Seizoensgroentes ~ Beef And Vegetable Fettuccine

FettuccineEen pak van mijn hart en een kleine zucht van verlichting was het wel, moet ik eerlijk toegeven! Op de donkere decembermaand ná staat de door mij zo geliefde courgette elke maand op de ‘groente-  en fruitkalender’.
De gf-kalender, hij zou een grotere rol moeten spelen ten aanzien van welke  heerlijke groentes op mijn bord belanden. Iets beter stil staan bij of ik het dermate noodzakelijk vind om Ananas in februari te eten dat deze dientengevolge vanuit een zuidelijk warm oord naar mij toe verscheept moet worden. Deze blog is dan ook meer een soort reminder en stimulans voor mijn eigen bewustwordingsproces dan dat ik voor jullie als moraal-groente-ridder wil optreden. Geen vrees!

Daarnaast kan iets dergelijks ook een leuke aanleiding zijn om groentes te gebruiken waarmee ik niet gewoon ben om te koken. Maar goed, aangezien bijvoorbeeld de grote diversiteit aan paddestoelen die we kennen niet eens is opgenomen in de kalender voel ik me ook gewoon nog steeds vrij er af en toe van af te wijken…

De groentes die in Februari het best gegeten kunnen worden zijn volgens de heilige kalender zijn de volgende; Andijvie, Aubergine (ook al zo’n favoriet van mij), Boerenkool, Bospeen, Courgette, Koolraap, Kropsla, Pastinaak, Pompoen, Rucola, Snijboon, Spinazie en Winterpostelein.

Weet jij lekkere recepten met bovenstaande ingrediënten? Voel je vrij en post ze in een comment!

Een heerlijk gerecht met twee van de bovenstaande groentes erin verwerkt is het volgende;

Beef And Vegetable Fettuccine. Ik gebruik de Engelse benaming omdat het gerecht uit een kookboek komt wat niet alleen een lust voor het oog, maar ook voor de mond is. Het kookboek heet ‘Gourmet Nutrition -the cookbook for the fit food lover’ en staat vol met gezonde gerechten gemaakt van volwaardige ingrediënten.  Dit gerecht is er een bijzonder smakelijk voorbeeld van.

Schraap het  vuil van de buitenkant van de bospeen. Maak er met een scherp mes, een kaasschaaf of een mandoline dunnen plakken van (pas op je vingers!) en doe ditzelfde met de courgette. Wanneer een courgette van binnen heel zacht is, snij je stroken tot dit deel. Je kunt het zachte deel in kleine blokjes snijden en later samen met de stroken courgette toevoegen aan het gerecht. Bak vervolgens het rundergehakt met wat peper en zout en zet dit als het gebakken is apart.

Je zet een pan op laag vuur. Verwarm een klein beetje olie en hierin de fijngesneden sjalot en knoflook. Voeg hieraan de cocosmelk, yoghurt, miso, chilipoeder en peper toe. Verwarm het geheel tot de miso volledig is opgelost. Maak de pan schoon of gebruik en andere pan en doe een klein beetje olie in de pan. Hierin bak je de wortel voor 3-4 minuten. Voeg vervolgens 2 eetlepels water in de pan waarna je ook de courgette toevoegt. Laat dit geheel nog 2-3 minuten doorkoken. Tot slot voeg je het gehakt en de saus toe in de pan en verhit het geheel nog in 2 minuten.

Miso is een gefermenteerde pasta gemaakt van sojabonen, rijst (of soms gerst) met zout en koji. Koji is op zichzelf weer gemaakt van óf rijst óf gerst óf sojabonen dat men laat fermenteren door er een specifieke schimmel genaamd Koji-kin aan toe te voeen. Afhankelijk van de basis van dit goedje krijg je witte shiro-miso, rode aka-miso of zwarte kuro-miso. Voor dit gerecht gebruik ik de zakjes van ‘miso soup’ van Saitaku, te koop bij in ieder geval de Jumbo.

Eet smakelijk!

Ingrediënten voor 2 personen:

  • Wortel/Bospeen (kun je ook vervangen voor aubergine, maar de kleur van wortel met de courgette is wel heel mooi)
  • Courgette (1)
  • Mager rundergehakt (150 gram)
  • Sjalot, fijngesneden (2)
  • Knoflook, fijngesneden (1 teen)
  • Kokosmelk (60 ml)
  • Yoghurt (60 ml)
  • Miso Pasta (1 theelepel)
  • Chilipoeder
  • Peper/Zout/Olijfolie/Water

 

 

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog