Sweet Old Memories ~ Kip Ketjap [gastblog]

Sucuisine-kruiden-inleg-surinaams-gerecht-08Direct naar het recept
Een paar weken geleden ontving ik een bericht op Facebook van een oude bekende. Het bericht bevatte het verzoek om de Saoto Soep die ik eerder gepost heb op de blog klaar te komen maken. Als lokmiddel werd het aanbod gedaan dat het eveneens Surinaamse hoofdgerecht kant en klaar aan mij zou worden geserveerd. Nu is de noodzaak om ná het eten van Saoto Soep ook nog een hoofdgerecht te nuttigen niet heel groot, maar een klein beetje sjoemelen met de dosering en dan zou het toch goed moeten komen. Het lokmiddel werkte dus. Een datum geprikt en ná het eten van de voor mij inmiddels bekende Saoto Soep werd er me toch een complete rijsttafel op tafel uiteengezet. Smullen!  Bij gebrek aan eigen mooie foto’s van eten maken – talent hebben we een foto gebruikt van Sucuisine.

In het kader van ‘ere wie ere toekomt’ heb ik dientengevolge de kok gevraagd een ‘gastblog’ te schrijven. En hieronder staat het resultaat;

Het lezen over eten kan herinneringen oproepen, maar nog beter, het eten van het recept zelf laat het gevoel helemaal terug komen.

Zo las ik in januari de post over de Saoto Soep op deze blog. Zeker omkleed door het verhaal kwamen de herinneringen van mijn eigen trip naar Suriname weer tot leven. Sowieso is Suriname het land bij uitstek om over te schrijven, in het bijzonder over de heerlijke gerechten uit dit prachtige land.

Om iets dichter bij het gevoel te komen nodigde ik de schrijver van deze blog uit de soep daadwerkelijk klaar te maken en het bij mij thuis te serveren. Om haar over te halen blufte ik het hoofdgerecht uit Surinaamse keuken klaar te zullen maken. Zo kwam het dat ik op zoek kon naar Surinaamse recepten en inkopen kon gaan doen in exotische winkels in ons eigen land.

Op deze manier ben ik in de tussenliggende weken gaan zoeken en gekomen op een vijftal recepten die mijn hoofdgerecht compleet moesten gaan maken; Witte Nasi, Massala aardappel met kousenband, Mangoot Makreel, Kip Ketjap en Gestoofde Aubergine.

Gelukkig was de dag dat we afgesproken hadden een vrije dag, want dat had nogal wat voeten in de aarde om deze maaltijden op tijd klaar te hebben. Hoewel, ‘op tijd’ is een ruim begrip in Suriname, dus ik had wat speling.

’s Avonds bleek alles goed gekomen en was alles klaar voordat de Saoto, met schijver, aan de deur kwam. De heerlijke Soep bracht inderdaad de herinneringen aan het prachtige Suriname weer naar boven. Een land waar, als je er eenmaal van hebt mogen proeven, altijd in je hart zal blijven.

Eat Cook Love, bedankt voor je flashback naar twee jaar terug. Hopelijk heb jij ook genoten van de gerechten die ik met mijn Surinaams gedeelte van het hart heb staan maken. Om mijn persoonlijke favoriet van de maaltijd die ik maakte te delen kies ik voor de Kip Ketjap:

Ingrediënten:

500 gram biologische kip in kleine stukjes
olie om te bakken
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijn gesneden
½ theelepel ajinomoto (ve-tsin)
1 blokje kippenbouillon
1 tomaat in stukjes
klein bosje selderij, fijngehakt
zoete ketjap (witte fles, rode dop)
zwarte peper en zout (eigen smaak)

In de wok de ui aanbakken en de knoflook toevoegen. Kip erbij doen en goed bruin bakken. Ondertussen de kruiden en het blokje kippenbouillon toevoegen. Als de kip gaar is voeg je de tomaten en de selderij toe. Even doorroeren en op kleur en smaak brengen met de ketjap. Naar eigen smaak voeg je zout en zwarte peper toe.

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog