Sinaasappel Amandel Taart (naar recept van Ottolenghi)

Sinaasappel Amandel Taart – Waar mijn zus ze bruin bakt, bak ik er weinig van, taarten. Op verjaardagen bij mijn zus is het altijd lastig kiezen, welke taart je wilt proeven. Gelukkig leent zowel de hoeveelheid als de gelegenheid er zich vaak wel voor, om van meerdere taarten een klein stukje te proeven. Maar als deze taart op tafel staat, dan is op voorhand eigenlijk al besloten welke het gaat worden in mijn geval. Smeuïg, een smaakbom en helemaal perfect voor in de herfst in winter (al doe ik in de zomer en lente ook niet moeilijk..).

En het fijnste van alles, hij is best heel makkelijk (en dus ook voor mij) te maken! Het recept komt uit het boek ‘Jeruzalem‘ van Ottolenghi, sowieso ook een topper trouwens!

 

 

 

Sinaasappel Amandel Taart

 

Ingrediënten:
– 200 gram ongezouten boter
– 380 gram suiker
– Rasp van 4 clementines (ik gebruik 3 sinaasappels)
– Rasp van 1 citroen
– 280 gram amandelmeel
– 5 eieren
– 100 gram bloem
– Beetje zout
Optioneel:
– Topping: Geschaafde amandelen

 

Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Vet de springvorm in, en bekleed de bodem eventueel met bakpapier.
2. Klop de boter (op kamertemperatuur), 300 gram van de suiker en de sinaasappel- en citroenrasp door elkaar in een keukenmachine. Voeg vervolgens de helft van het amandelmeel toe.
3. Voeg 1 voor 1 de eieren toe. Zorg dat er niets aan de rand van de kom blijft zitten, help je machine eventueel met een spatel alle restjes aan de rand ook mee mengen.
4. Voeg het restant van het amandelmeel toe, samen met de bloem en het zout. Meng zorgvuldig.
5. Stort het beslag in de bakvorm (ik gebruikte een ronde vorm van 24 cm doorsnede) en strijk met een spatel aan de bovenkant glad. Bak de taart voor ca. 45 minuten in een voorverwarmde oven.
6. Doe het restant van de suiker samen met ca. 120 cc van de sinaasappelsap en het citroensap in een pannetje en brengt dit voorzichtig aan de kook, zodat de suiker helemaal oplost.
7. Haal de pan als de suiker is opgelost van de kook, en verdeel de ‘siroop’ in een aantal keren over de taart heen.

 

Bewaar je geduld! De taart ruikt namelijk ontzettend lekker, en roept erom om te gaan proeven. Laat de taart liever echter helemaal afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt en gaat snijden. Belooft: het is de moeite waard!

 

Dit recept is gebaseerd op een recept in het prachtige kookboek Jeruzalem van Ottolenghi. 

Jeruzalem Ottolenghi

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog