Tom schreef al eerder een gastblog op deze blog, meerdere keren zelfs! Het leuke is dat Tom vaak uit zichzelf mailt omdat hij enthousiast is over een gerecht/recept en het graag vast wil leggen én wil delen. Dit keer had hij wel een heel origineel idee; een sushi bombe! Lees hieronder hoe zijn idee tot stand kwam..
De Sushi Bombe
Op een maandag, tijdens een koffie na het werk bij een vriend, kwam het gesprek via een aantal omwegen op een sushi-bowl. Hij maakte laatst een bowl waarin alle ingrediënten voor een sushi door elkaar geschud werden, als ware het een salade.
Gelijk ontstond het idee om deze variant anders aan te pakken. Ooit maakte ik een tulband van risotto met courgette en een bomber met de kerst van cake en ijs. Het opbouwen van deze twee gerechten leken me een combinatie te kunnen vormen om eens te proberen, een Sushi Bomber.
Zoals inmiddels gebruikelijk, sloeg ik Google er op na om te kijken of het idee al een keer uitgevoerd was en om te kijken of ik er inspiratie aan kon ontlenen. Deze bleek niet te bestaan, dus een uitgelezen mogelijkheid om het zelf te gaan maken. En waar kon ik dat beter uitvoeren dan op mijn werk, met mijn eigen klas; de horeca-klas van VSO Herenwaard. Een school voor leerlingen met een beperking, Zeer Moeilijk Lerende Kinderen.
Twee dagen later in de klas met een aantal leerlingen de keuken ingegaan met twee Ikea-schalen die als vorm zouden dienen. Een leerling zette de gebruikelijke benodigdheden alvast klaar, zoals ze geleerd hebben. Een blauwe en een groene snijplank, we werken immers met vis en groente, dus om kruisbesmetting te voorkomen, gebruiken we verschillende planken.
Twee andere leerlingen op pad gestuurd met de lastige opgave om twee pakken nori-vellen, twee pakken sushi-rijst en twee komkommers te halen. Wat Japanse extra’s om de rijst wat op te leuken had ik zelf meegenomen en een collega had nog gerookte zalm in de vriezer. Alles klaar om te beginnen. Receptloos, dus werd er een extra beroep gedaan op de vaardigheden van mijn leerlingen, die mijn ideeën om moesten zetten in handelingen.
De sushirijst volgens de aanwijzingen van het pak gekookt en er wat Japanse seasoning doorheen gemengd. Even af laten koelen en daarna begonnen met de twee vormen te voorzien van keukenfolie. Dit om ervoor te zorgen dat de bol er later makkelijk uit komt.
Daarna met natte vingers de rijst tegen de binnenste rand van de kom aanbrengen om te vervolgen met een laag gerookte zalm tegen de rijst aan. Hierna konden ze een nori-vel tegen de zalm aandrukken en hier een nieuwe laag rijst tegen aanplakken. Om de sushi compleet te maken, volgde een laag dungesneden komkommerschijfjes en weer een laag nori. Om de schaal op te vullen, is deze tot aan de rand met rijst gevuld en afgedekt met het laatste nori-vel. Even stevig aandrukken en vervolgens afdekken met folie en de koelkast in tot deze voldoende afgekoeld en opgesteven is.
Twee uur later de schaal uit de koelkast, bovenste laag folie eraf, de schaal ondersteboven op een bord om aan te snijden. De schaal ervan af en het plastic folie van de rijst verwijderen. Wat op tafel staat, is een originele Sushi-variant; de Sushi Bomber!
Aansnijden met een scherp nat mes en serveren met sojasaus en wasabi.
Itadakimasu, Eet smakelijk!