Salam of Laurier blaadjes (5-6). Zoals je ziet bevat het veel ingrediënten dus je kunt ook bouillon voor meerdere keren maken en het invriezen.

2. Laat de bouillon als je alle ingrediënten hebt toegevoegd op laag vuur 60 minuten trekken en haal de kip (Als die gaar is) en de niet eetbare ingrediënten vervolgens uit de pan ( piment, pepertje, laurier of salem blaadjes, de citroengras en de Laos).

3. De kip pluk je vervolgens los van het pot; in Suriname eten ze ook het vel gewoon op, zelf laat ik die er uit. Ik pluk dus het vlees en zorg dat het niet te grote stukken zijn. Je kunt ervoor kiezen om de kip nog op te pakken in een lepel olie, maar je kunt ook gewoon de geplukte kip direct gebruiken.

4. Dan begint het opdienen. Neem een soepkom en vul die voor iets meer dan de helft met rauwe taugé. Vervolgens leg je bovenop de taugé de kip. Aan tafel schep je vervolgens de bouillon die net van de kook af is over de taugé en de kip heen. Hierbovenop strooi je gebakken uitjes en leg je een gekookt ei.

In het originele recept horen ook nog aardappel reepjes; in Nederland wordt het ook wel als chips verkocht; van die dunne chipjes. Een optie bij Saoto soep is om alle ingrediënten los van elkaar op tafel te zetten zodat iedereen zelf kan beslissen wat en in welke verhouding er in de soep terecht komt.

Ik zeg hoe dan ook: Eet smakelijk!

 

6 Responses to “Saoto Soep aan de Waterkant”

 1. Annemieke says:

  hoi
  Ik zag nu pas waar ik je antwoorden op mijn comments kan lezen. Het is erg leuk om die verhalen rondom de gerechten te lezen. Zag nu dat soep recept en moest ook denken aan die heerlijke soep die we ook een keer met het kookgroepje hebben gemaakt op de aziatische avond. Die wil ik ook weer een keer maken maar weet niet precies meer hoe. kan je me helpen? Heb je hier ook een leuk verhaal over.
  liefs AK

  • eatcooklove says:

   De soep komt er op, over een leuk verhaal moet ik nog even nadenken haha ;) Komt goed!

 2. Nell Nijssen says:

  Grappig verhaal, Elize. Jammer dat Suriname een tikkie tegenviel. Gelukkig was er de soep. Ik ben zelf ook dol op de Surinaamse keuken en heb ooit een workshop Surinaams-Hindoestaans-Creools koken gevolgd. Veel fijne recepten aan overgehoudeb.

  • Elize says:

   Suriname viel verder niet tegen hoor :-) Alleen er viel water dan ik had verwacht haha.. Suriname is prachtig, de tropen zijn er nog zo puur, rauw, ongerept. Schildpadden hun eieren zien leggen in de nacht, watervallen 30 je hoogte en 800 keer je breedte (of zo).. allemaal prachtig! En de soep, die maakte het helemaal goed :)

   Liefs

 3. catering Dordrecht says:

  saoto soep is echt mijn lievings gerecht alleen ik bereid het op een andere manier ik zal binnekort op jou manier doen.

  • Elize says:

   Wow! Iemand die een Surinaamse catering heeft die mijn saoto soep gaat maken. Dat vind ik tof! :) Ik ben heel erg benieuwd wat je er van vindt.. Ik vind saoto soep ook echt heel erg lekker. Door de zoete herinneringen aan Suriname. De combinatie van het pittige van de bouillon, het knapperige van de taugé en ui. Mmmm.. Heb er gelijk trek in! :)

   Laat je me weten hoe je het vond?

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog